Η Ελευθερία του Τζόναθαν Φράνζεν και το προσωπικό μου παραλήρημα

Facebook Twitter
0

 

 Διαβάζοντας την τελευταία εβδομάδα, τις πεντακόσιες πρώτες σελίδες απ το μυθιστόρημα του Τζόναθαν Φράνζεν «Ελευθερία»(μένουν άλλες 282) ο εαυτός μου με ξάφνιασε ευχάριστα. Είχα την εντύπωση ότι με όλο αυτό το κουτσό που παίζω στις γειτονιές του ίντερνετ την τελευταία δεκαετία, από πληροφορία σε πληροφορία δεν υπήρχε χώρος όπως παλιά για ένα βιβλίο. Δεν είναι ότι δεν διάβασα βιβλία τα τελευταία χρόνια ή ότι διάβαζα λες και όφειλα μια  υποχρέωση απέναντι στον ίδιο μου τον εαυτό (όπως το να αρχίσεις γυμναστική ή να περιορίσεις τα τηγανητά) αλλά ήταν πολύ λίγες οι φορές που αισθάνθηκα σαν να πάσχω από «πνευματική βουλιμία»( σ. σ αδόκιμος ο όρος σίγουρα, αλλά δεν μπορώ να το περιγράψω καλύτερα). Ήταν ακόμα πιο λίγες οι φορές που ανυπομονούσα να χωθώ στις σελίδες ενός βιβλίου, που βυθιζόμουν τόσο πολύ που ακόμα και ο θόρυβος γύρω μου δεν με ενοχλούσε(γενικά δεν φημίζομαι για την συγκέντρωση μου), που συνέχισα να διαβάζω μετά τις 1 το βράδυ σαν να έχω εξεταστική.

Αυτό που με έχει κρατήσει ως τώρα στην «Ελευθερία» είναι ότι ο Φράνζεν μοιάζει να έχει βγάλει τον σκασμό συγκριτικά με πολλούς άλλους συγγραφείς που έχω διαβάσει. Μιλάει για ότι μας ενοχλεί, ψιθυρίζοντας τις αλήθειες που όλοι ξέρουμε αλλά δεν τολμάμε να παραδεχτούμε, χωρίς να θέλει να σου τις επιβάλει. Αφουγκράζεται τους ήρωες του χωρίς επικριτική διάθεση. Πετάει οτιδήποτε περιττό ή κουραστικό για τον αναγνώστη και μπαίνει στην ουσία της ιστορίας. Οι σελίδες μοιάζουν να γυρίζουν αυτόνομα, χωρίς καν εσύ να μπαίνεις στον κόπο να κάνεις την κίνηση. Σχεδόν μεταφυσικά.

Δεν περιμένεις να λυθεί κάποιο μυστήριο στο τέλος, ούτε έχεις αγωνία για την τύχη των ηρώων. Θες απλά να βρίσκεσαι μέσα στις σελίδες του βιβλίου. Μόνο να βρίσκεσαι. Θυμίζει dj που έχει διασκευάσει  την ίδια την ζωή, την έχει βγάλει απ το φρενήρη ρυθμό της, έχει κατεβάσει τα bpm σε τέτοιο βαθμό ώστε την έχει μετατρέψει σε ένα καινούριο κομμάτι που θες να ξανακούσεις. Να ξαναζήσεις

Καθώς διαβάζεις, υπάρχει η πιθανότητα να σκεφτείς ότι η γραφή είναι κάτι εύκολο, ότι ίσως να έχει βρει μια φόρμα και δουλεύει πάνω σε αυτή, ότι το βιβλίο του είναι εύπεπτο, ένα ξεκούραστο ανάγνωσμα που φεύγει γρήγορα μέχρι που πέφτεις σε κάτι σαν αυτό

«Το πρώτο λεπτό της εργάσιμης μέρας σου θυμίζει όλα τ άλλα λεπτά απ τα οποία αποτελείται μια μέρα, και δεν είναι ποτέ καλό να σκέφτεσαι κανείς το κάθε λεπτό ξεχωριστά. Μόνο όταν άλλα λεπτά ενώνονται με το γυμνό, μοναχικό πρώτο λεπτό αρχίζει η μέρα να μπαίνει σε μεγαλύτερη ασφάλεια στο πετσί του ρόλου της.» και σταματάς για να σκεφτείς το χρόνο που φεύγει, όλα αυτά τα χαμένα λεπτά, που γίνονται ώρες, μέρες, μήνες, χρόνια, που δεν θα ξαναγυρίσουν.

Ή όταν η κόρη της οικογένειας η Τζέσικα, μιλάει για τον εαυτό της και τον όγκο των εξωσχολικών δραστηριοτήτων που είχε λέγοντας «Ήμουν σαν Μητέρα Τερέζα φτιαγμένη με σπίντ» και σκέφτεσαι ότι δεν υπάρχει καλύτερος χαρακτηρισμός για το φορτίο που σηκώνουν αρκετοί έφηβοι στους ώμους τους, ώστε να ελαφρύνουν την ματαίωση των γονικών ονείρων.

«Θυμήσου ότι ο αναγνώστης είναι φίλος σου» είχε γράψει ο Φράνζεν σε ένα δεκάλογο που απευθυνόταν στους νέους συγγραφείς. Ο Φράνζεν είναι σωστός φίλος γιατί με τον τρόπο του θα σου πει την αλήθεια και όχι αυτό που θες να ακούσεις. Αλλά πάντα με τον τρόπο του.

Υ. Γ

Όσοι αγαπάνε να αποκαλούν οτιδήποτε μας έρχεται απ την άλλη πλευρά του Ατλαντικού με τον δήθεν υποτιμητικό χαρακτηρισμό «αμερικανιά», είναι βαθιά νυχτωμένοι.

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ