Château d'Hérouville: Πωλείται όπως είναι επιπλωμένο

Château d'Hérouville: Πωλείται όπως είναι επιπλωμένο Facebook Twitter
0

Βρίσκεται στην Βόρεια Γαλλία αλλά είναι ταυτισμένο όσο λίγοι χώροι με την Βρετανική μουσική σκηνή της δεκαετίας του '70. Σήμερα, μετά από χρόνια εγκατάλειψης, το κάστρο, βγαίνει προς πώληση. Οποιος δαπανήσει περί τα 1,29 εκατομμύρια ευρώ (1,12 βρετανικές λίρες), μπορεί να αγοράσει όχι μόνο το εξαίρετο ακίνητο, αλλά και μια πολύ μεγάλη φέτα της ποπ και ροκ μουσικής ιστορίας του 20ου αιώνα.

Το Château d'Hérouville, ήταν ένας πύργος με υπέροχα στούντιο στα οποία μεγαλούργησαν ο Ελτον Τζον, ο Ντέιβιντ Μπάουι, οι Πινκ Φλόιντ, οι Uriah Heep, Canned Heat, ο Ρικ Γουέικμαν, ο Ιγκι Ποπ, οι Bee Gees, ο Μάρβιν Γκέι, οι Fleetwood Mac, οι Jethro Tull, ο Κατ Στίβενς.

O Eλτον Τζον είναι ένας από τους πρώτους που μπήκε για ηχογράφηση το 1972 στο επιβλητικό γαλλικό κάστρο. Ενα χρόνο μετά ο Ντέιβιντ Μπάουι κατέφθασε εκεί για τις ανάγκες του "Pin Ups" αλλά επειδή ήταν πεπεισμένος ότι ο πύργος ήταν στοιχειωμένος, αρνήθηκε να κοιμηθεί σε κάποιο από τα δωμάτια του.

Ο μύθος λέει πως το φάντασμα που πλανιέται στο χώρο είναι αυτό του Φρεντερίκ Σοπέν ο οποίος έζησε εκεί τον έρωτά του με την μυθιστοριογράφο και πρώιμη φεμινίστρια Γεωργία Σάνδη!

Ο Ελτον Τζον κατά τη διάρκεια ηχογράφησης

Το 1985 η μουσική έπαψε να ακούγεται στον Πύργο καθώς έκλεισε. Οι πύλες του έβαλαν λουκέτο και οι άλλοτε υπέροχοι κήποι του γέμισαν αγριόχορτα και εγκαταλείφθηκαν σε καταληψίες.

Oι Pink Floyd ηχογραφούν εκεί το 1972

Το Château d'Hérouville βρίσκεται μόλις 30 χιλιόμετρα βόρεια του Παρισιού και είναι ένα κτίσμα του 1740. Αρχικά έγινε διάσημο λόγω του προηγούμενοτ ιδιοκτήτη του, Michel Magne (Γάλλου μουσικού του κινηματογράφου) ο οποίος το 1962 κέρδισε το Οσκαρ για τη μουσική του στην ταινία Gigot (με τον Τζιν Κέλι).

Όταν ο Magne απέκτησε το ακίνητο το 1962, το οίκημα θύμισε ερείπιο. Σήμερα, έχει 30 δωμάτια, πισίνα και γήπεδο τένις. Κι όλα αυτά σε 17.000 στρέμματα πάρκου. Ο γάλλος συνθέτης αγάπησε τον πύργο, που σε κάποια σημεία είχε ζωγραφίσει ο Βαν Γκογκ (!) διότι ονειρευόταν να φτιάξει εκεί ένα σπίτι για την οικογένειά του και ένα προσωπικό στούντιο ηχογράφησης. Ωστόσο, επειδή πολύ γρήγορα διαδόθηκε η φήμη ότι ο Πύργος είχε εξαιρετική ακουστική, επτά χρόνια μετά την αγορά του άνοιξε κι επισήμως ως στούντιο ηχογράφησης.

Memphis Slim at Château d'Hérouville

Κατά τη διάρκεια μιας τρίμηνης διαμονής στον Πύργο, η τραγουδίστρια των Fleetwood Mac Στίβι Νικς ζήτησε την κρεβατοκάμαρά της να είναι βαμμένη όλη ροζ.

Ό Ντέιβιντ Μπάουι, από την άλλη, δεν είχε τόσο ρομαντικές αναμνήσεεις. Ο παραγωγός του Τόνι Βισκόντι πολύ αργότερα παραδέχτηκε: «Υπήρξε σίγουρα κάποια περίεργη ενέργεια σε αυτό το Château Την πρώτη ημέρα, ο Ντέιβιντ έριξε μια ματιά στο υπνοδωμάτιο και είπε: «Δεν κοιμάμαι εκεί μέσα!". Τελικά επέλεξε το διπλανό δωμάτιο. Η κύρια κρεβατοκάμαρα είχε μια πολύ σκοτεινή γωνία, ακριβώς δίπλα στο παράθυρο. Για έναν πολύ περίεργο λόγο σε εκείνη τη γωνία έκανε και αφόρητο κρύο"...

Brian Eno with David Bowie at Château d'Hérouville

Ο Μπράιαν Ινο, πρόσθεσε και την δική του "ανεξήγητη" εμπειρία: Κάθε πρωϊ λέει ξυπνούσε πολύ νωρίς από κάποιον που τον σκουντούσε στον ώμο. Όταν, όμως, άνοιγε τα μάτια του, δεν έβλεπε κανέναν εκεί.

Θα είχαμε σίγουρα ακούσει χιλιάδες ακόμα ιστορίες αν ο Magne δεν είχε υποχρεωθεί να πουλήσει το ακίνητο για να ανταποκριθεί στους πιστωτές του, το 1979.

The Grateful Dead, live at Château d'Hérouville 1971

Εκείνοι που τελικά το αγόρασαν τότε επέτρεψαν τη λειτουργία του στούντιο ηχογράφησης αλλά κυρίως τους ενδιέφερε να το μετατρέψουν σε πολυτελή διαμερίσματα. Ευτυχώς οι τοπικές αρχές του αρνήθηκε την άδεια και έτσι εκτός από μια σύντομη περίοδο μίσθωσης, το Château d'Hérouville παραμένει άδειο για τα τελευταία 28 χρόνια.

*****

Μουσική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλέξης Παπαδημητρίου: Ο συνθέτης των επιτυχιών, που πέθανε προχθές

Απώλειες / Αλέξης Παπαδημητρίου (1944-2024): Ο συνθέτης επιτυχιών που τραγούδησαν όλοι οι Έλληνες

Τραγούδια του συνθέτη και τραγουδοποιού Αλέξη Παπαδημητρίου, που πέθανε προχθές σε ηλικία 80 ετών, είχαν ερμηνεύσει οι Μαρινέλλα, Πάριος, Καλογιάννης, Κανελλίδου κ.ά., όπως και όλη η ελληνική ποπ του ’80 και του ’90.
ΦΩΝΤΑΣ ΤΡΟΥΣΑΣ
Μια ιστορία για τη μουσική της ταινίας «Ρεμπέτικο»

Μουσική / Μια ιστορία για τη μουσική της ταινίας «Ρεμπέτικο»

Ο Σταύρος Ξαρχάκος περιγράφει όλα όσα συνέβησαν και τις δυσκολίες που υπήρξαν μέχρι να δημιουργηθεί το θρυλικό σάουντρακ, το οποίο τέσσερις δεκαετίες μετά θα παρουσιαστεί ολόκληρο για πρώτη φορά.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΞΑΡΧΑΚΟΣ
10 Πράγματα για τον Eric Prydz

Μουσική / H επιρροή του «Pryda» στην ηλεκτρονική μουσική και τα άλλα πρόσωπα του Eric Prydz

Ο Σουηδός DJ και παραγωγός με τα χίλια ψευδώνυμα, που σταμάτησε να παίζει επιτυχίες του όπως το «Call on Me» και έβαλε τα visuals στις μεγάλες dance διοργανώσεις, θα βρίσκεται στο Primer Festival το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Ο βασιλιάς της Όπερας λεγόταν Λουτσιάνο, ήταν προληπτικός, ανοικονόμητος, ανεπανάληπτος

Πέθανε Σαν Σήμερα / Ο βασιλιάς της Όπερας λεγόταν Λουτσιάνο, ήταν προληπτικός, ανοικονόμητος, ανεπανάληπτος

Στις 6 Σεπτεμβρίου του 2007 σιγεί για πάντα η πιο υπέροχη φωνή που πέρασε από τα λυρικά θέατρα τον 20ό αιώνα και έμεινε στην ιστορία με το όνομα Λουτσιάνο Παβαρότι
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ