Η Τουρκία δηλώνει «έτοιμη» να στείλει ειρηνευτική δύναμη στην Ουκρανία - Οι προϋποθέσεις

Η Τουρκία δηλώνει «έτοιμη» να στείλει ειρηνευτική δύναμη στην Ουκρανία - Οι προϋποθέσεις Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Η Τουρκία θα μπορούσε να συμβάλει σε μια πιθανή ειρηνευτική αποστολή στην Ουκρανία, δήλωσε την Τετάρτη πηγή του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

«Το θέμα της συμβολής σε μια αποστολή θα εξεταστεί εάν κριθεί απαραίτητο για την εγκαθίδρυση της περιφερειακής σταθερότητας και ειρήνης και θα αξιολογηθεί αμοιβαία με όλα τα σχετικά μέρη», δήλωσε η πηγή στους δημοσιογράφους στην Άγκυρα.

Οι κύριες στρατιωτικές δυνάμεις της Ευρώπης, η Βρετανία και η Γαλλία, έχουν ήδη συζητήσει την ανάπτυξη στρατευμάτων σε μια πιθανή δύναμη για την παρακολούθηση της κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία μετά από μια μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία, ενώ η Ουάσινγκτον έχει δηλώσει ότι δεν θα στείλει Αμερικανούς.

Η Ουκρανία λέει ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία θα απαιτούσε μια ισχυρή δύναμη στο έδαφος για την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας- η Μόσχα έχει απορρίψει οποιαδήποτε ανάπτυξη δυνάμεων μελών του ΝΑΤΟ, αν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ λέει ότι πιστεύει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να συμφωνήσει.

Η τουρκική πηγή, που ζήτησε ανωνυμία, δήλωσε ότι οι συζητήσεις σχετικά με την τουρκική ανάπτυξη παραμένουν εννοιολογικές, χωρίς να έχουν ληφθεί ακόμη συγκεκριμένες αποφάσεις.

«Η έννοια δεν έχει ακόμη καθοριστεί με σαφήνεια».

Για να αναπτύξει η Τουρκία στρατεύματα, η πηγή τόνισε ότι θα πρέπει πρώτα να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας και ότι οι αρχικές αναπτύξεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν μονάδες μη μαχητών για την παρακολούθηση της κατάπαυσης του πυρός.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα ότι ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε συζητήσει μια πιθανή ανάπτυξη με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια χωριστών συναντήσεων στην Άγκυρα τον περασμένο μήνα.

Η Τουρκία έχει διατηρήσει εγκάρδιες σχέσεις τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου τους, αν και ιστορικά είναι αντίπαλος της Μόσχας, υποστηρίζοντας δυνάμεις που νίκησαν τους συμμάχους της Ρωσίας στη Συρία και το Αζερμπαϊτζάν από το 2023.

Η Τουρκία απέφυγε να συμμετάσχει στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και έχει μεσολαβήσει σε προηγούμενες συμφωνίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, όπως μια συμφωνία για να επιτραπούν οι ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

UNICEF: Πάνω από 1 εκατομμύριο παιδιά στην Αϊτή σε διατροφική ανασφάλεια λόγω βίας και οικονομικής κατάρρευσης

Διεθνή / UNICEF: Πάνω από 1 εκατομμύριο παιδιά στην Αϊτή σε διατροφική ανασφάλεια λόγω βίας και οικονομικής κατάρρευσης

Πολλοί γονείς αδυνατούν πλέον να προσφέρουν βασική φροντίδα και τροφή στα παιδιά τους, λόγω της συνεχιζόμενης βίας, της ακραίας φτώχειας και της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης
LIFO NEWSROOM
Ελβετία: Βρετανίδα κατηγορείται για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία του συζύγου της

Διεθνή / Βρετανίδα κατηγορείται για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία του συζύγου της στην Ελβετία

«Δεν μετανιώνω στιγμή, αν ο νόμος είχε αλλάξει όλοι θα μπορούσαν να τον αποχαιρετήσουν» ξεκαθαρίζει, εξηγώντας πως η απόφαση του συζύγου της ήταν αποτέλεσμα σκέψεων πολλών χρόνων
LIFO NEWSROOM
Σκύλος σώζει δίχρονο αγόρι που χάθηκε για 16 ώρες στην άγρια φύση – Περπάτησε 11 χλμ μόνος του

Διεθνή / Σκύλος σώζει δίχρονο αγόρι που χάθηκε για 16 ώρες στην άγρια φύση – Περπάτησε 11 χλμ μόνος του

Ο σκύλος, που κανονικά περιπολεί τη φάρμα για να αποτρέπει επιθέσεις από κογιότ, φέρεται να συνόδευσε το παιδί για τουλάχιστον ένα μίλι μέσα από δύσβατο ορεινό έδαφος
LIFO NEWSROOM
Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ ψάχνει τις «περιβαλλοντικές τοξίνες» που προκαλούν αυτισμό

Διεθνή / Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ ψάχνει τις «περιβαλλοντικές τοξίνες» που προκαλούν αυτισμό

Η τελευταία έκθεση του CDC, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, αναφέρει ότι η αναλογία παιδιών με αυτισμό στις ΗΠΑ έχει φτάσει στο 1 στα 31, ενώ το 2020 ήταν 1 στα 36 και το 2000 μόλις 1 στα 150
LIFO NEWSROOM