Έντονο προβληματισμό προκαλεί η ετήσια έκθεση του παρατηρητηρίου για τα ναρκωτικά στην Ευρώπη, που παρουσιάστηκε στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας.
Οι κλασικές μορφές παρουσιάζουν μεν καθοδική τάση, αλλά έχουν δώσει τη θέση τους σε νέες συνθετικές-χημικές ουσίες, οι οποίες κάνουν θραύση στα στέκια των τοξικομανών.
Προέρχονται από παράνομα εργαστήρια στην Ασία, πωλούνται μέσω διαδικτύου ανεξέλεγκτα κάτι που αποτελεί και το μεγαλύτερο πρόβλημα των διωκτικών αρχών.
Για την Ελλάδα το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι μολύνσεις από την χρήση παραδοσιακών μορφών ναρκωτικών.
Η χώρα μας διαθέτει την θλιβερή πρωτιά στις νέες μολύνσεις από το ιό HIV στους χρήστες των ενέσιμων ναρκωτικών.
«Η έξαρση του ιού HIV/AIDS στους χρήστες ενεσίμων ναρκωτικών, που εμφανίστηκε στο τέλος του 2010, συνεχίστηκε με αμείωτο ρυθμό όλο το 2011 και το 2012» επισημαίνει η επιστημονική υπεύθυνη του Ελληνικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας (ΕΚΤΕΠΝ), Μ. Τερζίδου. Παράλληλα, όπως τεκμηριώνεται και από τη βιβλιογραφία, «η οικονομική κρίση επιδρά στον τρόπο χρήσης, καθώς διάφορες ουσίες εναλλάσσονται στην καθημερινότητα του χρήστη, ανάλογα με την τιμή τους και τα διαθέσιμα χρήματα. Επιπλέον, με λιγότερα χρήματα αγοράζεται μικρότερη ποσότητα ηρωίνης και επιστρατεύεται η ενέσιμη χρήση ως πιο δραστική» καταλήγει η κ. Τερζίδου.
Η αύξηση των κρουσμάτων είναι υψηλότερη από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και συγκρίνεται πλέον με τη Ρουμανία. Παράλληλα και οι μολύνσεις από ηπατίτιδα C, είναι ιδιαίτερα αυξημένες στην Ελλάδα.
Αλλά πλέον και η χρήση μεθαμφεταμίνης, που ως επί το πλείστον καταγραφόταν στην Τσεχία ξεπέρασε τα σύνορα κι υπάρχουν έντονα αυξητικές τάσεις σ' Ελλάδα, Κύπρο και Γερμανία.
«Στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις τα νέα συνθετικά ναρκωτικά είναι πολλά περισσότερα πλέον και κατέχουν σημαντικότερη θέση σε σχέση με τα διεγερτικά ναρκωτικά. Γίνεται βαριά χρήση, μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στην υγεία, καταστροφή των οικογενειακών και κοινωνικών ιστών, όπως συνέβαινε με τους χρήστες ηρωίνης» αναφέρει ο Λωράν Λανιέλ, επιστημονικός αναλυτής δεδομένων διακίνησης ναρκωτικών.
Αν υπάρχει κάτι, που μοιάζει αισιόδοξο στην έκθεση είναι ο αριθμός των χρηστών που αναζητούν βοήθεια, αλλά το δυστύχημα είναι η χρονική συγκυρία, που είναι δυσμενής οικονομικά για πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Πηγή: Euronews
σχόλια