Ο δημοφιλής ραδιοτηλεοπτικός παραγωγός Τζέρεμι Κλάρκσον, ευρέως γνωστός ως άλλοτε ένας από τους παρουσιαστές της δημοφιλούς εκπομπής «Top Gear», αποκάλυψε ότι προβλήματα υγείας τον οδήγησαν να δοκιμάσει το φάρμακο Ozempic, αλλά τελικά έμαθε για μία ιδιαίτερη, αλλά και δυσεύρετη λιχουδιά.
Στη στήλη του στους Sunday Times, ο Βρετανός δημοσιογράφος και αγρότης, μεταξύ άλλων, έγραψε ότι άρχισε να παίρνει Ozempic, ένα πρωτοποριακό φάρμακο για τον διαβήτη που πλέον χρησιμοποιείται και από άτομα που απλά θέλουν να χάσουν βάρος. Ωστόσο, ο Κλάρκσον υποστήριξε ότι το Ozempic όχι μόνο δεν τον βοήθησε, αλλά μάλιστα τον έκανε να πάρει βάρος.
Αντ' αυτού, ο 64χρονος στράφηκε στο χαβιάρι σαλιγκαριού, μια υγιεινή και θρεπτική απόλαυση που, σύμφωνα με τον Κλάρκσον, τον βοηθά στο να περιορίσει τις ορέξεις του για ανθυγιεινές τροφές, όπως η σοκολάτα Cadbury. Βέβαια, παρότι αρθρογράφησε για την αποτελεσματικότητα του, ο πρώην παρουσιαστής του «Top Gear» αστειεύτηκε ότι πρόκειται για «το μόνο φαγητό που είναι πιο ακριβό από την κοκαΐνη».
Επιπλέον, ο Κλάρκσον διευκρίνισε ότι από τότε που σταμάτησε το Ozempic, έχει αρχίσει να λαμβάνει μικρές ποσότητες Mounjaro, μια άλλη θεραπεία για τον διαβήτη τύπου 2, και έγραψε ότι μέχρι πρότινος έχει αποδειχθεί πολύ πιο αποτελεσματικό.
Όσο για τα αυγά των σαλιγκαριών: «Ανακάλυψα επίσης το χαβιάρι σαλιγκαριών, το οποίο είναι στην πραγματικότητα αγέννητα σαλιγκάρια», έγραψε ο 64χρονος. «Αλλά παραδόξως έχει πραγματική γεύση και αίσθηση. Οπότε μπορείτε να βάλετε ένα κουταλάκι του γλυκού από αυτό πάνω σε μισό κράκερ και έχετε την απάντηση του 21ου αιώνα στο μεσαιωνικό συμπόσιο».

Υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι το χαβιάρι σαλιγκαριού αποτελεί εξωτική λιχουδιά από την αρχαιότητα. Κάποτε το γεύμα ήταν γνωστό ως «μαργαριτάρια της Αφροδίτης» και θεωρούταν ότι είχε αφροδισιακές ιδιότητες. Ωστόσο, όπως αναφέρει η εφημερίδα The Independent, αυτό δεν ισχύει.
Snail caviar – the eggs of land snails – were known as Pearls of Aphrodite in Ancient Greece because of their supposed aphrodisiac properties. They are still served as an ‘earthy tasting’ delicacy in France and Poland.
— Quite Interesting (@qikipedia) October 8, 2021
Image: de jaeger Caviar d'escargot pic.twitter.com/4P9joalDel
Τι γεύση έχει, λοιπόν, το χαβιάρι σαλιγκαριού; Σύμφωνα με ένα άρθρο του περιοδικού TIME πάνω στο θέμα, θυμίζει «ψητά σπαράγγια» και «μανιτάρια», με «λεπτή γεύση» και «ξυλώδεις νότες».
Ωστόσο, πρόκειται για χαβιάρι και άρα το κόστος είναι υψηλό. Ένα κουτί με έξι δοχεία των 50 γραμμαρίων, που εκτρέφονται και παράγονται στην Ισπανία, κοστίζει 450 ευρώ.
Με πληροφορίες από The Independent