Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ενέκρινε την Πέμπτη την πρώτη θεραπεία που θα δίνει περιορισμένη όραση σε τυφλούς, με τη βοήθεια μιας συσκευής που ονομάζεται «τεχνητός αμφιβληστροειδής».
Η συσκευή επιτρέπει σε ανθρώπους με έναν ορισμένο τύπο τύφλωσης την ανίχνευση διαβάσεων στο δρόμο, την παρουσία ανθρώπων ή αυτοκινήτων, μερικές φορές ακόμα και μεγάλους αριθμούς ή γράμματα.
Οι ΝΥΤ αναφέρουν ότι η έγκριση της συσκευής σηματοδοτεί ένα νέο ορόσημο στο όραμα της έρευνας σε ένα πεδίο στο οποίο οι επιστήμονες έχουν κάνει άλματα μέσω της γονιδιακής θεραπείας, των βλαστικών κυτάρρων, optogenetics και άλλων μεθόδων.
Ο τεχνητός αμφιβληστροειδής είναι ένα φιλμ με ηλεκτρόδια που εμφυτεύεται στο μάτι. Ταυτόχρονα ο ασθενής φοράει γυαλιά με κάμερα και ένα φορητό επεξεργαστή βίντεο. Το σύστημα αυτό, που ονομάζεται Argus II, επιτρέπει στα οπτικά ερεθίσματα να παρακάμψουν το κατεστραμμένο τμήμα του αμφιβληστροειδούς και να διαβιβάζονται στον εγκέφαλο.
Με τον τεχνητό αμφιβληστροειδή ένα τυφλό άτομο δε μπορεί να δει με τη συμβατική έννοια, αλλά μπορεί να προσδιορίσει την κίνηση και τα όρια των αντικειμένων, ειδικά όταν υπάρχει αντίθεση ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι – πυροτεχνήματα στον νυχτερινό ουρανό ή μαύρες κάλτσες ανακατεμένες με λευκές.
Τα μελλοντικά σχέδια της εταιρίας είναι η απευθείας σύνδεση των ηλεκτροδίων στον φλοιό του εγκεφάλου που «θα επιτρέπει την αντιμετώπιση της τύφλωσης όλων των ειδών», είπε ο Dr Greenberg. Το Angus II αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια 20 ετών από τον Dr. Mark S. Humayun, έναν οφθαλμίατρο και μηχανικό βιοϊατρικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας.
σχόλια