Η Ιαπωνία προειδοποιεί ότι ο «μεγάλος» σεισμός θα μπορούσε να σκοτώσει 300.000 ανθρώπους

Η Ιαπωνία προειδοποιεί ότι ο «μεγάλος» σεισμός θα μπορούσε να σκοτώσει 300.000 ανθρώπους Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: ΕΡΑ
0

Ο επί μακρόν επίφοβος «μεγάλος» σεισμός της Ιαπωνίας θα μπορούσε να σκοτώσει σχεδόν 300.000 ανθρώπους κατά μήκος της αστικοποιημένης ακτής του Ειρηνικού, να δημιουργήσει 12,3 εκατομμύρια εκκενωμένους και να προκαλέσει οικονομική ζημία ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προειδοποιεί μια νέα κυβερνητική πρόβλεψη.

Η έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα, Δευτέρα 31 Μαρτίου, στην πρώτη ενημέρωση εδώ και μια δεκαετία, επικεντρώθηκε στο χειρότερο σενάριο για την καταστροφή που θα μπορούσε να προκαλέσει ένας σεισμός μεγέθους 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σε μια ωκεάνια τάφρο μήκους 900 χιλιομέτρων όπου τέμνονται οι τεκτονικές πλάκες, γνωστή ως Nankai Trough. Η πρόβλεψη βασίστηκε σε έναν σεισμό και ένα συναφές τσουνάμι που θα έπληττε το μεγαλύτερο μέρος της ακτογραμμής της Ιαπωνίας δυτικά του Τόκιο.

Η νέα έκθεση αναφέρει ότι ένας μεγα-σεισμός που θα χτυπούσε με την ίδια ισχύ με τη δόνηση μεγέθους 9 Ρίχτερ που κατέστρεψε τις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας τον Μάρτιο του 2011 θα προκαλούσε εκτεταμένες καταρρεύσεις κτιρίων, τσουνάμι και πυρκαγιές.

Οι πιο σφοδρές ζημιές και οι μεγαλύτερες απώλειες σε ζωές και περιουσίες θα συνέβαιναν αν ο σεισμός χτυπούσε ένα χειμωνιάτικο βράδυ, μια εποχή κατά την οποία μεγάλος αριθμός ανθρώπων είτε θα συνωστίζονταν στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στους σταθμούς, είτε θα μαγείρευαν και θα θερμαίνονταν σε ξύλινα σπίτια που είναι επιρρεπή σε πυρκαγιά. Ο αριθμός των νεκρών υπό αυτές τις συνθήκες θα μπορούσε να φτάσει τους 298.000. Η οικονομική ζημιά από την άμεση καταστροφή κτιρίων και υποδομών, σε συνδυασμό με την ευρύτερη αναστάτωση, εκτιμάται σε 270 εκατ. γιεν -δηλαδή περίπου 1,8 εκατ. δολάρια- που ισοδυναμεί περίπου με το μισό ετήσιο ΑΕΠ της χώρας, σύμφωνα με την έκθεση.

Παρόμοια με τον σεισμό του 2011, η ιαπωνική κυβέρνηση εκτιμά ότι το τσουνάμι και οι καταρρεύσεις κτιρίων λόγω του σεισμού θα μπορούσαν αθροιστικά να απειλήσουν τη ζωή περίπου 950.000 ανθρώπων και να καταστρέψουν 2,35 εκατ. σπίτια.

Ο αριθμός των νεκρών στη χειρότερη περίπτωση είναι χαμηλότερος από την εκτίμηση των 330.000 που είχε γίνει στην προηγούμενη έκδοση της έκθεσης πριν από 10 χρόνια, μια μείωση που πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό στην ενίσχυση των κτιρίων, στην ανάπτυξη συστημάτων προειδοποίησης μέσω κινητών τηλεφώνων και στην καλύτερη γενική ετοιμότητα της κυβέρνησης.

Ωστόσο, η νέα πρόβλεψη αναβαθμίζει τις πιθανές οικονομικές ζημιές κατά 26% σε σχέση με την προηγούμενη κυβερνητική έκθεση της Ιαπωνίας - μια αλλαγή που αντανακλά την τριετή αύξηση του πληθωρισμού και τη μεγαλύτερη ικανότητα ανάλυσης δεδομένων για τον τρόπο με τον οποίο τα τσουνάμι και οι πλημμύρες θα επηρεάσουν τις διάφορες ζώνες.

Το φάντασμα ενός τεράστιου, εξαιρετικά καταστροφικού σεισμού πάντα στοίχειωνε την Ιαπωνία, η οποία συγκαταλέγεται στις πιο σεισμικά ενεργές περιοχές του κόσμου, υφίσταται συχνές καταστροφές από τη φύση και όπου ένα μεγάλο ποσοστό του ανθρώπινου πληθυσμού είναι συγκεντρωμένο σε μια χούφτα παράκτιες πόλεις.

Το 2017 εγκαταστάθηκε ένα νέο σύστημα προειδοποίησης για να βελτιωθεί η ετοιμότητα της Ιαπωνίας για έναν μεγα-σεισμό. Προς γενική ανησυχία, ο πρώτος συναγερμός του συστήματος ενεργοποιήθηκε τον περασμένο Αύγουστο από έναν μεγάλο, αλλά τελικά μη καταστροφικό, σεισμό μεγέθους 7,1 Ρίχτερ.

Μια κυβερνητική ομάδα εμπειρογνωμόνων δήλωσε τον Ιανουάριο ότι υπάρχει «περίπου 80%» πιθανότητα να σημειωθεί σεισμός μεγέθους 8-9 Ρίχτερ στην περιοχή Nankai Trough τα επόμενα 30 χρόνια, ελαφρώς υψηλότερη από την προηγούμενη εκτίμηση.

Περισσότεροι από 20 από τους 47 νομούς της Ιαπωνίας, συμπεριλαμβανομένων των πυκνοκατοικημένων μητροπόλεων του Τόκιο και της Οσάκα, θα επηρεάζονταν άμεσα από έναν τέτοιο σεισμό. Ο βαρύτερος απολογισμός θανάτων, σύμφωνα με τη νέα έκθεση, θα σημειωθεί στη βιομηχανική καρδιά του νομού Σιζουόκα, όπου η κυβέρνηση φοβάται ότι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι θα μπορούσαν να σκοτωθούν.

Με πληροφορίες από Financial Times

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Ιαπωνία αποκαλύπτει το πρώτο σχέδιο εκκένωσης 100.000 αμάχων από νησιά κοντά στην Ταϊβάν σε περίπτωση σύρραξης

Διεθνή / Η Ιαπωνία αποκαλύπτει το πρώτο σχέδιο εκκένωσης 100.000 αμάχων από νησιά κοντά στην Ταϊβάν σε περίπτωση σύρραξης

Ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας Γκεν Νακατάνι δήλωσε πως νιώθει «έντονη αίσθηση κινδύνου» από την αυξανόμενη ένταση και επεσήμανε την ανάγκη «λήψης όλων των αναγκαίων μέτρων για την άμυνα της χώρας»
LIFO NEWSROOM
Ιαπωνία: Θεαματική πτώση της δημοτικότητας της κυβέρνησης μετά τη διανομή δωροκαρτών σε βουλευτές της

Διεθνή / Ιαπωνία: Θεαματική πτώση της δημοτικότητας της κυβέρνησης μετά τη διανομή δωροκαρτών σε βουλευτές της

Ο πρωθυπουργός Σιγκέρου Ισίμπα επικρίνεται από την περασμένη εβδομάδα επειδή μοίρασε δωροκάρτες αξίας περίπου 620 ευρώ σε νέους κοινοβουλευτικούς της παράταξής του
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ