Πρόταση δυσπιστίας: Όσα συνέβησαν στη Βουλή, οι αντιπαραθέσεις και η διαγραφή

Πρόταση δυσπιστίας: Όσα συνέβησαν στη Βουλή, οι αντιπαραθέσεις και η διαγραφή Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Με 157 ψήφους κατά και 136 υπέρ, η κυβέρνηση ξεπέρασε την πρόταση δυσπιστίας που κατατέθηκε από την αντιπολίτευση, έπειτα από μία τριήμερη συνεδρίαση υψηλών πολιτικών τόνων. 

Ωστόσο, η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε χωρίς αναταράξεις, καθώς ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Κυριαζίδης, τέθηκε εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας με απόφαση Μητσοτάκη λόγω επίθεσης που εξαπέλυσε στη Ζωή Κωνσταντοπούλου, λέγοντάς της χαρακτηριστικά «κάνε κανά παιδί». Σύσσωμη η αντοπολίτευση καταδίκασε το σεξιστικό σχόλιο. 

Η πρόταση δυσπιστίας και το πολιτικό πλαίσιο

Την πρόταση δυσπιστίας κατέθεσαν τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας), συγκεντρώνοντας 85 υπογραφές. Ο βασικός άξονας της αντιπολιτευτικής κριτικής ήταν η διαχείριση της κυβέρνησης στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση για συγκάλυψη και θεσμική αδιαφάνεια στην αναζήτηση των ευθυνών.

Η συζήτηση διεξήχθη μέσα σε ένα τεταμένο πολιτικό σκηνικό, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητούν εκλογές και να κατηγορούν την κυβέρνηση για αυταρχισμό και συγκεντρωτισμό στη διαχείριση της εξουσίας. Παράλληλα, έξω από τη Βουλή, πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, με συνθήματα υπέρ της δικαιοσύνης για τους 57 νεκρούς του δυστυχήματος.

Μητσοτάκης: «Αυτή η κυβέρνηση θα συνεχίσει μέχρι τις εκλογές του 2027»

Από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην αντιπολίτευση, χαρακτηρίζοντας την πρόταση δυσπιστίας ως μία "συμμαχία μηδενιστών" που δεν διαθέτει συγκεκριμένη πολιτική πρόταση. "Οι πολίτες μας έδωσαν την εντολή και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αυτή η κυβέρνηση θα συνεχίσει μέχρι τις εκλογές του 2027", ανέφερε χαρακτηριστικά, αποκλείοντας οποιοδήποτε ενδεχόμενο πρόωρης κάλπης.

Στην ομιλία του, επικεντρώθηκε κυρίως στο κυβερνητικό έργο, ανακοινώνοντας πρωτοβουλίες στους τομείς της οικονομίας και της εθνικής άμυνας, ενώ επανέλαβε τη δέσμευσή του για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ έως το τέλος της τετραετίας. Παράλληλα, απέφυγε να αναφερθεί εκτενώς στο δυστύχημα των Τεμπών, υποστηρίζοντας ότι η υπόθεση θα κριθεί από τη Δικαιοσύνη και όχι από λαϊκά δικαστήρια.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να συμφωνήσει στη συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά και του άρθου 86 περί ευθύνης υπουργών.

Αντιπολίτευση: Έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τα Τέμπη

Στον αντίποδα, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης που κατέθεσαν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης άσκησαν σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την για συνειδητή διαστρέβλωση της πραγματικότητας και συστηματική αποφυγή ανάληψης ευθυνών.

  • Νίκος Ανδρουλάκης (ΠΑΣΟΚ):  «Η τραγωδία των Τεμπών αποκάλυψε ένα ανίκανο κράτος, το οποίο βαφτίσατε επιτελικό». 
  • Σωκράτης Φάμελλος (ΣΥΡΙΖΑ): «Η κυβέρνηση δεν λογοδοτεί στους πολίτες. Η συγκάλυψη της αλήθειας είναι η βασική στρατηγική της»
  • Ζωή Κωνσταντοπούλου (Πλεύση Ελευθερίας): «Αυτή η κυβέρνηση είναι πρωταθλήτρια στη συγκάλυψη. Το μπάζωμα στα Τέμπη είναι το σύμβολο της πολιτικής της», 
  • Αλέξης Χαρίτσης (Νέα Αριστερά): «Διαπράξατε ύβρη και τώρα έρχεται η νέμεσις. Ο κόσμος θα σας στείλει το μήνυμα στις κάλπες». 

Η διαγραφή Κυριαζίδη και τα εσωκομματικά ρήγματα

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Κυριαζίδης, προκάλεσε σάλο με τοποθετήσεις του εναντίον της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που κρίθηκαν προσβλητικές και ακραίες. Η αντίδραση από το σύνολο των κομμάτων – ακόμη και από το κυβερνών κόμμα – ήταν άμεση, οδηγώντας στη διαγραφή του από τη Νέα Δημοκρατία.

Παράλληλα, η κυβερνητική πλειοψηφία αντιμετώπισε και την απουσία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος επέλεξε να μην συμμετάσχει στην ψηφοφορία, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα προς το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Γιάννης Οικονόμου υποστήριξε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι «ξεστράτισε» σε βασικούς τομείς, ενώ αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις των πολιτών που ζητούν δικαίωση και δικαιοσύνη. 

Μετά από ονομαστική ψηφοφορία, και επί 293 ψηφισάντων, 157 βουλευτές - οι 156 της ΝΔ και ο ανεξάρτητος Χ. Κατσιβαρδάς- καταψήφισαν την πρόταση δυσπιστίας, ενώ οι 136 βουλευτές της αντιπολίτευσης τάχθηκαν «υπέρ».

Από την ψηφοφορία απείχαν οι πέντε βουλευτές των Σπαρτιατών, ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρώην πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς και ο Μάριος Σαλμάς.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, η επόμενη πρόταση δυσπιστίας μπορεί να κατατεθεί μόνο μετά την παρέλευση εξαμήνου.

 

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενισχύεται η συνεργασία Ελλάδας -Γαλλίας: Δένδιας και Λεκορνού υπέγραψαν σύμβαση για 16 πυραύλους Exocet

Πολιτική / Ενισχύεται η συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας: Δένδιας και Λεκορνί υπέγραψαν σύμβαση για 16 πυραύλους Exocet

Τι είπε ο Νίκος Δένδιας για καινοτομία στην Άμυνα και συμμετοχή σε κοινές αποστολές - Τι είπε ο Λεκορνί για συνεργασία στην Ερυθρά Θάλασσα, ενίσχυση της γαλλικής παρουσίας στην Ελλάδα και στρατηγική παραγωγής και ανάπτυξης στρατιωτικού εξοπλισμού
LIFO NEWSROOM
Βουλή: Ένταση για το πόρισμα της προανακριτικής Τριαντόπουλου - Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη διαδικασία

Πολιτική / Βουλή: Ένταση για το πόρισμα της προανακριτικής Τριαντόπουλου - Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη διαδικασία

Όπως σημείωσε ο Σωκράτης Φάμελλος, πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, «η κυβέρνηση επιχειρεί να μπαζώσει όχι μόνο την αλήθεια για τα Τέμπη, αλλά και τη λειτουργία του Κοινοβουλίου»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για δασμούς Τραμπ: Η ΕΕ να εκμεταλλευτεί το χρονικό διάστημα για μία win-win συμφωνία με τις ΗΠΑ

Πολιτική / Μητσοτάκης για δασμούς Τραμπ: Η ΕΕ να εκμεταλλευτεί το χρονικό διάστημα για μία win-win συμφωνία με τις ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι συμφωνεί με τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι δηλαδή υπάρχει δυνατότητα εξεύρεσης μιας «win-win» λύσης μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
«Η κυβέρνηση αρνείται να στείλει τους υπεύθυνους για τα Τέμπη στη δικαιοσύνη»

LiFO politics / «Η κυβέρνηση αρνείται να στείλει τους υπεύθυνους για τα Τέμπη στη δικαιοσύνη»

Ο Παύλος Γερουλάνος εξηγεί στη Βασιλική Σιούτη γιατί είναι αντίθετος σε μία προοπτική κυβερνητικής συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία και γιατί πιστεύει ότι αυτό θα «ενδυνάμωνε τα άκρα που δεν έχουν πρώτη προτεραιότητα τα συμφέροντα της χώρας, αλλά τα συμφέροντα άλλων χωρών».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ