Διχασμένη η Γαλλία για το νομοσχέδιο που προβλέπει μαθήματα στα αγγλικά

Διχασμένη η Γαλλία για το νομοσχέδιο που προβλέπει μαθήματα στα αγγλικά Facebook Twitter
6

Διχάζει τη Γαλλία, νομοσχέδιο που προβλέπει τη διδασκαλία μαθημάτων και στην αγγλική γλώσσα. Ο διάλογος επί του νομοσχεδίου συνεχίζεται στην Εθνοσυνέλευση, όμως οι αντιδράσεις στην πρωτοβουλία της υπουργού Ανώτατης Παιδείας, Ζενεβιέβ Φιοραζό, κάθε άλλο παρά έχουν κοπάσει.

Το FSU, το μεγαλύτερο συνδικάτο των εκπαιδευτικών της χώρας, προτείνει την κήρυξης απεργίας και διοργάνωσης διαμαρτυριών κατά της πρότασης. Μεταξύ των πολεμίων της πρότασης, πέραν της Δεξιάς, είναι και η Γαλλική Ακαδημία, θεσμός που ιδρύθηκε το 1635 για την προάσπιση της γαλλικής γλώσσας. Οι πολέμιοι του νομοσχεδίου υποστηρίζουν ότι, με τη διδασκαλία της αγγλικής, η Γαλλία διατρέχει τον κίνδυνο να απολέσει την πολιτιστική της ταυτότητα.

Την πρωτοβουλία της υπουργού, πέραν της κυβέρνησης και του προέδρου Ολάντ, στηρίζουν και επιστήμονες όπως ο Σερζ Αρός, τιμηθείς με βραβείο Νομπέλ Φυσικής για το 2012, η μεγαλύτερη φοιτητική οργάνωση της Γαλλίας Unef, αλλά και μέσα ενημέρωσης όπως η εφημερίδα Liberation.

Το σχέδιο νόμου παρουσιάστηκε τον περασμένο Μάρτιο, και η Φιοραζό ξεκίνησε λέγοντας πως στη Γαλλία υπάρχουν μόνον 3.000 Ινδοί φοιτητές και πρόσθεσε πως «Θα πρέπει να αρχίσουμε να διδάσκουμε στα αγγλικά, αλλιώς θα μείνουν στη Γαλλία μόνο μερικοί ειδικοί γύρω από ένα τραπέζι, οι οποίοι θα συζητούν για τον Προυστ».

Η αναφορά στον Προυστ εξήψε τα πνεύματα, αφού o συγγραφέας Μαρσέλ Προυστ είναι ένα από τα πλέον εξαγώγιμα λογοτεχνικά προϊόντα της Γαλλίας.

Ο υπουργός Εθνικής Παιδείας, Βενσάν Πεγιόν, στηλίτευσε τις αντιδράσεις της Δεξιάς και υποστήριξε ότι «αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα στους πατριώτες και τους εθνικιστές. Οι εθνικιστές πιστεύουν ότι η Γαλλία είναι σπουδαία όταν κλείνεται στον εαυτό της. Πατριωτισμός όμως σημαίνει μια Γαλλία σίγουρη για τον εαυτό της».

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του δεξιού κόμματος UMP, Κριστιάν Ζακόμπ, επεσήμανε ότι η εκπαίδευση δεν θα πρέπει να εστιάζει στη διδασκαλία των αγγλικών.

«Θα πρέπει να ενισχυθεί η διδασκαλία ξένων γλωσσών, θα πρέπει να μπορούν οι ξένοι φοιτητές να σπουδάζουν στα αγγλικά στη Γαλλία, όμως θα πρέπει να έχουν την υποχρέωση να μαθαίνουν γαλλικά».

Τα γαλλικά είναι σήμερα η όγδοη πιο ομιλούμενη γλώσσα στον κόσμο και η επιρροή της φθίνει διαρκώς μπροστά στην παντοδυναμία της αγγλικής.

Πηγή: Euronews

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η μόνη δουλειά που ξέρω»: Οι εργάτες του μικροσκοπικού Λεσότο αντιδρούν στους δασμούς 50% του Τραμπ

Διεθνή / «Η μόνη δουλειά που ξέρω»: Οι εργάτες του μικροσκοπικού Λεσότο αντιδρούν στους δασμούς 50% του Τραμπ

Ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας απασχολεί περίπου 40.000 εργαζόμενους και αντιπροσωπεύει το 90% των εξαγωγών του Λεσότο, όπου κατασκευάζονται τζιν για εμβληματικές αμερικανικές μάρκες όπως η Levi's και η Wrangler
LIFO NEWSROOM
50 χρόνια Microsoft: Ο Μπιλ Γκέιτς θυμάται τον κώδικα που ξεκίνησε την επανάσταση των υπολογιστών

Διεθνή / 50 χρόνια Microsoft: Ο Μπιλ Γκέιτς θυμάται τον κώδικα που ξεκίνησε την επανάσταση των υπολογιστών

Ο ιδρυτής της Microsoft γιορτάζει την «χρυσή επέτειο» της εταιρείας με αναμνήσεις από τον κώδικα που έγραψε στα 19 του και έβαλε τα θεμέλια για το μέλλον της τεχνολογίας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

6 σχόλια
''Οι εθνικιστές πιστεύουν ότι η Γαλλία είναι σπουδαία όταν κλείνεται στον εαυτό της. Πατριωτισμός όμως σημαίνει μια Γαλλία σίγουρη για τον εαυτό της''. Εμείς είμαστε σίγουροι για τον εαυτό μας; Για τον δυναμισμό της ελληνικής γλώσσας;
ας μάθουν και καμια ξένη γλώσσα, δεν θα τους βλάψει. έχουν το προτέρημα να χρησιμοποιούν το ίδιο αλφάβητο και να έχουν πολλές κοινές λέξεις με τα αγγλικά, αλλά ελάχιστοι είναι οι Γάλλοι που μιλάνε αγγλικά.