ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Γάμος: Συντροφικότητα, προικοσύμφωνο ή μέσο διαιώνισης του ανθρώπινου είδους;;;;

Facebook Twitter
0

Σύμφωνα με τα περισσότερα λεξικά, γάμος ορίζεται η επίσημη συμφωνία για κοινή εφ’ όρου ζωής συμβίωση μεταξύ δύο ετερόφυλων προσώπων. Η ορθόδοξη εκκλησία το κατατάσσει στα επτά μεγάλα μυστήριά της και ο απόστολος Παύλος το ονομάζει «μυστήριον μέγα».

Για τους βαθιά θρησκευόμενους, ο γάμος είναι η συγκατάθεση του Θεού, η ευλογία του. Αίρει την έχθρα των δυο φύλων, ξαναενώνει τον άνδρα με τη γυναίκα και ευλογεί τη μεταπτωτική σχέση μεταξύ τους. Πολλοί από εμάς γνωρίζουμε μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια σχετικά με τη διεξαγωγή ενός γάμου, χωρίς όμως ποτέ να ξέρουμε τι σημαίνουν όλα αυτά τα γαμήλια σύμβολα, καθώς πλέον τα ακολουθούμε καθαρά από συνήθεια.

Υπάρχει βέβαια και ο πολιτικός γάμος που αποτελεί μια γρήγορη επιλογή που έρχεται ενάντια στα όνειρα της νύφης και των συγγενών. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν σαν μια απλή κοσμική τελετή και τον συνδέουν με έκπτωση αρχών και αξιών.

Στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι όλο και περισσότεροι γάμοι αποτυγχάνουν στις μέρες μας. Στην εποχή μας πολλοί βλέπουν το μυστήριο του γάμου σαν μια μαγική τελετή «για το καλό», σαν ένα μέσο για την τακτοποίηση οικονομικών προβλημάτων και προβλημάτων καριέρας. Άλλοι πάλι μέσω του γάμου στοχεύουν στην απόκτηση απογόνων, στη συνέχιση του γένους. Τέτοιου είδους γάμοι στερούνται παντελώς αισθηματικών κινήτρων και τα αίτια είναι πολλά.. Η ανικανότητά μας να αγαπήσουμε, να αφοσιωθούμε ολοκληρωτικά, να ενωθούμε με τον άλλον , να θυσιάσουμε τον εγωισμό μας, να υπερβούμε την ατομικότητά μας. Ο γάμος προϋποθέτει αγάπη και έρωτα. Διαφορετικά θα παντρευόμασταν τους φίλους μας.. Αρκετοί είναι εκείνοι που ξεκινούν τη ζωή τους με το μυστήριο του γάμου χωρίς να έχουν ενωθεί ψυχικά, ενώ αντίθετα, σωματικά έχουν παραγνωριστεί. Κυρίαρχη ιδεολογία έχει γίνει ο υποβιβασμός του γάμου σε μία νομική σύμβαση κυρίως για να πάρουν ταυτότητα τα παιδιά.

Όμως ο γάμος δεν είναι εύκολη απόφαση. Συμβολίζει το ξεκίνημα κάτι καινούριου και δεν επιδέχεται επιπολαιότητες και προχειρότητες ως προς την απόφαση διεξαγωγής του. Δεν παντρευόμαστε για να εκδικηθούμε τον πρώην ή την πρώην σύζυγό μας, ούτε για να κάνουμε τη χάρη στους γονείς μας. Μόνο όταν μάθουμε να θυσιάζουμε τον εγωισμό μας, να χαιρόμαστε με τη χαρά και να λυπόμαστε με τη λύπη του άλλου, όταν μάθουμε ότι η αγάπη «ου ζητεί τα εαυτής» , μόνο τότε θα σκιρτήσει μέσα μας η χαρά της συνάντησης.. Όταν η επιλογή του συντρόφου έχει γίνει αποκλειστικά με βάση το συναίσθημα και όχι άλλες ‘’ευκολίες΄΄ που τυχόν κάποιοι ελπίζουν να αποκτήσουν , μόνο τότε είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε τα ίδια όνειρα, να χαράξουμε κοινή πορεία.

Μελέτες που γίνονται κατά καιρούς αποδείχνουν ότι ο άνθρωπος είναι πολυγαμικό όν(!) Πόσοι άραγε πήραν την απόφαση να παντρευτούν γνωρίζοντας ότι είναι πολυγαμικοί;; Κι αν το έκαναν, ποιοι λόγοι τους ώθησαν προς αυτό; Μήπως ο γάμος είναι μια αναγκαιότητα, ένας τρόπος απλά για να ευχαριστήσουμε τους γονείς μας και να τηρήσουμε τα πατροπαράδοτα έθιμα;;; Πόσο εύκολο είναι να συμβιώνεις για το υπόλοιπο της ζωής σου μ’ έναν άλλο άνθρωπο;; Και για πόσο καιρό αυτός ο άλλος είναι διατεθειμένος να ανέχεται τις ιδιοτροπίες μας;; ΓΙΑΤΙ Ο ΓΑΜΟΣ ΕΧΕΙ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ;;;;;

Τον πρώτο λόγο τον έχουν οι χωρισμένοι…

0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ