Το μέλλον είναι Wikileaks

Facebook Twitter
0


Πριν λίγο καιρό θέλησα να κάνω μια δωρεά στο Wikileaks. Προσπάθησα να μπω στην κεντρική σελίδα αλλά μάταια. Την είχαν μπλοκάρει όλοι οι διαθέσιμοι browsers του υπολογιστή μου, οι πυλώνες αυτοί της δημοκρατίας του Ιστού. Τώρα καταλαβαίνω πως μπορεί να νιώθουν στην Κίνα του μη-ελεύθερου ίντερνετ. Δυσκολεύτηκα λοιπόν να βρω τρόπο να καταθέσω ένα μικρό ποσό προς υποστήριξη της Wikileaks, αλλά τα κατάφερα όταν μπήκα στην Ολλανδική έκδοση της αποκαλυπτικής ιστοσελίδας, την Wikileaks.nl, η οποία έδινε έναν λογαριασμό από τράπεζα της Ισλανδίας. Τι πετυχαίνεις όμως τελικά όταν προσπαθείς να εξαφανίσεις από τον ιστό μια ιστοσελίδα με απήχηση στον κόσμο;

Ποιος θα το περίμενε - η τζιχάντ που κήρυξε η κυβέρνηση των ΗΠΑ με την υποστήριξη των πολυεθνικών και των παραδοσιακών μίντια ενάντια στη Wikileaks και ο βρώμικος πόλεμος που γίνεται για να πληγεί ο δημιουργός του ιστο-μάρτυρας Julian Assange, είχε τελικά αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που περίμεναν ή έλπιζαν. Αντί να καταφέρουν να φιμώσουν την ιστοσελίδα των αποκαλύψεων και να παραδειγματίσουν όσους πειραματιστούν κάτι ανάλογο στο μέλλον, κατάφεραν να διαδώσουν την ιδέα κι έτσι βλέπουμε σελίδες σαν την Wikileaks να ξεφυτρώνουν εδώ κι εκεί και να υπόσχονται διαφάνεια και αλήθεια. Viva La Revolución!


Στην Ελλάδα, το μπλογκ με τίτλο http://wikileaksgr.blogspot.com/ έκανε την εμφάνιση του στις 15 του περασμένου Δεκέμβρη και μας υπόσχεται «αποκαλύψεις εγγράφων όχι κατ’ ανάγκη διαβαθμισμένων που θα ελέγχουν τις πράξεις της ελληνικής γραφειοκρατίας την εποχή του αναγκαίου μνημονίου και όχι μόνο. Στόχος του μπλογκ είναι «να σπάσει η “omerta” που διακατέχει το προσωπικό όλων των βαθμίδων της Ελληνικής διοίκησης και να αποκαλύπτονται, με έγγραφα, φαινόμενα που θέτουν σε κίνδυνο το όνειρο για μια διαφορετική νέα Ελλάδα, προκειμένου να υπάρξει ο πολυπόθητος έλεγχος της εις βάρος μας ανεξέλεγκτης διοίκησης και φυσικά η τιμωρία τους..». Το WikiLeaksGr, όπως αναφέρουν οι συντάκτες του, δεν έχει τις φιλοδοξίες του WikiLeaks, ούτε το δίκτυο χρηματοδότησης, ούτε το δίκτυο διαρροής εγγράφων της γνωστής ιστοσελίδας. Πρόκειται για μία μικρή ομάδα δημοσιογραφούντων που δεν ελέγχεται από κανέναν, όπως υποστηρίζουν, και οι οποίοι ζητούν από το κοινό να επικοινωνεί ανώνυμα ή επώνυμα μαζί τους στο [email protected], αποστέλλοντάς τους ότι έγγραφά έχουν στη διάθεση τους. Υπόσχονται ότι θα τα παρουσιάσουν ανώνυμα και χωρίς κίνδυνο για τους αποστολείς. Στο πρώτο τους ποστ δημοσιεύουν έγγραφα που αφορούν το ΤΕΙ Χαλκίδας, το οποίο τελευταία αναφέρεται σε όλα τα μπλογκς σαν υπόδειγμα κακοδιοίκησης, κακοδιαχείρισης και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος.

Στην Ολλανδία τώρα,  το spin off της WikiLeaks λέγεται OpenNu (http://opennu.nl) και πρόκειται για ένα τοπικού ενδιαφέροντος WikiLeaks με έδρα τη μικρή πόλη της Breda. Ξεκίνησε να λειτουργεί στις 9 του περασμένου Δεκέμβρη και την πρώτη μέρα της λειτουργίας του αντιμετώπισε πολλά τεχνικά προβλήματα, με το κοινό του να παραπονιέται ότι η σελίδα δεν είναι ασφαλής. Τα προβλήματα διορθώθηκαν και ο ιδρυτής της σελίδας Michiel Spekkers δήλωνε ότι: «δεν είναι απλό να κάνεις μια ιστοσελίδα που προωθεί τη διαφάνεια στις κυβερνήσεις. Εκτός από τα τεχνικά προβλήματα, που μάλλον είναι κατευθυνόμενα, σημαντικό είναι επίσης το timing της δημοσίευσης, έτσι ώστε να έχει την αναμενόμενη απήχηση και να πιάσεις τους υπεύθυνους στον ύπνο». Το OpenNu (θα μπορούσε να παραφραστεί ως Διαφάνεια Τώρα) υπόσχεται να δημοσιεύει έγγραφα/αρχεία που αφορούν τα τοπικά συμβούλια των περιφερειών και πόλεων της Ολλανδίας και καλεί τους δημοσιογράφους των τοπικών μέσων να συνεργαστούν μαζί του. Αυτή τη στιγμή διαθέτει αρχεία από 11 πόλεις της Ολλανδίας τα οποία σταδιακά και θα δημοσιεύει.

Ο διαδικτυακός κόσμος δοκίμασε λίγο από αλήθεια και διαφάνεια και τώρα, παρά τον ανελέητο πόλεμο που δέχεται, είναι δύσκολο να γυρίσει πίσω στην υποκειμενική, ανελεύθερη, μονόδρομη, συγκεχυμένη, κατευθυνόμενη, χαλκευμένη και άθλια ενημέρωση του μιντιακού κατεστημένου. Το μέλλον είναι WikiLeaks.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ