Έντονες αντιδράσεις και κύμα πολιτικής αντιπαράθεσης προκάλεσαν κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας οι σεξιστικές δηλώσεις του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρη Κυριαζίδη, με εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης να καταδικάζουν απερίφραστα τη στάση του και να ζητούν την απομόνωση τέτοιων συμπεριφορών.
O βουλευτής Δράμας της ΝΔ, Δημήτρης Κυριαζίδης, ακούστηκε από τα έδρανα να σχολιάζει το γεγονός ότι η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας δεν έχει παιδιά, την ώρα που η Ζωή Κωνσταντοπούλου μιλούσε από το βήμα της Ολομέλειας. Συγεκριμένα, ο Δημήτρης Κυριαζίδης της φώναξε από τα έδρανα να «κάνει κανένα παιδί ή να υιοθετήσει».
Ο Κυριαζίδης αρνήθηκε να ανακαλέσει αρχικά, υποστηρίζοντας ότι «ελήφθη λανθασμένα η παρέμβασή του», προκαλώντας τη σφοδρή αντίδραση της υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφίας Ζαχαράκη, αλλά και του συνόλου της Βουλής. Η Σοφία Ζαχαράκη κάλεσε τον βουλευτή να ανακαλέσει, τονίζοντας ότι δεν κρινόμαστε εδώ εάν έχουμε παιδιά αλλά όταν δουλεύουμε με αξιοσύνη και παράγουμε έργο.
Ν. Παππάς: «Η ΝΔ να αποβάλει τέτοιες λογικές»
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία «να αποβάλει από τις τάξεις της τέτοιες λογικές και τέτοιες νοοτροπίες», υπογραμμίζοντας την ανάγκη διαχωρισμού από αντιλήψεις που δεν συνάδουν με τον πολιτικό πολιτισμό και τη δημοκρατική λειτουργία του Κοινοβουλίου.
ΚΚΕ: «Προσβλητικό και απάνθρωπο»
Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο Θανάσης Παφίλης καταφέρθηκε εναντίον των δηλώσεων του κ. Κυριαζίδη, τις οποίες χαρακτήρισε «απαράδεκτες, προσβλητικές και απάνθρωπες». Παράλληλα, αμφισβήτησε την αξία μιας απλής συγγνώμης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όπως λέει ο λαός, από τότε που βγήκε η συγγνώμη, χάθηκε το φιλότιμο».
Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Να τελειώνουμε με τις πρακτικές των νταήδων»
Ιδιαίτερα αιχμηρή υπήρξε η αντίδραση της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία έστειλε σαφές μήνυμα ενάντια σε συμπεριφορές τραμπουκισμού και υποτίμησης.
«Αυτό που μόλις παρακολουθήσαμε, δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό ούτε μια αιφνιδιαστική επίθεση σε εμένα», τόνισε, επισημαίνοντας πως το ζήτημα δεν εξαντλείται σε μια προσωπική συγγνώμη αλλά αφορά τη συνολική εξάλειψη τέτοιων νοοτροπιών από τον δημόσιο διάλογο.
«Το θέμα είναι να τελειώνουμε με τις πρακτικές των νταήδων, με τις πρακτικές του “τι λες, κυρά μου”, του “μαζέψου, μη σε μαζέψω”», ανέφερε με έμφαση. «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ανασχεθώ από τέτοιες πρακτικές».
Η κ. Κωνσταντοπούλου δεν παρέλειψε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη της προς όσους αντέδρασαν, ανεξαρτήτως φύλου, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ισότητας και του αλληλοσεβασμού:
«Ευχαριστώ πολύ τις γυναίκες πρώτα και τους άντρες της αίθουσας, που σήκωσαν ανάστημα και δήλωσαν ότι καμία γυναίκα δεν είναι ούτε του πατρός της, ούτε του ανδρός της, ούτε προσδιοριζόμενη με βάση το αν έχει ή δεν έχει παιδιά».
Κλείνοντας, έθεσε ένα ευρύτερο ζήτημα αξιών: «Το θέμα τελικά είναι αν σεβόμαστε την ανθρώπινη ύπαρξη, αν αναγνωρίζουμε όλους τους ανθρώπους ως ίσους και αν την ανθρωπιά μας την έχουμε προτεταγμένη ή βαθιά καταχωνιασμένη».