BookCrossing: Ήρθε για να μείνει ;

BookCrossing: Ήρθε για να μείνει ; Facebook Twitter
0

Και ύστερα ήρθαν οι μέλισσες. Και έπειτα ήρθε η κρίση, η οποία δημιούργησε την ανάγκη για μια στροφή σε νέες μορφές διασκέδασης, πιο φθηνές μα και πιο διασκεδαστικές και αισιόδοξες.

Μια από αυτές τις νέες ανακαλύψεις της εποχής είναι το bookCrossing.  Ένα νεανικό διασκεδαστικό site «απελευθέρωσης» βιβλίων. Μια μορφή δανειστικής βιβλιοθήκης με έδρα όλο τον κόσμο και όχι απλά ένα ράφι ή ένα τραπέζι.

Το bookCrossing είναι ο κόσμος στον οποίο τα βιβλία ταξιδεύουν ελεύθερα και στην ουσία είναι ένα είδος θησαυρού που αναζητά να ανακαλυφθεί. Οι κάτοχοί τους τα αφήνουν σε κάποιο δημόσιο χώρο, όπου θα τα βρει ο επόμενος αναγνώστης τους, θα τα διαβάσει και θα τ' αφήσει με τη σειρά του ώστε να τα βρει ο επόμενος και έτσι γεννιέται μια αναγνωστική αλυσίδα.  Το πρακτικό κομμάτι της υπόθεσης είναι πως έτσι δεν χρειάζεται ν' αγοράσουμε κάποιο βιβλίο που θέλουμε, αρκεί να μπούμε στη σελίδα του bookCrossing να εγγραφούμε, να βρούμε το βιβλίο που επιθυμούμε και να δούμε πότε και πού θα «απελευθερωθεί».

Είναι ένα φαινόμενο που ξεκίνησε το 2001 αν και εγώ το ανακάλυψα πέρυσι. Ανθεί κυρίως στο εξωτερικό αλλά έχει κάνει τα δειλά του βήματα και στην χώρα μας καθώς ήδη υπάρχουν σημεία με βιβλία σε δεκαοχτώ ελληνικές πόλεις και 7.500 χιλιάδες έλληνες φανατικοί «απελευθερωτές βιβλίων».

Προς θεού δεν θέλω να κάνω διαφήμιση απλά μου κίνησε την περιέργεια καθώς όταν το ανακάλυψα η πρώτη μου σκέψη ήταν τα παιχνίδια με μηνύματα μέσα σε μπουκάλια ή τα  χαρτάκια  μέσα σε μπαλόνια με σκοπό κάποιος, κάπου, κάποτε να ανακαλύψει το κείμενο μας.

Δεν ξέρω αν είναι μια μόδα της εποχής ή σηματοδοτεί την εποχή αλλαγών στον τρόπο εύρεσης βιβλίων. Σίγουρα όμως οτιδήποτε δημιουργεί το ερέθισμα για διάβασμα για μένα, όντας ένας σύγχρονος βιβλιοφάγος είναι κάτι που με ελκύει θετικά.  Ό,τι και να γίνει το σύνθημα μας να είναι ένα: ας δημιουργήσουμε καταπληκτικές ζωές, ας διαβάσουμε βιβλία.  

                

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ