Συνήγορος του Πολίτη: Να τηρείται το ακατάσχετο σε λογαριασμούς

Συνήγορος του Πολίτη: Να τηρείται το ακατάσχετο σε λογαριασμούς Facebook Twitter
0

Την υποχρέωση του υπουργείου Οικονομικών να εφιστά την προσοχή και να επαναλαμβάνει στις τράπεζες το ότι πρέπει να τηρείται το ακατάσχετο σε λογαριασμούς μισθοδοσίας, σύνταξης κλπ., κάθε φορά που δίδεται εντολή κατάσχεσης, επισημαίνει ο Συνήγορος του Πολίτη.

Η Ανεξάρτητη Αρχή δέχτηκε καταγγελίες για κατάσχεση ποσών, προερχομένων από μισθούς και συντάξεις, χωρίς να τηρηθεί ο περιορισμός του ακατάσχετου, όπως προβλέπεται από τον σχετικό νόμο.

Επισημαίνει δε ότι, οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να λαμβάνουν πάντα υπόψη τη δυσμενή οικονομική συγκυρία και την επιβίωση του πολίτη.

Τονίζει ακόμη ότι το μέτρο αναγκαστικής είσπραξης που θα εκτελεστεί, όπως και το τι ποσό θα κατασχεθεί είναι στη διακριτική ευχέρεια του αρμόδιου προϊστάμενου της ΔΟΥ και η δυνατότητα αυτή πρέπει να γίνεται γνωστή στους φορολογούμενους.

Επίσης, ο Συνήγορος του Πολίτη έχει προτείνει την τροποποίηση των σχετικών διατάξεων ώστε να τηρείται το όριο του ακατάσχετου των 1.000 ευρώ και σε κάθε άλλο λογαριασμό –όχι μόνο για ποσά που προέρχονται από μισθούς, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα (π.χ. ποσά από μισθώματα-ενοίκια), όταν τα ποσά αυτά αποτελούν αποδεδειγμένα το μοναδικό εισόδημα του πολίτη.

Η Ανεξάρτητη Αρχή επισημαίνει τέλος ότι οι τράπεζες συνήθως, δεν ερευνούν ως όφειλαν, αν ο λογαριασμός που τηρεί στην τράπεζα ο πολίτης είναι λογαριασμός στον οποίο κατατίθεται ο μισθός ή η σύνταξη ή το ασφαλιστικό επίδομα με αποτέλεσμα να κατάσχουν το σύνολο του ποσού.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ