Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

hangover
Το χανγκόβερ μπορεί να μας πει πολλά για το μυαλό μας, το στομάχι μας αλλά και για την επιδημιολογία του αλκοολισμού.
0


TA ΔΥΣΑΡΕΣΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ του είναι γνωστά, όχι όμως και οι μηχανισμοί που το προκαλούν. Το χανγκόβερ είναι ένα σχετικά άγνωστο φαινόμενο στην επιστήμη. Και οι σχετικές έρευνες δεν αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα από άποψη χρηματοδότησης ή υγειονομικού ενδιαφέροντος. Όμως το χανγκόβερ μπορεί να μας πει πολλά για το μυαλό μας, το στομάχι μας αλλά και για την επιδημιολογία του αλκοολισμού.

Ορισμένες μελέτες έχουν ως στόχο να διερευνήσουν τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας όταν τον νιώθουμε να εκρήγνυται. Και γιατί η τιμωρία μοιάζει τόσο αυθαίρετη: κάποιοι άνθρωποι υποφέρουν από χανγκόβερ που διαρκεί αρκετές ημέρες, ενώ μια τυχερή μειοψηφία (πάνω από το 20%) φαίνεται να έχει πλήρη ανοσία στην αγωνία «του επόμενου πρωινού».

Κατά τον μεταβολισμό του αλκοόλ, το σώμα το διασπά σε ακεταλδεΰδη, μια χημική ένωση είκοσι φορές πιο τοξική. Το χανγκόβερ μπορεί να είναι η συνέπεια αυτής της διαδικασίας. Οι επιστήμονες δεν είναι απολύτως σίγουροι γιατί συμβαίνει αυτό.

Η γενική κακουχία του χανγκόβερ επηρεάζει το στομάχι, το κεφάλι ή ακόμη και τα συναισθήματα, δημιουργώντας ένα αίσθημα αγωνίας ή άγχους που έχει γίνει γνωστό ως hangxiety ή συναισθηματικό χανγκόβερ.

«Υπάρχουν πολλές θεωρίες», λέει η Magdalena Sastre, καθηγήτρια μοριακής νευροεπιστήμης στο Imperial College του Λονδίνου. Και μελέτες, όπως αυτή που η ίδια επέβλεψε το 2020, προσπαθούν να τις αποδείξουν. Σ’ αυτήν, οι ερευνητές ανέλυσαν πώς το χανγκόβερ επηρέασε μια χούφτα ποντίκια. Μέτρησαν τα νευρωνικά τους κυκλώματα, τις πρωτεΐνες και τους νευροδιαβιβαστές και παρακολούθησαν επίσης τη συμπεριφορά τους. «Είδαμε ότι δεν ήταν μόνο οι νευρωνικές αλλαγές που συνέβαιναν κατά τη διάρκεια της μέθης από το αλκοόλ. Όταν τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα έπεφταν στο μηδέν, όταν άρχιζε το χανγκόβερ, συνέβαιναν αλλαγές που μερικές φορές μπορούσαν να είναι ακόμη μεγαλύτερες. Αυτό μας εξέπληξε», εξηγεί η ίδια.

Οι αλλαγές αυτές αφορούσαν εγκεφαλική φλεγμονή, μεταβολές των νευροδιαβιβαστών και μιτοχονδριακή δυσλειτουργία. Τα μιτοχόνδρια είναι οι οργανισμοί που παράγουν ενέργεια στο κύτταρο, οπότε αν δεν λειτουργούν σωστά, ολόκληρο το σύστημα καταρρέει. «Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτή τη δυσφορία», προσθέτει η Sastre, «όπως η αφυδάτωση, η κόπωση και οι διαταραχές του ύπνου». Όλα αυτά μεταφράζονται σε μια γενική κακουχία, που επηρεάζει το στομάχι, το κεφάλι ή ακόμη και τα συναισθήματα, δημιουργώντας ένα αίσθημα αγωνίας ή άγχους που έχει γίνει γνωστό ως hangxiety ή συναισθηματικό χανγκόβερ. «Δεν πρόκειται για μύθο», επιβεβαιώνει η Sastre. «Πραγματοποιήσαμε επίσης δοκιμές άγχους σε ζώα και επιβεβαιώσαμε την αύξηση». Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Καταρχάς, το αλκοόλ μιμείται μια κατευναστική χημική ουσία του εγκεφάλου που ονομάζεται GABA, η οποία είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μας φέρει σε κατάσταση χαλάρωσης. Αλλά όταν περάσει η επίδραση της κραιπάλης, το σώμα πασχίζει να ομαλοποιήσει τη χημεία του, μειώνοντας την ηρεμιστική δραστηριότητα του GABA και αυξάνοντας εκείνη μιας διεγερτικής χημικής ουσίας που ονομάζεται γλουταμίνη, η οποία έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Επιπλέον, τα αλκοολούχα ποτά είναι πολύ ζαχαρούχα και μετά τον μεταβολισμό τους, το σάκχαρο στο αίμα πέφτει. Σε απάντηση, το σώμα απελευθερώνει στρεσογόνες ορμόνες. Υπάρχει και μια τελευταία προσθήκη, περισσότερο ψυχολογική παρά βιολογική και έχει να κάνει με τα κενά μνήμης και τις ενοχές σχετικά με τις συνθήκες του μεθυσιού της προηγούμενης νύχτας.

Όλες αυτές οι διαδικασίες δημιουργούν ένα ορμονικό κοκτέιλ που είναι δύσκολο να χωνευτεί, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κρίση άγχους. Το χανγκόβερ αποτελεί μια τόσο ευρεία κατάσταση που είναι δύσκολο να περιγραφεί. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης προσδιόρισε την υπνηλία και τη μειωμένη γνωστική λειτουργία ως τα δύο κύρια συμπτώματά της, αλλά οι ερευνητές εντόπισαν συνολικά 47 συμπτώματα. Αυτά εκδηλώνονται μεμονωμένα και είναι εξαιρετικά μεταβλητά. Ή, σε κάποιους οργανισμούς, δεν εκδηλώνονται καθόλου. Επειδή ναι, υπάρχουν άνθρωποι που δεν υποφέρουν ποτέ από χανγκόβερ, όσο αλκοόλ κι αν έχουν καταναλώσει.

Το 2008, οι ερευνητές βρέθηκαν τυχαία αντιμέτωποι μ’ αυτό το φαινόμενο. «Θέλαμε να ελέγξουμε έναν ομοσπονδιακό κανονισμό των ΗΠΑ που διέπει την κατανάλωση αλκοόλ σε επαγγέλματα που απαιτούν αυστηρούς κανόνες ασφάλειας –μεταφορές εμπορευμάτων, αεροπλάνα, τρένα, πλοία, σταθμούς πυρηνικής ενέργειας και τα λοιπά», εξηγεί ο Jonathan Howland, ομότιμος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και ένας από τους συγγραφείς εκείνης της εργασίας. Ο στόχος ήταν να δούμε αν αυτοί οι άνθρωποι μπορούσαν να εκτελέσουν τη δουλειά τους μετά από μια νύχτα βαριάς κατανάλωσης αλκοόλ. Περιμέναμε κάποια μεταβλητότητα, αλλά δεν περιμέναμε να βρουμε ανθρώπους που την επόμενη μέρα ήταν εντελώς αλώβητοι από το μεθύσι…».

Κατά τη διάρκεια έξι δοκιμών στις οποίες συμμετείχαν περίπου 600 άτομα, διαπιστώθηκε ότι περίπου το 23% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι δεν είχαν καθόλου χανγκόβερ. «Και δεν βασιστήκαμε μόνο στον  λόγος τους –δεν εμφάνιζαν καθόλου εξωτερικά συμπτώματα», λέει ο Howland, ο οποίος εξέτασε την επιστημονική βιβλιογραφία και βρήκε παρόμοια ποσοστά σε αντίστοιχες πειραματικές μελέτες και έρευνες. «Αυτό οδήγησε στη δημοσίευση της υπόθεσης της ανθεκτικότητας στο χανγκόβερ [hangover resilience hypothesis]», εξηγεί. «Πραγματοποιήσαμε ακόμη και μια διερευνητική γενετική μελέτη για να αξιολογήσουμε αν μπορεί να υπάρχει γενετική βάση για αυτή την παράξενη ανθεκτικότητα. Τα αποτελέσματά υπήρξαν ασαφή, αλλά το ζήτημα είναι σημαντικό και χρήζει περαιτέρω μελέτης, διότι θα μπορούσε να συμβάλει στην κατανόηση των διαταραχών από την χρήση αλκοόλ».

Όσο για όσους έχουν την ατυχία να υποφέρουν από διήμερα χανγκόβερ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση, οι ερευνητές έχουν μερικές θεωρίες.

Η κυριότερη είναι ότι ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να έχουν γενετική προδιάθεση για πιο έντονα χανγκόβερ –μια ασυνήθιστα έντονη αντίδραση στον μεταβολισμό του αλκοόλ, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πιο έντονα και επίμονα χανγκόβερ. Το ανοσοποιητικό τους σύστημα μπορεί να δυσκολεύεται να αμυνθεί απέναντι στις επιπτώσεις του αλκοόλ, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει και να παρατείνει το συνολικό αίσθημα δυσφορίας.

Άλλοι βιολογικοί παράγοντες μπορεί επίσης να συμβάλλουν, όπως η μεγαλύτερη ευαισθησία στη μαγιά ζυθοποιίας ή στα θειώδη στο κρασί. Οι αντιδράσεις είναι ατομικές και δύσκολο να προσδιοριστούν. Το μόνο που μοιάζει ξεκάθαρο είναι ότι το χανγκόβερ επιδεινώνεται με την ηλικία. Καθώς μεγαλώνουμε, το συκώτι επεξεργάζεται λιγότερο αποτελεσματικά το αλκοόλ και δυσκολεύεται περισσότερο να το μεταβολίσει, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί τα χανγκόβερ είναι πιο έντονα με την πάροδο του χρόνου. Το αλκοόλ είναι χειρότερο για όσους υποφέρουν από προβλήματα στο στομάχι, και αυτά είναι πιο συχνά όσο μεγαλώνουμε. Ωστόσο, η περιορισμένη επιστημονική βιβλιογραφία δεν επιβεβαιώνει αυτή την αντίληψη.

Μια μελέτη του 2015 από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ παρατηρούσε ότι οι νεότεροι ενήλικες είχαν κατά μέσο όρο πιο έντονο χανγκόβερ από τους μεγαλύτερους σε ηλικία, με βάση την ίδια κατανάλωση αλκοόλ. Η εξήγηση που βρήκαν είναι ότι «η αυξημένη εμπειρία με το αλκοόλ συνδέεται με μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε αυτό». Το φύλο, το οποίο επίσης αναλύθηκε σε αυτή τη μελέτη, δεν φάνηκε να αποτελεί καθοριστικό παράγοντα. Μια άλλη μελέτη, από το 2021, κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα, μιλώντας για ηπιότερα hangover όσο περνούν τα χρόνια. Γιατί όμως τότε μοιάζουν πιο επώδυνα; «Η ισχύς του χανγκόβερ μειώνεται με την ηλικία», κατέληγε η μελέτη. «Μπορεί όμως να αυξάνεται η ευαισθησία στον πόνο».

Με στοιχεία από El Pais

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Κόψε το αλκοόλ ή ανέβα τον Όλυμπο ξυπόλυτη»

Living / «Κόψε το αλκοόλ ή ανέβα τον Όλυμπο ξυπόλυτη»

Η Τζούλη Αγοράκη έκανε detox από το αλκοόλ, μοιράστηκε την εμπειρία της και μίλησε με τη Γιούλη Ψαρράκη που έχει γράψει το βιβλίο «Άνευ», έναν χρήσιμο οδηγό για να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με το αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM