_____________________________________________________________________________
Για να γίνουν αποδεκτές οι περικοπές πρέπει να είναι κοινωνικά δίκαιες. Κατ' αρχάς πρέπει να περικοπούν οι αμυντικές δαπάνες. Στη Γερμανία κλείνουν η μία μετά την άλλη οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις, κάτι που δεν βλέπω στην Ελλάδα. Δεύτερον, η Εκκλησία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος γαιοκτήμονας, δεν συμβάλλει στην ανάκαμψη της χώρας. Εάν πιστεύει στα όσα λέει η Βίβλος για την αλληλεγγύη, τώρα είναι η ώρα να το αποδείξει. Τρίτον, οι πλούσιοι δεν πληρώνουν τους φόρους τους. Αυτό δεν είναι μόνο ανήθικο, αλλά και οικονομικά ανόητο.
Απλά μαθήματα διακυβέρνησης. Ο ευρωβουλευτής και συμπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος Φιλίπ Λαμπέρ για τα τρία κακά της μοίρας μας.
«Οι νέοι έχουν δίκιο. Εδώ είμαστε εμείς αγανακτισμένοι με την κρίση, φαντασθείτε αυτούς που είναι 20 ή 30 χρονών».
Οι εντιμότατοι φίλοι μου. Είναι must τώρα τελευταία όσοι βγήκαν κερδισμένοι από το σύστημα να το φτύνουν. Αυτός είναι ο Μάριο Ντράγκι, πρώην μεγαλοστέλεχος της Γκολντμαν Σακς που θα πάρει τη θέση του Τρισε στην Ε.Κ.Τ.
“Είναι χρέος μας να κάνουμε πιο σταθερό το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Αυτό είναι το μήνυμα που έρχεται από αυτό το Κίνημα”
Ο καθένας βγάζει το συμπέρασμα που τον βολεύει. Ο Ζαν Κλόντ Τρισέ με το δικό του νόημα από τις ογκώδεις διαμαρτυρίες εναντίον των υπαίτιων της κρίσης.
Το προκρούστειο κρεβάτι σχεδιάστηκε για να κάνει τα ανθρώπινα σώματα να προσαρμοστούν στις διαστάσεις του, είτε κόβοντας μέλη του σώματος είτε τεντώνοντάς τα. Ουσιαστικά, λοιπόν, ο νεοφιλελευθερισμός προσδοκά από τους ανθρώπους να προσαρμοστούν στις ανάγκες του καπιταλισμού αντί να διαμορφωθεί η οικονομία με τρόπο που θα μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες των ανθρώπων....Γιατί πρέπει ο λαός να αποδεκτεί μέτρα σκληρής λιτότητας επειδή οι ισχυροί που ήταν επικεφαλής των χρηματοοικονομικών θεσμών έκαναν λάθη;
Μαθήματα οικονομικής ανατομίας. Διαπιστώσεις και ερωτήματα με αφορμή την κρίση από τον οικονομολόγο και οικονομικό ιστορικό Michael Perelman.
Εχει επιβεβαιωθεί από πολλές μελέτες ότι οι πολιτικές του ΔΝΤ έχουν αρνητικές συνέπειες στην υγεία. Η φυματίωση έχει αυξηθεί εξαιτίας των πολιτικών του ΔΝΤ. Οι αυτοκτονίες αυξάνονται σε χώρες όπου εφαρμόζονται ακραία νεοφιλελεύθερα μέτρα. Κάθε πολιτική που ενισχύει την ανισότητα, την κακή διατροφή, τους αστέγους, που υπονομεύει την εκπαίδευση οδηγεί σε επιδείνωση της υγείας του πληθυσμού.
Η αλήθεια γυμνή. Ο Howard Waitzkin, καθηγητής οικογενειακής και κοινοτικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του New Mexico για τα μόνα standard των Μνημονίων.
Με την έλευση της οικονομικής κρίσης, την αβεβαιότητα που δημιουργείται, τα «ακροδεξιά φαντάσματα» επανεμφανίσθηκαν για να εκμεταλλευτούν την ανασφάλεια του κόσμου με εύκολο λαϊκισμό. Κάνουν, μάλιστα, πως δεν ξέρουν ότι πουθενά στον κόσμο οι ιερωμένοι δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι.
Πάλι χτυπάνε καμπάνες για μας. Ο Νίκος Σηφουνάκης εναντίον των όψιμων επαναστατών του άμβωνα.
Ακόμη και στο πυκνότερο σκοτάδι υπάρχει ελπίδα. Δεν τη διακρίνεις, όμως, ξαπλωμένος στον καναπέ. Πρέπει να κινητοποιηθούμε και ας χάσουμε μερικές μάχες. Δεν έχω αυταπάτες. Αυτός ο ύπουλος κι αισχρός πόλεμος, στον οποίο ο αληθινός εχθρός κάθεται απομονωμένος σε κάποια γραφεία, θα αγριέψει περισσότερο».
Ποτέ δεν είν' αργά για να γλιτώσεις. Η Τάνια Τσανακλίδου για τις μάχες που δεν δίνονται από το σαλόνι.
Εάν αφήσουμε τα πράγματα έτσι ως έχουν, θα φτάσουμε σε ματοκύλισμα. Το κατάλαβες, Χρήστο ; Θα κατεβάσετε άρματα μάχης; Τις μεγάλες κουβέντες τις ακούμε βερεσέ. Σας θυμίζω τι είπε ο Τσολάκογλου όταν ανέλαβε: "Θυσιάζομαι για να σώσω τη χώρα".
Ο Μανώλης Γλέζος, σε ημερίδα αστυνομικών, κουβαλώντας τις μνήμες της ιστορίας απευθύνει ερωτήματα προς τον κύριο Παπουτσή.
Aν µια λαϊκή κυβέρνηση έλεγε “δεν θέλω την έκτη δόση σας”, σε λίγες ώρες θα έφτανε η Μέρκελ στο “Ελ. Βενιζέλος” να µας παρακαλάει να την πάρουµε.
Δεν είναι μόνο ότι το λέει ο Αλέκος Αλαβάνος. Είναι ότι το έχει σίγουρα ονειρευτεί με τον ίδιο στο ρόλο του Άρη των αγορών, ζωσμένος ληγμένα ομόλογα.
«Έκανα το... μάστερ μου στην Ελλάδα, όπου πηγαίναμε κάθε μήνα επί ένα χρόνο και μάθαμε στους δρόμους της Αθήνας πώς να τα σπάμε. Στην Αθήνα μάθαμε πως να φτιάχνουμε βόμβες από χαρτί και πώς να χτυπάμε αστυνομικά αυτοκίνητα».
Παραδίδονται μαθήματα επανάστασης. Αναρχικός του ιταλικού Black Block που τα έκανε λίμπα στην συγκέντρωση των αγανακτισμένων στη Ρώμη, με ευγνωμοσύνη για τη μάνα γη της επαναστατικής γυμναστικής.
«Μεταξύ ενός σκάφους που έχει βυθιστεί και ενός που κινδυνεύει είναι κολοσσιαία. Γιατί αυτός που έρχεται μετά το ναυάγιο, παίρνει και το σκάφος, σύμφωνα με το ιδιωτικό ναυτικό δίκαιο. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι βρισκόμαστε μέσα σε τρικυμία κι ίσως έχετε ζαλιστεί - να πάρετε μια δραμαμίνη. Σας το είπε ο καπετάνιος, σας το λέει και ο ύπαρχος».
Για ένα δελτίο αδειανό, για μια ατάκα. Ενώ ο κόσμος γύρω καίγεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος με μπουρδολογίες, προσπαθεί να φανεί ισάξιος του Καρατζαφέρη που του απηύθυνε ερώτηση
«Θα κάνω οτιδήποτε χρειαστεί...το μόνο που απομένει είναι ο στρατός».
Μην τρομάζουν οι λέξεις, δεν είναι το Μαξίμου. Απλώς ο αγανακτισμένος Δήμαρχος Αθηναίων ελπίζει στη βοήθεια του στρατού για να καθαρίσει η Αθηνα από τα σκουπίδια.
"Ευτυχώς που δεν βρίσκομαι στο πολιτικό σύστημα αυτή την ώρα, είμαι ευτυχής και δικαιωμένος που δεν συμμετέχω στην τραγωδία που περνάει αυτή την ώρα η χώρα μας ...Απορώ πώς αυτή η κοινωνία μένει απαθής, δεν κουνιέται".
Ποιός είναι αυτός που μάς καλεί να ανατρέψουμε το σύστημα; Είναι ο Κίμων Κουλούρης που επέστρεψε αγανακτισμένος από το βαθύ παρελθόν, χωρίς να καταλαβαίνει ότι η παρουσία του δίνει πόντους στο Γιώργο.
Σίγουρα στην Ελλάδα συμβαίνουν πολύ άσχημα πράγματα, όμως, ο,τι κακό κι αν γίνεται, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάτε ότι ζείτε στην ωραιότερη χώρα του κόσμου! Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό για να σας δίνει φως!».
Παρηγοριά στον άρρωστο. Ο Ορλάντο Μπλουμ με ένα καλό λόγο για τους Έλληνες εγκλωβισμένους στην ομορφιά.
“Πέρα από τα καταθλιπτικά πρωτοσέλιδα, υπάρχει μια maniac πλευρά της Ελλάδας σήμερα, ειδικά στην Αθήνα η οποία έχει μια ενέργεια που δεν θα συναντήσετε αλλού στην αργή κίνηση της Μεσογείου...Κάτι μεταξύ Μιλάνου και Καράτσι, ένας παράξενος συνδυασμός ευρωπαϊκής εξέλιξης και τριτοκοσμικού χάους”.
Λίγο φως στο σκοτάδι. Η συντάκτρια των New York Times Rachel Donadio, με θετική ματιά στην πρωτεύουσα του χρέους.
σχόλια