Η πλατεία ξεγυμνώνει το Πολιτικό σύστημα

Facebook Twitter
0

via Kathimerini

Την πρώτη μέρα, 25η Μαΐου, στο γραφείο. Τη δεύτερη μέρα στα σκαλιά. Την Τρίτη με το ποδήλατο μπροστά στον Αγνωστο Στρατιώτη. Μετά, στην «κάτω πλατεία», οκλαδόν στις πλάκες, στη λαϊκή συνέλευση. «Πού είσαι;». «Σιντριβάνι». «Εσύ;» «Πίσω από την πράσινη τέντα, έλα». Τις Κυριακές, αγοραφοβία: «Καθόμαστε στην άσφαλτο μπροστά από το ταχυδρομικό ταμιευτήριο. Εσείς;». «Διάλειμμα για ποτό στο Τζόκερς, επιστρέφουμε».

Εδώ και δέκα μέρες -τι δέκα, κλείσαμε τις δύο εβδομάδες-, εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίοι χαράσσουν το δικό τους όνομα στο Σύνταγμα, σε μια συλλογική όσο και ατομική διαδρομή με άγνωστο προορισμό. Καθημερινά από τις 6 μ. μ. (ή λίγο αργότερα πια), η πλατεία πλημμυρίζει κόσμο, μια σταθερή, αλλά και απρόβλεπτη παλίρροια απέναντι στο χαμηλωμένο βλέμμα της Βουλής με τα κλειστά παντζούρια. Τι συμβαίνει τελικά στο Σύνταγμα;

«Ο κόσμος βγήκε να διαδηλώσει ειρηνικά την οργή για την ταπείνωσή του», παρατηρεί μιλώντας στην «Κ» ο πεζογράφος Θανάσης Βαλτινός. «Τον αντιμετώπισαν σαν παιδί, χωρίς ειλικρίνεια, χωρίς σεβασμό. Και θεωρώ αναμενόμενο αυτή η οργή να πολλαπλασιαστεί. Οι εξελίξεις θα είναι απρόβλεπτες και το ότι αυτοί που κυβερνούν λένε “άστους να μαζεύονται” αποτελεί αστόχαστη και ασυγχώρητη επιπολαιότητα».

Πληγή η ατιμωρησία

Το «Σύνταγμα» δεν μπαίνει εύκολα σε καλούπια υποστηρίζει ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημιου Αθηνών κ. Γιώργος Παγουλάτος. «Από τη μια έχουμε ανθρώπους δυναμικούς που αισθάνονται ότι έχουν μείνει απ’ έξω, ότι η γενιά τους έχει καταδικαστεί να παραμένει χαμηλά αμειβόμενη ή στην ανεργία και από την άλλη ανθρώπους που λειτουργούν σαν όχλος, χωρίς σαφή πρόταση». Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για μια διαμαρτυρία που πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη σε ό, τι αφορά τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος. «Η κοινωνία ζητεί οι πολιτικοί και τα στελέχη του δημόσιου τομέα που λεηλάτησαν το δημόσιο χρήμα να τιμωρούνται. Ομως υπάρχουν και εκδηλώσεις που εγκυμονούν βία. Κάποιες φορές το Σύνταγμα θυμίζει τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης, και αυτή είναι η άσχημη πλευρά που δεν πρέπει να κολακεύουμε».

Η συγγραφέας Κωνσταντίνα Δελημήτρου, γνωστή και ως μπλόγκερ Ψιλικατζού, δίνει στην «Κ» τη δική της ερμηνεία: «Δεν είναι κάτι να το κρίνεις, να το χλευάσεις, να κάνεις την πτυχιακή ή το σόου σου. Δεν είναι επανάσταση, ξεσηκωμός και άλλα βαρύγδουπα. Είναι η φυσική σου κατάσταση. Αμα δεν έχεις δουλειά, λεφτά, μέλλον και το μόνο που βλέπεις είναι φρίκη, άμα σου κόβουν το ρεύμα, το τηλέφωνο, άμα σε ξεσπιτώνουν γιατί δεν πλήρωσες ενοίκιο, δεν έχεις κουράγιο για ακαδημαϊκές αναλύσεις» σημειώνει. Γιατί βγαίνεις; «Καίγεσαι να πας να νιώσεις για πρώτη φορά κομμάτι ενός συνόλου που φοβάται όσο εσύ, να σιγουρευτείς ότι δεν είσαι ο μόνος άνεργος, άσπιτος, άφραγκος, αγανακτισμένος. Πας κυρίως να σιγουρευτείς ότι δεν θα σ’ αφήσουν να πεθάνεις. Αλλά δεν σιγουρεύεσαι. Και ξαναπάς».

Βγήκαμε επιτέλους να «τους τα πούμε», αλλά μετά τι; «Η αγανάκτηση δεν είναι πολιτική πράξη, είναι συναίσθημα που εκφράζει την ανάγκη για πολιτική», υποστηρίζει ο συγγραφέας και πρόεδρος του ΕΚΕΒΙ κ. Τάκης Θεοδωρόπουλος. «Αν δεν βρεθεί, κινδυνεύει να εκφυλιστεί - είτε με συνθήματα για λαϊκά δικαστήρια είτε με τις σημαίες της Ε. Ε. με τον αγκυλωτό σταυρό. Θεωρώ ότι αυτό που αποκαλύπτει το Σύνταγμα είναι η πλήρης ρήξη κοινωνίας και πολιτικής τάξης. Θα έχει η τελευταία την ικανότητα και την αξιοπιστία να αντιδράσει;».

Αμεση δημοκρατία

Η πλατεία ξεγυμνώνει το πολιτικό σύστημα. «Για μένα το Σύνταγμα αμφισβητεί την αντιπροσωπευτική δημοκρατία όπως αυτή εκφράζεται στο ελληνικό κοινοβούλιο» αναφέρει στην «Κ» ο συνθέτης Νίκος Ζούδιαρης. «Η πλατεία θέτει θέμα άμεσης δημοκρατίας. Θέλουμε να είμαστε ενήμεροι για κάθε πράξη τους, δεν τους εμπιστευόμαστε, δεν τους εκχωρούμε τη ζωή μας. Τη διαχείριση τους εκχωρήσαμε, αλλά σ’ αυτήν απέτυχαν παταγωδώς». Γιατί οι Ελληνες καλλιτέχνες δεν συμπαραστέκονται πιο ενεργά στο κίνημα; «Τώρα τραγουδάει καλύτερα ο κόσμος», λέει.

Από το μακρινή Καλιφόρνια παρακολουθεί τα γεγονότα και ο καθηγητής Χρίστος Παπαδημητρίου: «Εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών εκτονώνουν την δίκαιη οργή τους - και δεν ξέρω αν αυτό είναι καλό ή κακό. Ολα τα κόμματα αποδοκιμάζονται. Τα συγκυβερνώντα για τα εγκλήματα της λεηλασίας και της ατιμωρησίας, τα υπόλοιπα για τα πλημμελήματα της ανικανότητας και της έλλειψης φαντασίας -κι αυτό είναι καλό», λέει στην «Κ». «Μερικές χιλιάδες πολιτών ζούν κάθε βράδυ το όνειρο της άμεσης δημοκρατίας, και αυτό είναι απαραίτητο, εν όψει της τελικής χρεοκοπίας της αντιπροσωπευτικής. Και τελικά δεν υπάρχει πιο απολαυστικός, συναρπαστικός και χρήσιμος τρόπος να περνάς τα βράδια σου».

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ