Ένας παράλληλος βουβός, αναίμακτός αλλά σημαντικός πόλεμος διεξάγεται μεταξύ Ισραήλ και παλαιστινίων στο διαδίκτυο, την ώρα που βόμβες και ρουκέτες πέφτουν στη Γάζα και τα ισραηλινά εδάφη. Η κυβέρνηση του Ισραήλ μιλά μάλιστα για ένα δεύτερο πεδίο μάχης, αφού όπως ανέφερε η ισραηλινή υπουργός Οικονομικών Yuval Steinitz, ήδη τις 5 πρώτες ημέρες της διένεξης υπήρξαν πάνω από 44 εκατομμύρια απόπειρες να χακαριστούν κυβερνητικές ιστοσελίδες.
«Έχουμε από την αρχή, ζητήσει από παλαιστίνιους μηχανικούς λογισμικού στη Γάζα και από τον κόσμο να αποδυναμώσει ισραηλινές ιστοσελίδες,», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, αξιωματούχος της Χαμάς. Σύμφωνα με το Ισραήλ η επίθεση αυτή δεν ήταν πολύ επιτυχής. Μόνο μερικές σελίδες έπεσαν στο πεδίο της μάχης για ένα μικρό χρονικό διάστημα.
Διαφορετική άποψη έχει μέλος της Ισλαμικής Τζιχάντ ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η οργάνωση κατάφερε να κλέψει προσωπικές πληροφορίες από περίπου 5.000 τηλέφωνα ισραηλινών στρατιωτικών και θα δημοσιεύσει τα στοιχεία τις επόμενες ημέρες.
Και το Ισραήλ που διαθέτει από τα πιο σύγχρονα συστήματα πληροφορικής κράτησε σε ομηρία ραδιοφωνικούς σταθμούς της Χαμάς, προκειμένου να προειδοποιήσει τον πληθυσμό ότι πρέπει να μείνει μακριά από τα κτήρια της οργάνωσης.
Στη μάχη μπήκαν, όπως γράφει η γερμανική Sueddeutsche και οι «ιερολοχίτες» του ηλεκτρονικού πολέμου, οι Anonymous που εμφανίζονται εθελοντικά στα μεγάλα πεδία της ψηφιακής μάχης. Πριν από μερικές ημέρες κάλεσαν τα μέλη τους να επιτεθούν σε ισραηλινές ιστοσελίδες, με θύμα τον δικτυακό τόπο τράπεζα της Ιερουσαλήμ.
Λίγο αργότερα τα μέλη των Anonymous δημοσίευσαν κατάλογο 650 ισραηλινών ιστοσελίδων που χτύπησαν, προκαλώντας ζημιές. Την Κυριακή έδωσαν στη δημοσιότητα έγγραφο με στοιχεία επικοινωνίας πάνω από 3.000 αμερικανών-δωρητών οργάνωσης με το όνομα: «Συνωμοσία ενότητας για το Ισραήλ».
Τη Δευτέρα, αναφέρει η εφημερίδα, Πακιστανοί χάκερς έστειλαν μέσω μέσω BBC, Google, Coca-Cola, Microsoft, Skype, το μήνυμα "Σας γράφω αυτό εξ ονόματος όλων των Πακιστανών και των μουσουλμάνων: καταραμένο, το Ισραήλ".
«Ο πόλεμος γίνεται πλέον σε τρία μέτωπα», δηλώνει η Διευθύνουσα Σύμβουλος Πληροφοριών του Ισραήλ. «Στο φυσικό μέτωπο, στον κόσμο των social media και μέσω των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο». Η ίδια λέει ότι η ισραηλινή κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη της το τι λέγεται στα κοινωνικά δίκτυα για να αποφασίσει σχετικά με τη σύγκρουση στη Γάζα.