Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι οι δασμοί του αποφέρουν στις ΗΠΑ ήδη δύο δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα, με τον πραγματικό αριθμό να αποδεικνύεται μόλις 192 εκατ. δολάρια την ημέρα .
Ενώ τα έσοδα από τους δασμούς Τραμπ έχουν αυξηθεί ελαφρώς έκτοτε, εξακολουθούν να απέχουν κατά πολύ από το ποσό που εξήγγειλε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Την Παρασκευή (25/4), σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, οι ΗΠΑ εισέπραξαν 285 εκατ. δολάρια σε τελωνειακούς και ορισμένους ειδικούς φόρους κατανάλωσης για την ημέρα. Μέχρι στιγμής τον Απρίλιο, το σύνολο έχει φτάσει πάνω από 16,1 δισ. δολάρια. Τα ημερήσια έσοδα είναι αυξημένα από τα 128 εκατ. δολάρια που εισπράχθηκαν στις 17 Ιανουαρίου, την τελευταία ημέρα της διακυβέρνησης του πρώην προέδρου Τζο Μπάιντεν, για την οποία το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δημοσίευσε ημερήσια έκθεση.
Ο Τραμπ είχε απειλήσει να επιβάλει «ανταποδοτικούς» δασμούς σε όλους σχεδόν τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ στον κόσμο. Διατήρησε τον υψηλότερο στο 125% για την Κίνα, επιπλέον ενός προηγούμενου ποσοστού 20%, λόγω του ρόλου της χώρας στο εμπόριο της φαιντανύλης, δήλωσε ο Τραμπ.
Στις 9 Απριλίου, εξαιρουμένης της Κίνας, σταμάτησε τους ανταποδοτικούς δασμούς και έθεσε σε εφαρμογή εισφορά 10% σε όλες τις εισαγωγές στις ΗΠΑ. Διατήρησε επίσης σε ισχύ τους δασμούς που είχε εξαγγείλει τον Μάρτιο στις εισαγωγές αυτοκινήτων, χάλυβα, αλουμινίου και ποτάσας, τα οποία τώρα τροφοδοτούν τα έσοδα των ΗΠΑ.
Την Τρίτη (29/4), ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο Τραμπ είχε ως στόχο να χαλαρώσει ορισμένους δασμούς στα αυτοκίνητα και ότι οι εταιρείες δεν θα επιβαρύνονταν πλέον με άλλες εισφορές, όπως στο αλουμίνιο και τον χάλυβα, ενώ δρομολογούνται επιστροφές για τους δασμούς αυτούς που είχαν ήδη καταβληθεί.
Το Πεκίνο, με τη σειρά του, επέβαλε στις ΗΠΑ δασμούς 125%. Έκτοτε, και οι δύο πλευρές έχουν κάνει μικρά βήματα υποχώρησης. Οι ΗΠΑ εξαίρεσαν ορισμένες εισαγωγές ηλεκτρονικών ειδών από την Κίνα από τους δασμούς τους, και η τελευταία εξετάζει το ενδεχόμενο εξαίρεσης ορισμένων εισαγωγών, σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης.
Οι Αμερικανοί καταναλωτές πληρώνουν τίμημα του εμπορικού πολέμου
Όλα αυτά, ωστόσο, αναμένεται να επιβαρύνουν τους Αμερικανούς καταναλωτές. Σύμφωνα με το Εργαστήριο Προϋπολογισμού του Yale, το αμερικανικό κοινό αντιμετωπίζει το υψηλότερο μέσο δασμολογικό επιτόκιο εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα, 28%.
Πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του Τραμπ, υπήρχαν ακόμη δασμοί σε πλήθος αγαθών, από ξυλεία έως ηλεκτρικά οχήματα.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν ήταν επίσης σκληρή απέναντι στα κινεζικά προϊόντα. Το 2024, ο Μπάιντεν εισήγαγε δασμούς 100% στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, 25% στον χάλυβα και το αλουμίνιο και 50% στα τσιπ ημιαγωγών. Η κίνηση αυτή, ωστόσο, αποτελούσε συνέχεια της δασμολογικής πολιτικής που είχε χαραχθεί κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Το 2018, ο Τραμπ είχε εισαγάγει δασμούς 25% στον χάλυβα, ενώ γρήγορα ακολούθησε το 10% στο αλουμίνιο. Το 2019, ο Τραμπ ήρε τους εν λόγω δασμούς στον Καναδά και το Μεξικό. Το 2021, ο Μπάιντεν πήρε πίσω τους δασμούς που είχε περιγράψει ο Τραμπ ειδικά για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς οι τιμές του χάλυβα αυξήθηκαν κατακόρυφα εν μέσω ανησυχιών για την αλυσίδα εφοδιασμού που προκάλεσε η πανδημία COVID-19.
Δασμοί Τραμπ vs Μπάιντεν
Το 2024, ο Μπάιντεν αύξησε επίσης τους δασμούς ξυλείας για τον Καναδά -οι οποίοι αποτελούν μακροχρόνιο σημείο διαμάχης μεταξύ των δύο χωρών- σε 14,5%, από 8,5% το προηγούμενο έτος. Οι δασμοί αυτοί αναμένεται να υπερδιπλασιαστούν τους επόμενους μήνες σε 34,5%.
Οι δασμοί ξυλείας χαρακτηρίστηκαν ως «επιζήμιοι» από την Εθνική Ένωση Κατασκευαστών Κατοικιών εν μέσω της κρίσης οικονομικής προσιτότητας των κατοικιών στις ΗΠΑ. Αλλά οι προκλήσεις αυτές άρχισαν το 2017, όταν η πρώτη κυβέρνηση Τραμπ εισήγαγε δασμό 20%, ο οποίος αργότερα μειώθηκε στο 8,5% τον Απρίλιο του 2022.
Άλλοι αξιοσημείωτοι δασμοί που εισήγαγε η κυβέρνηση Μπάιντεν ήταν αποτέλεσμα των εκτεταμένων οικονομικών κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένου ενός δασμού 35% σε ορισμένες ρωσικές εισαγωγές το 2022 μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Άλλες χώρες όπως ο Καναδάς και το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλαν παρόμοιους δασμούς 35%.
Δασμοί Τραμπ: Απολύσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία και τριγμοί στη Wall Street
Οι δασμοί του Τραμπ έχουν προκαλέσει αναστάτωση σε μεγάλο μέρος του κόσμου, καθώς και στη Wall Street και την Main Street. Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ δημοσίευσε αυτόν τον μήνα έκθεση για τις καταναλωτικές δαπάνες που έδειξε αύξηση 1,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Ενώ κανονικά αυτό θα υποδήλωνε μια ανάκαμψη της οικονομίας, αυτή τη φορά οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι μπορεί να αποδοθεί στους καταναλωτές που ξοδεύουν σε βασικά αγαθά πριν οι τιμές ανέβουν λόγω των νέων δασμών.
Άλλα στοιχεία δείχνουν πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, που δημοσιεύθηκε στις 11 Απριλίου για τον μήνα Μάρτιο, μειώθηκε κατά 11% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Τον Μάρτιο, το Conference Board ανέφερε ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη έπεσε σε χαμηλό 12 ετών.
Οι εταιρείες της αυτοκινητοβιομηχανίας έχουν ήδη αρχίσει τις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες. Αυτόν τον μήνα, η Stellantis απέλυσε 900 άτομα και η General Motors 200 άτομα ως αποτέλεσμα της αβεβαιότητας για τους δασμούς. Η Volvo ανακοίνωσε ότι θα περικόψει 800 θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ λόγω των δασμών Τραμπ. Το Budget Lab του Yale προβλέπει ότι οι δασμοί θα μπορούσαν να κοστίσουν 770.000 θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ μέχρι το τέλος του έτους.
Με πληροφορίες από Al Jazeera