Ζαφείρης Βάος-μια ιστορία για το πάθος του ερασιτέχνη.

Facebook Twitter
0

O κύριος της φωτογραφίας είναι ο λαογράφος και μελετητής ο Ζαφείρης Βάος. O Βάος γεννήθηκε το 1905 στη Μήλο και αφιέρωσε τη ζωή του στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου του. Το πάθος του ήταν η συλλογή αντικειμένων οψιδιανού- αυτές οι μαύρες πέτρες μέσα στις προθήκες της φωτογραφίας. Ομολογώ ότι δεν ήμουν ακριβώς σίγουρη πως έμοιαζε ο οψιδιανός (ή οψιανός ανάλογα με το αν μιλάς σε αρχαιολόγο ή γεωλόγο) πριν πάω στη Μήλο για τα εγκαίνια της νέας πτέρυγας του Μεταλλευτικού Μουσείου Μήλου που στέγασε τη συλλογή του Βάου. Το Μουσείο που είναι πολύ μοντέρνο και φιλικό προς τον επισκέπτη έχει μέσα οτιδήποτε έχει σχέση με την μεταλλευτική ιστορία του τόπου: από  μεταλλεύματα μέχρι  χειρόγραφα  και εργαλεία.

Μερικά απο τα εκθέματα του μουσείου

Ο οψιδιανός είναι ένα μαύρο σκληρό υαλώδες πέτρωμα - στα προϊστορικά  χρόνια -και πιο συγκεκριμένα  στους νεότερους νεολιθικούς χρόνους- ήταν πολύτιμο γιατί ήταν πολύ χρήσιμο στην κατασκευή εργαλείων και όπλων. Ο Βάος με το εκπαιδευμένο μάτι του από τα τέλη της δεκαετίας του ‘50 πήγαινε στα τότε αφύλακτα λατομεία οψιδιανού και μάζευε αντικείμενα από οψιδιανό- μπορούσε μάλιστα να ξεχωρίσει από ποιο ορυχείο του νησιού ήταν (η Μήλος έχει δυο μεγάλες πηγές οψιδιανού - το Δεμενεγάκι και τα Νύχια) μόνο με το μάτι. Έκανε αυτή τη δουλειά με το πάθος και την επιμονή που έχουν μόνο οι ερασιτέχνες. Παράλληλα, όπως μας εξήγησε ο γιός του Αντώνης Βάος παρακαλούσε την Αρχαιολογική Υπηρεσία να τον βοηθήσει για να μείνει η συλλογή του στη Μήλο. Η συλλογή του , έστω και οκτώ χρόνια μετά το θάνατο του βρήκε στέγη στο Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου - το οποίο είναι ένα από αυτά τα μικρά αλλά πολύ καλά οργανωμένα μουσεία που είναι πολύ φιλικά προς τον επισκέπτη.


Λίγο πριν τα εγκαίνια της νέας πτέρυγας  του Μουσείου μας μίλησε ο Μιχάλης Φυτίκας, Καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ. Μέσα από τα λόγια του η Μήλος ξεπρόβαλε σαν ένα άλλο νησί χάρις στις ηφαιστειακές εκρήξεις που έγιναν εκεί πριν από 1,4 εκατομμύριο χρόνια : βράχοι ολόκληροι από ελαφρόπετρα επιπλέουν πάνω σε ηφαιστειακές πέτρες, θερμά εδάφη οπού το χώμα βράζει στους 100 βαθμούς , κοιτάσματα από καολίνη, μαγγάνιο, θείο, περλίτη, βαρυτίνη, και μπετονίτη.  H ομιλία που μου έκανε περισσότερη εντύπωση όμως  ήταν του Χρήστου Ντούμα. Ο Ντούμας είναι από τους σημαντικότερους Έλληνες αρχαιολόγους, ομότιμος καθηγητής Αρχαιολογίας και υπεύθυνος για την ανασκαφή στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης.Αυτό που μας εξήγησε ήταν το πως  ο οψιανός κατάφερε να βοηθήσει τους αρχαιολόγους να καταλάβουν τόσα πολλά για τον προϊστορικό πολιτισμό του Αιγαίου. Οι ταξιδιωτικές ρούτες, οι εμπορικές σχέσεις, πιθανόν και ένα πρώιμο ναυτικό λεξιλόγιο, όλα αναδείχτηκαν  μέσα από την έρευνα χρόνων γύρω από τον οψιανό και τα άλλα μεταλλεύματα της εποχής.  

Απ' ολα όσα άκουσα κράτησα ίσως αυτο που εμένα μου φάνηκε  πραγματικά συγκινητικό : το πως ένας ερασιτέχνης ουσιαστικά, γιατί ο Βάος δεν ήταν αρχαιολόγος, μπόρεσε να συνεισφέρει τόσο πολύ όχι μόνο στον τόπο του αλλά και στη γενική μελέτη της ιστορίας του Αιγαίου.



Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ