Ο διαβήτης τύπου 5 αναγνωρίστηκε μόλις πριν από μερικές ημέρες επίσημα.
Έπειτα από χρόνια συζητήσεων, η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF) αναγνώρισε τον MODY, όπως ονόμασαν οι επιστήμονες τον νέο τύπο.
Σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο του diabetes.co.uk του Ηνωμένου Βασιλείου, ο MODY πιστεύεται ότι επηρεάζει περίπου 25 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο.
Ο νέος τύπος δεν συνδέεται με την παχυσαρκία αλλά με τον υποσιτισμό και η αναγνώρισή του έρχεται, δεκαετίες αφότου εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις αναπτυσσόμενες χώρες. Την επίσημη αναγνώρισή του ψήφισε το Παγκόσμιο Συνέδριο Διαβήτη της IDF στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης.
Η Μέρεντιθ Χόκινς, καθηγήτρια Ιατρικής στο Albert Einstein College of Medicine, εξήγησε ότι ο διαβήτης που σχετίζεται με τον υποσιτισμό «έχει ιστορικά υποδιαγνωσθεί και ελάχιστα κατανοηθεί. Η αναγνώρισή του από το IDF ως διαβήτη τύπου 5 είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ευαισθητοποίησης για ένα πρόβλημα υγείας που είναι τόσο καταστροφικό για τόσους πολλούς ανθρώπους».
Ο διαβήτης τύπου 5 δεν συνδέεται με την παχυσαρκία ή τον τρόπο ζωής. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο Mody επηρεάζει κυρίως τους νέους άνδρες στην Ασία και την Αφρική με δείκτη μάζας σώματος κάτω από 19 kg/m². Ο Νάιαλ Τόμας, καθηγητής ενδοκρινολογίας στο Christian Medical College στην Ινδία δήλωσε, ότι η πάθηση «προκαλεί μη φυσιολογική λειτουργία των β-κυττάρων του παγκρέατος, οδηγώντας σε ανεπαρκή παραγωγή ινσουλίνης» και όπως η Χόκινς, επισήμανε με τη σειρά του, ότι «λόγω της έλλειψης της επίσημης αναγνώρισής του, ο διαβήτης αυτός δεν έχει μελετηθεί επαρκώς και έχει διαγνωστεί λανθασμένα».
Ο Mody καταγράφηκε για πρώτη φορά στην Τζαμάικα το 1955. Τρεις δεκαετίες αργότερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τον ταξινόμησε ως σακχαρώδη διαβήτη σχετιζόμενο με τον υποσιτισμό, αλλά αφαίρεσε την ταξινόμηση το 1999 λόγω ανεπαρκών στοιχείων.
Στην περίπτωση του Mody, γίνεται διάγνωση -λανθασμένα εν τέλει- ως διαβήτης τύπου 1. Όμως παρατηρείται αργότερα, ότι δεν αναπτύσσεται κετονουρία ή κέτωση, παρά τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και τις υψηλές ανάγκες σε ινσουλίνη.