Μια νέα ζωγράφος παρουσιάζεται ορμητικά σήμερα στην καλλιτεχνική σκηνή της Αθήνας: η Ηλιοδώρα Μαργέλλου.
Ο τίτλος της σειράς έργων που παρουσιάζει είναι εμπνευσμένος από τον ανατομικό όρο fovea (ελλ. «βοθρίον»): πρόκειται για μια μικρή εσοχή στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού, η οποία ευθύνεται για την κεντρική όραση.
Mέσα από μια οπτική αφήγηση πλούσια σε χρώματα και σχήματα, η Ηλιοδώρα Μαργέλλου περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο ο θεατής προσλαμβάνει και ανασυνθέτει την εικόνα μέσω της fovea, αλλά και τη διαδικασία εικαστικής αποτύπωσης αυτής της βιολογικής λειτουργίας. Ο όρος ανακαλεί, επίσης, συνειρμικά τον φόβο (μπροστά σε μια βάναυση και χαοτική πραγματικότητα, που η καλλιτεχνική ματιά εξημερώνει αναδιοργανώνοντάς την), αλλά και τον φοβισμό (που αποδίδει τα οπτικά ερεθίσματα μέσα από μια χαρμόσυνη έκρηξη χρωμάτων).
Κάθε έργο απεικονίζει μια ομάδα αντικειμένων με συγκεκριμένη θεματική ενότητα, όπως η fovea τα έχει –κατά την καλλιτέχνιδα– επιλέξει, επεξεργαστεί και παραδώσει στην αντίληψη.
Σημείο εκκίνησης αλλά και κατάληξης της έκθεσης είναι η εγκατάσταση με τίτλο Scotoma ή Blindspot (ελλ. «Τυφλό σημείο»), η οποία συγκεντρώνει τα αντικείμενα που έχουν απεικονιστεί ανά θεματικές ομάδες στα έργα της έκθεσης.
Έναυσμα και σημαντική πηγή έμπνευσης για τη νεαρή καλλιτέχνιδα αποτέλεσε η δουλειά του Semir Zeki, καθηγητή Νευροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου:
«Για τον Ζέκι, η τέχνη του κυβισμού, αλλά και η τέχνη γενικότερα, δεν είναι τίποτε άλλο παρά προέκταση της λειτουργίας του εγκεφάλου, δηλαδή ‘αναζήτηση της γνώσης σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο’. Υπ’ αυτή την έννοια, το εξωτερικό ερέθισμα είναι μεν αναγκαίο, αλλά όχι παράγοντας που συγκροτεί το αντικείμενο της αντίληψης. Αποτελεί οπτική διαταραχή που πυροδοτεί μια ‘εσωτερική όραση’, η οποία οργανώνεται από το νευρωνικό δίκτυο του οπτικού εγκεφάλου με έναν πραγματικά περίπλοκο τρόπο. Κατά τη διαδικασία αυτή, ο αμφιβληστροειδής χιτώνας μπορεί να ρυθμίζει, αλλά όχι και να καθορίζει την κατασκευή του αντικειμένου της αντίληψης.» (Διονύσης Καββαθάς, «Η τέχνη ως προέκταση της εγκεφαλικής λειτουργίας – Με τον χρωστήρα του νευροβιολόγου», «Το Βήμα», 22.06.2003)
Η Ηλιοδώρα Μαργέλλου αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο Yale με B.A. in Art, έχοντας αρχικά συνδυάσει σπουδές τέχνης και ιατρικής.
Τα εγκαίνεια θα γίνουν στις 19.00 στην γκαλερί a.antonopoulou.art