Highlights από το Σαββατοκύριακο στο #tiff52

Facebook Twitter
0

Το 52ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή και εγώ πέρασα ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο γεμάτο προβολές στις αίθουσες του, ανάμεσα στη διαδρομή Αριστοτέλους-Λιμάνι, Ολύμπιον/ Ζάννα-Μαρκεττάκη/Λιάππα-Τορνέ/Κασσαβέτη και πάλι πίσω. Το Φεστιβάλ φέτος παρουσιάζει 150 ταινίες, 6 από τις οποίες παρακολούθησα το διήμερο που πέρασε. Ακολουθούν οι καλύτερες στιγμές από το σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη του φεστιβάλ.

Η φωτεινή πινακίδα που άναψε με την έναρξη του φεστιβάλ στην αριστερή άκρη της προβλήτας του Λιμανιού και γράφει 52ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου φαίνεται σε ολόκληρη την παραλία μέχρι το Μέγαρο Μουσικής. Τόσο τα φωτεινά γράμματα, όσο και τα έργα διαμόρφωσης του χώρου του Λιμανιού με καλύτερη πεζοδρόμηση και περισσότερα δέντρα κάνουν την διαδρομή προς τις αποθήκες εντελώς διαφορετική από περασμένες χρονιές.

Η προβολή το βράδυ του Σάββατου της καλτ ανεξάρτητης ελληνικής παραγωγής Σούπερ Δημήτριος στην αποθήκη Δ, που είχε γίνει sold out ήδη από το μεσημέρι της ίδιας μέρας, με το κοινό να μη σταματά να γελά και να χειροκροτεί στη διάρκεια όλης της ταινίας.

 

Τα εγκαίνια της αναδρομικής έκθεσης του Σπύρου Στάβερη στο Μουσείο Φωτογραφίας ήταν το καλύτερο διάλειμμα μετά από δυο συνεχόμενες προβολές. Φωτογραφίες χωρισμένες σε έξι θεματικές ενότητες «Η αρχή», «Η αναζήτηση», «Το θέαμα», «Οι πρωταγωνιστές», «Τα παρασκήνια», «Η γιορτή» και ένα εξαιρετικό βίντεο που μιλά για τη δουλειά και την πορεία του φωτογράφου. Η έκθεση μέσα από το Mobile Diaries:

To επεισόδιο μεταξύ του Κωνσταντίνου Γιάνναρη και του Αλέξανδρου Κακαβά που σημειώθηκε στην προβολή της ταινίας "Το σπίτι" στο Ολύμπιον. Λίγο νωρίτερα είχα παρακολούθησα το "Από την άκρη της πόλης" από το αφιέρωμα του φεστιβάλ στον Γιάνναρη, το οποίο και βρήκα εξαιρετικό.

 

Η  προβολή του πολυσυζητημένου Michael του Markus Schleinzer που σόκαρε τις Κάννες και δίχασε το κοινό του φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Η ταινία παρουσιάζει την καθημερινότητα ενός παιδόφιλου κρατώντας τις ισορροπίες χωρίς να γίνεται ούτε συναισθηματική ούτε ωμή.

 

Τα sold out των προβολών του μεσημεριού της Κυριακής των ταινιών Prag, The sky above, She monkeys και οι μεγάλες ουρές στα ταμεία λίγο πριν τις προβολές από όσους περίμεναν ακυρώσεις εισιτηρίων για να καταφέρουν να μπουν στην αίθουσα.

 

Η εικόνα των γερανών και του ήλιου που δύει στην δεξιά πλευρά του Λιμανιού μετά την έξοδο από την προβολή των 15:00 στον Κασσαβέτη, με ην εναλλαγή φωτός-σκοταδιού από την αίθουσα να σε τυφλώνει.

 

Το Mabul από το διεθνές διαγωνιστικό, η καλύτερη ταινία που είδα στο διήμερο, μια συγκινητική ιστορία μιας οικογένειας από το Ισραήλ που διαλύεται και καταφέρνει να έρθει και πάλι κοντά μέσα από την επιστροφή του αυτιστικού γιού στο σπίτι και την προετοιμασία για την εβραϊκή τελετή ενηλικίωσης του μικρότερου γιού. 

 

 

*Πολλά ευχαριστώ την κυρία που μου έδωσε το εισιτήριό της για την προβολή She monkeys που ήταν sold out.


X.Π. 


0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ