Στο τηλέφωνο Τραμπ - Πούτιν: Τι θα συζητηθεί για την εκεχειρία στην Ουκρανία

Στο τηλέφωνο Τραμπ - Πούτιν: Τι θα συζητηθεί για την εκεχειρία στην Ουκρανία Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: EPA
0

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την περασμένη νύχτα ότι θα μιλήσει αύριο, Τρίτη, με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στο πλαίσιο της αμερικανορωσικής προσέγγισης για να μπει ένα τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ έκανε λόγο για «μοιρασιά» ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο.

«Θα μιλήσω στον πρόεδρο Πούτιν την Τρίτη», δήλωσε στους δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροπλάνου, διευκρινίζοντας ότι «πολλά πράγματα έχουν ήδη συζητηθεί με τα δύο μέρη, την Ουκρανία και τη Ρωσία».

Κάνοντας λόγο για «γη» και για «εργοστάσια παραγωγής ενέργειας», ο Τραμπ υπογράμμισε: «Μιλάμε γι' αυτό, για μοιρασιά ορισμένων περιουσιακών στοιχείων».

Ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ, η χώρα του οποίου ασκεί πίεση στη Ρωσία για να δεχθεί μια κατάπαυση του πυρός με την Ουκρανία, είχε δηλώσει χθες, Κυριακή, ότι οι Τραμπ και Πούτιν θα έχουν «μια αληθινά καλή και θετική συζήτηση αυτή την εβδομάδα».

Η Μόσχα, το Κίεβο και η Ουάσινγκτον «θέλουν όλο αυτό να τελειώσει», διαβεβαίωσε ο διπλωμάτης μιλώντας στο CNN.

Οι όροι Πούτιν για την εκεχειρία στην Ουκρανία

Το Κρεμλίνο είχε δηλώσει την Παρασκευή ότι ο Πούτιν επέδωσε στον Αμερικανό απεσταλμένο ένα μήνυμα προς τον Τραμπ σχετικά με την πρότασή του για εκεχειρία 30 ημερών.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θέτει μέχρι τώρα μαξιμαλιστικούς όρους για τον τερματισμό της σύγκρουσης, όπως την παραχώρηση από την Ουκρανία πέντε περιφερειών που έχουν προσαρτηθεί από τη Μόσχα, την εγκατάλειψη των φιλοδοξιών της χώρας αυτής να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και τη διάλυση της σημερινής ουκρανικής εξουσίας.

Ο «συνασπισμός των προθύμων» της Ευρώπης και η Τουρκία

Το Σάββατο, σε εικονική σύνοδο κορυφής που οργανώθηκε από το Λονδίνο, μια περίπου 30 κρατικοί ηγέτες και οργανισμοί, που υποστηρίζουν την Ουκρανία, αποφάσισαν στο πλαίσιο αυτό να ασκήσουν «συλλογική πίεση» επί της Ρωσίας, την οποία υποψιάζονται ότι θέλει να συνεχίσει τον πόλεμο, για να την ωθήσουν να εγκρίνει μια διακοπή των εχθροπραξιών.

«Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ρωσίας», η οποία «θα πρέπει αργά ή γρήγορα (...) να δεσμευθεί σε σοβαρές συνομιλίες», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, σύμφωνα με τον οποίο ο Πούτιν «είναι αυτός που θέλει να καθυστερήσει» τα πράγματα.

Εδώ και δύο εβδομάδες, ο Στάρμερ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επιδιώκουν να δημιουργήσουν ένα «συνασπισμό προθύμων χωρών» που θα στείλουν στρατιωτικά αποσπάσματα στο ουκρανικό έδαφος σε περίπτωση που σταματήσουν οι μάχες, ώστε να αποτρέψουν τη Ρωσία να περάσει και πάλι αργότερα στην επίθεση. Πρόκειται για μια ανάπτυξη την οποία δεν θέλει η Μόσχα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαβεβαίωσε από την πλευρά του χθες, Κυριακή, τον Ντόναλντ Τραμπ για την «υποστήριξή» του στις «άμεσες και αποφασιστικές» αμερικανικές προσπάθειες με στόχο να μπει τέλος στον πόλεμο.

Η στάση Ζελένσκι και η υποχώρηση του ουκρανικού στρατού

Για τον αρχηγό του ουκρανικού κράτους Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος όρισε μια ομάδα διαπραγματευτών ενόψει ενδεχόμενων ειρηνευτικών συνομιλιών, η Ρωσία επιδιώκει κυρίως προς το παρόν να έχει μια «πιο σταθερή θέση» στο πεδίο της μάχης.

«Ο Πούτιν ψεύδεται επίσης λέγοντας ότι μια κατάπαυση του πυρός υποτίθεται πως είναι υπερβολικά περίπλοκη. Στην πραγματικότητα, όλα μπορούν να ελεγχθούν και το συζητήσαμε με τους Αμερικανούς», δήλωσε ακόμα.

Την ώρα που ο ουκρανικός στρατός αντιμετωπίζει δυσχέρειες στο μέτωπο, ο νυν αρχηγός του γενικού επιτελείου του, ο Ανατόλι Μπαργκούιλεβιτς, παύθηκε και στη θέση του μπήκε ο στρατηγός Αντρίι Γκνάτοφ, σύμφωνα με διάταγμα του Ζελένσκι που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, Κυριακή.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη για τους Ουκρανούς στρατιώτες στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ, την οποία ελέγχουν εν μέρει από τον Αύγουστο και όπου οι ρωσικές μονάδες προωθούνται αυτή τη στιγμή.

Το Σαββατοκύριακο, το γενικό επιτελείο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων δημοσιοποίησε χάρτες που δείχνουν ότι η πόλη Σούτζα σ' αυτό το συνοριακό τομέα δεν βρίσκεται πια στα χέρια τους.

 Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κίνα επιτίθεται λεκτικά στις ΗΠΑ για τον εμπορικό πόλεμο: «Έχετε ζήσει πέρα από τις δυνατότητές σας και επωφεληθήκατε από την παγκοσμιοποίηση»

Διεθνή / Κίνα προς ΗΠΑ: «Σταματήστε την γκρίνια – Ωφεληθήκατε από την παγκοσμιοποίηση»

Καθώς ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ–Κίνας κλιμακώνεται, η Κίνα καλεί τις ΗΠΑ να σταματήσουν να παριστάνουν το θύμα - Τι σημαίνουν οι νέοι δασμοί για την παγκόσμια οικονομία και τεχνολογία;
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Νέος χάρτης «κόβει» το Αιγαίο στα δύο – Προς ολοκλήρωση το θαλάσσιο σχέδιο της Άγκυρας

Διεθνή / Η Τουρκία παρουσιάζει δικό της θαλάσσιο χάρτη – Χωρίζει το Αιγαίο στη μέση, βάσει «Γαλάζιας Πατρίδας»

Η Τουρκία φέρνει νέο θαλάσσιο χάρτη στο προσκήνιο, βασισμένο στη «μέση γραμμή» του Αιγαίου, εντείνοντας τις γεωπολιτικές εντάσεις με την Ελλάδα.
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Κριτική για την «γυναικεία πτήση» της Blue Origin στο διάστημα: «Παραπάνω από παρωδία»

Διεθνή / Κριτική για την «γυναικεία πτήση» της Blue Origin στο διάστημα: «Τι προσέφεραν, στην πραγματικότητα;»

Έιμι Σούμερ, Ολίβια Γουάιλντ, Ολίβια Μαν, Έμιλι Ραταϊκόφσκι μεταξύ των διασημοτήτων που αντέδρασαν - Ανελέητο τρολάρισμα και στο διαδίκτυο για το μήνυμα του πολυσυζητημένου διαστημικου ταξιδιού της Blue Origin
LIFO NEWSROOM
Ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ με την Κίνα θα μπορούσε να είναι καλός για την Ινδία

Διεθνή / Η Ινδία θα μπορούσε να κερδίσει από τον εμπορικό πόλεμο Τραμπ - Κίνας

Ενώ η Ινδία ονειρεύεται να γίνει ένα νέο εργοστάσιο για τον κόσμο, οι κατασκευαστές της αγωνίζονται να βρουν ειδικευμένους εργάτες, να εξασφαλίσουν εξαρτήματα και να ξεπεράσουν τη γραφειοκρατία.
LIFO NEWSROOM