Ολοκληρώθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ με Πούτιν - Επικρίσεις για τη Δύση και συζητήσεις για Ουκρανία

Ολοκληρώθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ με Πούτιν - Επικρίσεις για τη Δύση και συζητήσεις για Ουκρανία Facebook Twitter
Βλαντιμίρ Πούτιν - Ντόναλντ Τραμπ/ Φωτ.: EPA
0

Η πολυαναμενόμενη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντιμίρ Πούτιν πραγματοποιήθηκε σήμερα, με τις δύο πλευρές να συζητούν κρίσιμα ζητήματα, μεταξύ των οποίων η κατάσταση στην Ουκρανία και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Λίγο πριν την έναρξη της συνομιλίας, ο Ρώσος πρόεδρος, μιλώντας στην Ένωση Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών της Ρωσίας, έστειλε σαφές μήνυμα, δηλώνοντας πως «η κυριαρχία της Δύσης εξασθενεί» και ότι αναδύονται «νέα κέντρα παγκόσμιας ανάπτυξης».

Κατά την ομιλία του, ο Πούτιν απέρριψε τη σημασία της G7, της ομάδας των πιο ανεπτυγμένων οικονομιών, λέγοντας ειρωνικά: «Γιατί τη λέμε μεγάλη; Όπου κι αν κοιτάξεις στον χάρτη, δεν τη βλέπεις», προκαλώντας χειροκροτήματα από το ακροατήριό του.

Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τη Δύση ότι ασκεί άδικη πίεση στη Ρωσία μέσω κυρώσεων. «Ακόμη κι αν η άλλη πλευρά κάνει μια συμβολική κίνηση, χαλαρώνοντας κάποια μέτρα, θα βρει άλλο τρόπο να μας πιέσει», είπε χαρακτηριστικά.

Η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών διήρκεσε περίπου 90 λεπτά, σύμφωνα με τον αναπληρωτή προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Νταν Σκαβίνο. Αν και δεν έχουν ανακοινωθεί λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συζήτησης, αναλυτές εκτιμούν ότι βασικό θέμα ήταν η πρόταση για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. Ο Πούτιν, την περασμένη εβδομάδα, είχε δηλώσει πως η ιδέα μιας 30ήμερης εκεχειρίας είναι σωστή, αλλά έθεσε ερωτήματα σχετικά με το πώς θα εφαρμοστεί.

«Πώς θα χρησιμοποιηθούν αυτές οι 30 ημέρες; Για να ανασυνταχθεί η Ουκρανία; Να ξαναοπλιστεί; Να εκπαιδεύσει νέες δυνάμεις; Ή τίποτα από αυτά; Και το ερώτημα είναι – ποιος θα το ελέγχει;», είχε πει τότε.

Η Μόσχα επιμένει πως η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ πρέπει να αποκλειστεί δια παντός, ενώ θέτει όρους σχετικά με το ποιος θα εποπτεύει μια πιθανή εκεχειρία.

Η επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών έρχεται σε μια περίοδο όπου η Ρωσία εμφανίζεται αμετακίνητη στις απαιτήσεις της, ενώ η Ουάσινγκτον δεν έχει δώσει σαφή ένδειξη ότι θα πιέσει περαιτέρω τη Μόσχα.

Αναλυτές στη Δύση εκτιμούν πως ο Τραμπ ίσως μην έχει την υπομονή να ανεχθεί την τακτική καθυστέρησης της Ρωσίας, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει τέτοια δείγματα. Αντιθέτως, οι τελευταίες εξελίξεις έχουν ευνοήσει τη Μόσχα σε βαθμό που ούτε οι ίδιοι οι Ρώσοι δεν μπορούν να πιστέψουν πόσο γρήγορα αλλάζουν οι ισορροπίες.

Η συζήτηση Τραμπ - Πούτιν προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθώς τόσο ο Εμανουέλ Μακρόν όσο και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ είχαν επικοινωνήσει προηγουμένως με τον Τραμπ, τονίζοντας ότι η Ουκρανία πρέπει να βρεθεί στην ισχυρότερη δυνατή θέση.

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έφτασε στη Φινλανδία, όπου συναντήθηκε με την ηγεσία της χώρας για να συζητήσει τη στρατιωτική βοήθεια και την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας της Ουκρανίας.

Η πλήρης ενημέρωση για την τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ - Πούτιν αναμένεται αργότερα, με τον Λευκό Οίκο να έχει προγραμματίσει σχετική ενημέρωση προς τον Τύπο.


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κίνα επιτίθεται λεκτικά στις ΗΠΑ για τον εμπορικό πόλεμο: «Έχετε ζήσει πέρα από τις δυνατότητές σας και επωφεληθήκατε από την παγκοσμιοποίηση»

Διεθνή / Κίνα προς ΗΠΑ: «Σταματήστε την γκρίνια – Ωφεληθήκατε από την παγκοσμιοποίηση»

Καθώς ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ–Κίνας κλιμακώνεται, η Κίνα καλεί τις ΗΠΑ να σταματήσουν να παριστάνουν το θύμα - Τι σημαίνουν οι νέοι δασμοί για την παγκόσμια οικονομία και τεχνολογία;
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Νέος χάρτης «κόβει» το Αιγαίο στα δύο – Προς ολοκλήρωση το θαλάσσιο σχέδιο της Άγκυρας

Διεθνή / Η Τουρκία παρουσιάζει δικό της θαλάσσιο χάρτη – Χωρίζει το Αιγαίο στη μέση, βάσει «Γαλάζιας Πατρίδας»

Η Τουρκία φέρνει νέο θαλάσσιο χάρτη στο προσκήνιο, βασισμένο στη «μέση γραμμή» του Αιγαίου, εντείνοντας τις γεωπολιτικές εντάσεις με την Ελλάδα.
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Κριτική για την «γυναικεία πτήση» της Blue Origin στο διάστημα: «Παραπάνω από παρωδία»

Διεθνή / Κριτική για την «γυναικεία πτήση» της Blue Origin στο διάστημα: «Τι προσέφεραν, στην πραγματικότητα;»

Έιμι Σούμερ, Ολίβια Γουάιλντ, Ολίβια Μαν, Έμιλι Ραταϊκόφσκι μεταξύ των διασημοτήτων που αντέδρασαν - Ανελέητο τρολάρισμα και στο διαδίκτυο για το μήνυμα του πολυσυζητημένου διαστημικου ταξιδιού της Blue Origin
LIFO NEWSROOM
Ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ με την Κίνα θα μπορούσε να είναι καλός για την Ινδία

Διεθνή / Η Ινδία θα μπορούσε να κερδίσει από τον εμπορικό πόλεμο Τραμπ - Κίνας

Ενώ η Ινδία ονειρεύεται να γίνει ένα νέο εργοστάσιο για τον κόσμο, οι κατασκευαστές της αγωνίζονται να βρουν ειδικευμένους εργάτες, να εξασφαλίσουν εξαρτήματα και να ξεπεράσουν τη γραφειοκρατία.
LIFO NEWSROOM