Πού ζουν οι πιο ευτυχισμένοι και πού οι πιο δυστυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο

Πού ζουν οι πιο ευτυχισμένοι και πού οι πιο δυστυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο Facebook Twitter
0

Πού ζουν οι πιο ευτυχισμένοι και πού οι πιο δυστυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο, δείχνει η Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας για το 2025.

Όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία, η Φινλανδία είναι η χώρα όπου ζουν οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο για όγδοη συνεχή χρονιά. Ο John F. Helliwell, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας και ιδρυτικός συντάκτης της έκθεσης, είπε ότι τα δεδομένα έδειξαν ότι «οι άνθρωποι ζουν πολύ πιο ευτυχισμένοι εκεί που πιστεύουν ότι οι άνθρωποι νοιάζονται ο ένας για τον άλλον». Πρόσθεσε ότι η μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι ήταν «παντού πολύ απαισιόδοξοι».

Η 13η ετήσια Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας, που κυκλοφόρησε για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Ευτυχίας του ΟΗΕ (Πέμπτη, 20 Μαρτίου), κατατάσσει τις χώρες του κόσμου όπου οι άνθρωποι ζουν ευτυχισμένοι, ζητώντας τους να αξιολογήσουν τη ζωή τους.

Η Φινλανδία κατέλαβε και πάλι την πρώτη θέση με μέσο όρο βαθμολογίας 7.736 στα 10, ενώ η Κόστα Ρίκα και το Μεξικό μπήκαν για πρώτη φορά στην πρώτη 10άδα.

Τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και οι ΗΠΑ υποχώρησαν στη λίστα στην 23η και 24η θέση αντίστοιχα - τη χαμηλότερη θέση που έχουν κατακτήσει ποτέ οι ΗΠΑ.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε από το Ερευνητικό Κέντρο Ευημερίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ζήτησε από τους ανθρώπους να βαθμολογήσουν τη ζωή τους σε κλίμακα 0-10 - το μηδέν είναι η χειρότερη δυνατή ζωή και το 10 η καλύτερη δυνατή ζωή.

Η κατάταξη των χωρών βασίζεται σε μέσο όρο τριών ετών αυτών των βαθμολογιών. Το top 20 είναι:

1. Φινλανδία

2. Δανία

3. Ισλανδία

4. Σουηδία

5. Ολλανδία

6. Κόστα Ρίκα

7. Νορβηγία

8. Ισραήλ

9. Λουξεμβούργο

10. Μεξικό

11. Αυστραλία

12. Νέα Ζηλανδία

13. Ελβετία

14. Βέλγιο

15. Ιρλανδία

16. Λιθουανία

17. Αυστρία

18. Καναδάς

19. Σλοβενία

20. Τσεχία

Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 81η θέση της λίστας, μεταξύ άλλων κάτω από τη Λιβύη (79), τον Μαυρίκιο (78), τη Τζαμάικα (73), ενώ η Κύπρος κατατάσσεται στη θέση 67.

Το Αφγανιστάν (Νο 147) είναι για άλλη μια φορά τελευταίο στη λίστα. Η Σιέρα Λεόνε (Νο. 146), ο Λίβανος (Νο. 145), το Μαλάουι (Νο. 144) και η Ζιμπάμπουε (Νο. 143) αποτελούν την υπόλοιπη πεντάδα χωρών που οι κάτοικοι αισθάνονται λιγότερο ευτυχισμένοι.

Η Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας του 2025 βρήκε επίσης:

Η φθίνουσα ευτυχία και η κοινωνική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ και σε μέρη της Ευρώπης συνδυάστηκαν για να εξηγήσουν την άνοδο και την κατεύθυνση της πολιτικής πόλωσης. 

Η κοινή χρήση γευμάτων με άλλους συνδέθηκε στενά με την ευημερία σε όλο τον κόσμο.

Το μέγεθος του νοικοκυριού ήταν στενά συνδεδεμένο με την ευτυχία, με τέσσερα έως πέντε άτομα να ζουν μαζί απολαμβάνοντας τα υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας στο Μεξικό και την Ευρώπη.

Ο Τζέφρι Ντ. Σακς, πρόεδρος του Δικτύου Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, είπε ότι τα ευρήματα επιβεβαίωσαν εκ νέου «η ευτυχία έχει τις ρίζες της στην εμπιστοσύνη, την καλοσύνη και την κοινωνική σύνδεση».

«Εναπόκειται σε εμάς ως ενάρετα άτομα και πολίτες να μεταφράσουμε αυτή τη ζωτική αλήθεια σε θετική δράση, ενισχύοντας έτσι την ειρήνη, την ευγένεια και την ευημερία στις κοινότητες σε όλο τον κόσμο», είπε.

Ο Jan-Emmanuel De Neve, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Ευημερίας της Οξφόρδης, πρόσθεσε: «Σε αυτή την εποχή κοινωνικής απομόνωσης και πολιτικής πόλωσης πρέπει να βρούμε τρόπους να φέρουμε τους ανθρώπους στο τραπέζι ξανά - κάτι τέτοιο είναι κρίσιμο για την ατομική και συλλογική μας ευημερία».

Η ίδια έρευνα υπέδειξε ότι οι ξένοι είναι περίπου δύο φορές πιο ευγενικοί από όσο πιστεύουν οι άνθρωποι, σύμφωνα με μια μελέτη που εξετάζει την ευτυχία σε όλο τον κόσμο.

Η φετινή Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας μέτρησε την εμπιστοσύνη σε αγνώστους, αφήνοντας σκόπιμα σε διάφορα σημεία «χαμένα πορτοφόλια», ώστε να διαπιστωθεί πόσα επιστράφηκαν στους κατόχους τους και συγκρίνοντας τον αριθμό αυτό με το πόσοι άνθρωποι πίστευαν ότι όντως θα παραδίδονταν τα πορτοφόλια.

Το ποσοστό των πορτοφολιών που επιστράφησαν ήταν σχεδόν διπλάσιο από ό,τι προέβλεπαν οι άνθρωποι και η μελέτη, η οποία συγκέντρωσε στοιχεία από όλο τον κόσμο, διαπίστωσε ότι η πίστη στην ευγένεια των άλλων συνδέεται στενότερα με την ευτυχία από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.

Με πληροφορίες από BBC

 
 
 
Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραγωδία στις Άλπεις: Νεκρός ο Αντιπρόεδρος της Lego και στενός φίλος της βασιλικής οικογένειας

Διεθνή / Τραγωδία στις Άλπεις: Νεκρός ο αντιπρόεδρος της Lego και στενός φίλος της βασιλικής οικογένειας της Δανίας

Ο 64χρονος Δανός χρηματοοικονομικός σύμβουλος διακομίστηκε άμεσα με ελικόπτερο στο νοσοκομείο, όμως υπέκυψε λίγο αργότερα από εσωτερική αιμορραγία
LIFO NEWSROOM
Η αξία της Hermès ξεπέρασε αυτή της LVMH που είχε προσπαθήσει να την αγοράσει πριν από 15 χρόνια

Διεθνή / Η χρηματιστηριακή αξία της Hermès ξεπέρασε αυτή της LVMH, η οποία είχε προσπαθήσει να την αγοράσει πριν από 15 χρόνια

Η Hermès ξεπέρασε την LVMH σε κεφαλαιοποίηση, ενισχυμένη από την ανθεκτικότητα του μοντέλου της πολυτέλειας, ενώ η LVMH πλήττεται από χαμηλότερα κέρδη λόγω της ποικιλίας εμπορικών σημάτων
LIFO NEWSROOM
Η CIA αποκαλύπτει αρχείο της KGB: Εξωγήινοι μετέτρεψαν σε πέτρα σοβιετικούς στρατιώτες

Διεθνή / Όταν οι εξωγήινοι μετέτρεψαν σε πέτρα σοβιετικούς στρατιώτες - Το αποχαρακτηρισμένο αρχείο της CIA που έγινε viral

Μια έκθεση της CIA αποκαλύπτει την ιστορία σοβιετικών στρατιωτών που φέρεται να μετατράπηκαν σε πέτρα μετά από συνάντηση με εξωγήινο αντικείμενο, προκαλώντας έντονες αντιπαραθέσεις και σκεπτικισμό
LIFO NEWSROOM
«Ο Έντι Ράμα λέει ψέματα στην Ελλάδα»

LiFO politics / «Ο Έντι Ράμα λέει ψέματα στην Ελλάδα»

Ο διπλωμάτης Αλέξανδρος Μαλλιάς, πρώην πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, τα Τίρανα και τα Σκόπια, μιλάει για τις αλλαγές που φέρνει η πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, καθώς και για τις δύσκολες σχέσεις της Ελλάδας με την Αλβανία, ειδικά κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του Έντι Ράμα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ