Πρόκειται για την Φιλαρμονική Ορχήστρα Borusan.
Ένας Τούρκος μεγιστάνας, αποφάσισε να προωθήσει την κλασσική μουσική και για αυτό δημιούργησε μια Φιλαρμονική Ορχήστρα, που είναι και η ναυαρχίδα του πολιτιστικού ιδρύματος «Borusan».
«Είμαι μέλος μιας ομάδας. Για το ίδρυμα μας δεν είναι χόμπι, έχουμε σχέδια για την ορχήστρα. Επενδύουμε στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό. Είμαστε μια μικρή ομάδα και κάνουμε αυτό που αγαπάμε, μουσική» υποστηρίζει η Ζεινέπ Χαμεντί, πρόεδρος του ιδρύματος «Borusan».
Ο Αυστριακός Σάσα Γκόυτζελ είναι καλλιτεχνικός διευθυντής και μαέστρος της ορχήστρας.
«Νομίζω ότι πως πρόκειται για μια καταπληκτική ορχήστρα με πολλά χαρίσματα. Τα μέλη της είναι 35 με 38 ετών. Οι μουσικοί μας είναι παθιασμένοι, αγαπούν τη μουσική και έχουν διάθεση για καινούρια πράγματα» υποστηρίζει ο μαέστρος Σάσα Γκόυτζελ.
Ο διάσημος Αμερικανός βαρύτονος, Τόμας Χάμπσον αποδέχθηκε την πρόσκληση της ορχήστρας και ερμήνευσε αριστουργήματα των Βέρντι, Βάγκνερ και Μάλερ.
«Ήξερα ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική ορχήστρα, με πολύ έμπειρους μουσικούς. Υπάρχουν όμως και κομμάτια του Μάλερ, ας πούμε, που δεν έχουν ερμηνεύσει ποτέ. Και είναι η πρώτη φορά τα ερμηνεύουν μαζί μου. Αυτό είναι συναρπαστικό».
«Πολλά κομμάτια που είναι ιδιαίτερα γνωστά στη Δύση, στην Τουρκία είναι απολύτως άγνωστα. Κοινό και μουσικοί έρχονται σε επαφή με τον έναν καινούριο μουσικό κόσμο. Πρόκειται για ένα συναρπαστικό μουσικό ταξίδι. Είναι η πρώτη φορά που τα κομμάτια αυτά παρουσιάζονται στο κοινό της Τουρκίας και αυτό είναι ένα απίστευτο συναίσθημα»
«Ο Γκουσταβ Μάλερ με βοήθησε να βρω το νόημα της ζωής. Μέσα απο την μουσική του και τις επιλογές του, κατάλαβα πως το νόημα είναι η συμπόνοια για τον συνάνθρωπο και η αγάπη για την δουλειά που κάνεις. Προσπαθώ το μήνυμα αυτό να γίνει κομμάτι της ζωής μου και της ερμηνείας μου» υποστηρίζει ο βαρύτονος Τόμας Χάμπσον
«Προσπαθούμε να διαμορφώσουμε τον χαρακτήρα της ορχήστρα μας. Πρέπει να συνδυάσουμε την μουσική παράδοση της Τουρκίας και της περιοχής με την κλασσική μουσική που είναι η παράδοση της Ευρώπης. Ρυθμοί, ήχοι και μουσικά όργανα μπορούν να φέρουν κοντά τους δύο μουσικούς πολιτισμούς» υποστηρίζει ο μαέστρος Σάσα Γκόυτζελ.