Ρατσισμός στην Ελλάδα του 2009

Facebook Twitter
0

Στις αρχές Μαρτίου βρέθηκε στο Ρέθυμνο ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ο κ. Μ. Γλέζος προσκεκλημένος της Νομαρχίας Ρεθύμνου. Μια ημέρα προτού φτάσει εκεί , ακροδεξιοί εισέβαλαν στο αμφιθέατρο όπου επρόκειτο να μιλήσει και έβαψαν με σπρέι τους τοίχους της αίθουσας , γράφοντας μεταξύ άλλων «Γλέζο , φύγε από την πόλη εδώ μόνο Έλληνες – Η δημοκρατία σας αρχίζει και τελειώνει στα κονσερβοκούτια σας .

Υπογραφή :ΟΕΡ , δηλαδή Οργάνωση Εθνικιστών Ρεθύμνου. Βανδαλισμοί έγιναν και στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου , αλλά και στο νεοανακαινισθέν Σπίτι του Πολιτισμού όπου και παρουσίασε το βιβλίο του.

Τέτοια περιστατικά δεν είναι καινούρια .Αυτό όμως που είναι καινοφανές είναι το γεγονός ότι η ΟΕΡ , μια ακροδεξιά οργάνωση έχει τη δική της παρουσία στο hi-5 τη δημοφιλέστερη ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης για παιδιά παγκοσμίως . «Προς εχθρούς και φίλους : Η ΟΕΡ είναι και θα είναι το αφεντικό της πόλης» αναφέρεται δίχως πολλή αβρότητα στο μανιφέστο που φιλοξενείται εκεί .

Η παρουσία μιας εθνικιστικής οργάνωσης , που έχει κατηγορηθεί για ουκ ολίγα στο Ρέθυμνο, σε ιστοσελίδα για παιδιά παραπέμπει φυσικά σε μεθόδους στρατολόγησης

SOS :ρατσισμός στη Δυτική Όχθη

Στις φτωχές λαικές γειτονιές της Αθήνας , σε ένα σημείο δηλαδή όπου η οικονομική κρίση είναι διαχρονικά μόνιμος κάτοικος , ουκ ολίγα έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα . Στο Αιγάλεω , οι πρώτες μέρες του Μαρτίου έφεραν και ένα μίνι μπαράζ επιθέσεων εναντίον οικονομικών μεταναστών. Στις 3,4 και 5 του μηνός , μια ομάδα νεαρών , ανάμεσά τους και κάποιες κοπέλες ξυλοκόπησε και λήστεψε Πακιστανούς σε διάφορα σημεία της περιοχής .

Ωστόσο δυο εξ αυτών συνελήφθησαν και έχουν προφυλακισθεί Ένα μήνα νωρίτερα στη Νίκαια , ομάδα επτά ατόμων εισέβαλε σε σπίτια Πακιστανών , τους οποίους χτύπησε και λήστεψε , παίρνοντας μάλιστα και τα διαβατήριά τους . Λίγες ώρες αργότερα επιτέθηκαν και στον Πρόεδρο της Πακιστανικής Κοινότητας , αλλά και σε δικηγόρους και σε μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων .Τις ίδιες ημέρες , άγνωστοι βεβήλωσαν το Εβραικό Νεκροταφείο των Ιωαννίνων

Τα φυτώρια του φαινομένου

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 , όταν ήδη η Ελλάδα είχε δεχθεί τα πρώτα κύματα μετανάστευσης και η οσμή των κανονιοφόρων που περιπολούσαν γύρω από τα Ιμια ήταν έντονη , μια νέα γενιά ανθρώπων ήρθε να δώσει ένα νέο στίγμα στο «όλον» ακροδεξιό φάσμα. Μέσα από παρακμιακούς τηλεοπτικούς σταθμούς , νέα πρόσωπα εισήγαγαν ένα αμερικάνικο στυλ στην επικοινωνία των ιδεών τους .Με πολύωρες προσωποπαγείς εκπομπές και μονολόγους , αμφιβόλου ποιότητας και εγκυρότητας βιβλία προς πώληση και έναν οχετό από μισές αλήθειες κατάφεραν σε αρκετές περιπτώσεις να δημιουργήσουν μια δυναμική η οποία οδήγησε στη συγκρότηση φυτωρίων για κάποιους εξαργυρώθηκε αργότερα ακόμα και σε πολιτική καριέρα

(Εφημερίδα «Το Βήμα» 5/4/09 , Επιλογή κομματιών από το Ρεπορτάζ του Αχ.Χεμικογλου με τίτλο «Σήκωσε Κεφάλι το «αβγό του φιδιού»)

Υ.Γ1

 Όταν διαβάζεις μαζεμένα τα περιστατικά ρατσιστικής βίας σε αυτό το άρθρο μόνο υπερήφανος δεν αισθάνεσαι για αυτή την χώρα

Υ.Γ2

Οι ρατσιστές είναι φοβισμένα παιδιά αλλά αυτό δεν δικαιολογεί τίποτα

 Υ.Γ3

Υπάρχει και ο άλλος ρατσισμός .Ο ρατσισμός των ευσεβών νοικοκυραίων που μπορεί να μην ανοίγουν κεφάλια όπως τα μέλη της Χρυσής Αυγής αλλά πίσω από τις κλειστές πόρτες θάβουν ότι δεν μοιάζει στα μούτρα τους .Μπροστά παίζουν τους ανεκτικούς με όλους.

ΥΓ4

 Δείτε όσοι δεν  έχετε δει το φιλμ «Μαθήματα Αμερικανικής Ιστορίας» απο όπου και η φωτογραφία

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ