Το Ισραήλ σταματά να παρέχει ηλεκτρικό στη Γάζα

Το Ισραήλ σταματά να παρέχει ηλεκτρικό στη Γάζα Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: EPA
0

Το Ισραήλ θα σταματήσει να τροφοδοτεί με ηλεκτρικό τη λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας Έλι Κοέν, μια εβδομάδα μετά τη διακοπή της ανθρωπιστικής βοήθειας στο παλαιστινιακό έδαφος για να ασκηθεί πίεση στη Χαμάς.

«Υπογράφω τη διαταγή να σταματήσει αμέσως η παροχή ηλεκτρικού στη λωρίδα της Γάζας», δηλώνει σ' ένα σύντομο βίντεο. «Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να φέρουμε πίσω όλους τους ομήρους και για να εξασφαλίσουμε ότι η Χαμάς δεν θα είναι πλέον στη Γάζα την ημέρα μετά» τον πόλεμο, πρόσθεσε ενώ το Ισραήλ και το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα αλληλοκατηγορούνται ότι παραβιάζουν τη συμφωνία εκεχειρίας που τέθηκε σε ισχύ στις 19 Ιανουαρίου.

Πάντως, αρκετές συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των ηγετών της Χαμάς και του Άνταμ Μπόλερ, απεσταλμένου των ΗΠΑ για τους ομήρους, επιβεβαίωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο πολιτικός σύμβουλος της ηγεσίας της Χαμάς, Τάχερ αλ Νόνο. Νωρίτερα, η Χαμάς κάλεσε να αρχίσουν «αμέσως» έμμεσες διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για τη δεύτερη φάση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή τη 19η Ιανουαρίου, έπειτα από 15 μήνες καταστροφικού πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Ισραήλ: Το σχέδιο Τραμπ για τον εκτοπισμό των κατοίκων της Γάζας «παίρνει μορφή»

Το σχέδιο του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας «παίρνει μορφή», δήλωσε νωρίτερα, ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ Μπεζαλέλ Σμότριτς. «Αυτό το σχέδιο παίρνει μορφή, υπάρχουν ενέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη, σε συντονισμό με την (αμερικανική) διοίκηση», είπε ενώπιον μιας κοινοβουλευτικής ομάδας εργασίας, διευκρινίζοντας πως πρέπει να «αναγνωριστούν οι χώρες» υποδοχής.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, ο Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε την ιδέα της ανάκτησης του ελέγχου της Λωρίδας της Γάζας από τις ΗΠΑ προκειμένου να την ανοικοδομήσουν και να την κάνουν τη «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής». Σύμφωνα με το σχέδιο, οι κάτοικοί της θα μπορούσαν να απομακρυνθούν προς την Αίγυπτο και την Ιορδανία, δύο γειτονικές χώρες, οι οποίες απέρριψαν αυτό το ενδεχόμενο. «Προετοιμασίες βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη για να δημιουργηθεί μία μεγάλης κλίμακας μεταναστευτική αρχή στους κόλπους του υπουργείου Άμυνας, διότι στην τελική πρόκειται για μια σημαντική επιχείρηση υλικοτεχνικής υποστήριξης», συνέχισε ο Σμότριτς, ενώπιον βουλευτών διαφόρων πολιτικών κομμάτων.

Στα μέσα Φεβρουαρίου, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Ίσραελ Κατς ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας «ειδικής υπηρεσίας» στους κόλπους του υπουργείου του για την «εθελούσια αποχώρηση» των κατοίκων της Γάζας. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε δεσμευτεί να σεβαστεί την πρόταση του Τραμπ, αφού εκείνος του επιφύλαξε ενθουσιώδη υποδοχή. «Αυτή είναι η προοπτική να δημιουργηθεί μια ιστορική αλλαγή στη Μέση Ανατολή και για το κράτος του Ισραήλ», επισήμανε ο Σμότριτς υπενθυμίζοντας πως το αμερικανικό σχέδιο έχει ανάγκη «χώρες έτοιμες να (…) υποδεχθούν» τους εκτοπισμένους, κάτι που θα ήταν μια διαδικασία, σύμφωνα με τον ίδιο, «πολύ, πολύ, πολύ μακρά».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κριτική για την «γυναικεία πτήση» της Blue Origin στο διάστημα: «Παραπάνω από παρωδία»

Διεθνή / Κριτική για την «γυναικεία πτήση» της Blue Origin στο διάστημα: «Τι προσέφεραν, στην πραγματικότητα;»

Έιμι Σούμερ, Ολίβια Γουάιλντ, Ολίβια Μαν, Έμιλι Ραταϊκόφσκι μεταξύ των διασημοτήτων που αντέδρασαν - Ανελέητο τρολάρισμα και στο διαδίκτυο για το μήνυμα του πολυσυζητημένου διαστημικου ταξιδιού της Blue Origin
LIFO NEWSROOM
Ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ με την Κίνα θα μπορούσε να είναι καλός για την Ινδία

Διεθνή / Η Ινδία θα μπορούσε να κερδίσει από τον εμπορικό πόλεμο Τραμπ - Κίνας

Ενώ η Ινδία ονειρεύεται να γίνει ένα νέο εργοστάσιο για τον κόσμο, οι κατασκευαστές της αγωνίζονται να βρουν ειδικευμένους εργάτες, να εξασφαλίσουν εξαρτήματα και να ξεπεράσουν τη γραφειοκρατία.
LIFO NEWSROOM
Από το Νόνι Σαντ στο Στρασβούργο: Οι φοιτητές της Σερβίας σε μια ποδηλατική διαμαρτυρία 1.400 χιλιομέτρων

Διεθνή / Από το Νόβι Σαντ στο Στρασβούργο: Οι φοιτητές της Σερβίας σε μια ποδηλατική διαμαρτυρία 1.400 χιλιομέτρων

Οι μαζικές αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες στη Σερβία μετά το Νόβι Σαντ έχουν εξελιχθεί στη μεγαλύτερη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς
LIFO NEWSROOM