Όλοι οι νέοι Έλληνες λογοτέχνες στη φόρα

Facebook Twitter
0

Έπρεπε να στεγνώσει η Ελλάδα από λεφτά και από ιδέες για να δούμε ένα φεστιβάλ με θέμα τη λογοτεχνία και τους νέους. Κάθε αρχή, όμως, είναι για καλό. Το 1ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών που διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου είναι γεγονός και θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και το Σάββατο στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Αν και ο τίτλος παραπέμπει μοναχά στη λογοτεχνία, στην πραγματικότητα είναι ένα διήμερο που θα συνδυάσει όλη τη φρέσκια καλλιτεχνική παραγωγή της πόλης. Σε πάνω από 80 ώρες εκδηλώσεων, ο επισκέπτης θα γνωρίσει από κοντά το φρέσκο αίμα της εκδοτικής παραγωγής και να δώσει την ευκαιρία στους ίδιους τους νέους συγγραφείς να «διαγωνιστούν» μεταξύ τους και να κερδίσουν μια υποτροφία που για την εποχή που ζούμε θα βοηθήσει λίγο παραπάνω στην έμπνευση (€1.300 το μήνα από τον ΟΠΑΠ).

Η ιδέα

«Πρέπει να μιλάμε για ευχάριστα πράγματα τώρα με την κρίση. Στο εξωτερικό υπάρχουν φεστιβάλ για νέους λογοτέχνες. Δεν έτυχε να βρεθώ σε τέτοιο αλλά χρόνια φλέρταρα με την ιδέα να πραγματοποιήσει το ΕΚΕΒΙ ένα παρόμοιο φεστιβάλ. Τώρα, που είναι και η κρίση είναι η κατάλληλη στιγμή. Είναι μια περίοδος που πρέπει να κοιτάξουμε αισιόδοξα όχι μόνο προς το μέλλον αλλά και το λογοτεχνικό μέλλον της χώρας», λέει η διευθύντρια του Κέντρου, Κατρίν Βελισσάρη. Η συγγραφέας Έρση Σωτηροπούλου, μέλος της κριτικής επιτροπής που θα επιλέξουν τους συγγραφείς που θα πάρουν υποτροφία  (οι άλλοι δύο είναι ο Σπύρος Γιανναράς και η Λίνα Πανταλέων) υποστηρίζει πως «σε μια εποχή κρίσης όπου η κατάρρευση δεν είναι μόνο οικονομική αλλά κοινωνική και πολιτική, μόνο η τέχνη φαίνεται ικανή να γλυτώσει τον άνθρωπο από την αλλοτρίωση και τη μιζέρια. Αυτό το Φεστιβάλ δίνει την ευκαιρία σε νέους λογοτέχνες να βγουν προς τα έξω και να παρουσιάσουν το έργο τους. Έτσι το κοινό θα μπορέσει να ανακαλύψει μια καινούργια γενιά  δημιουργών που αλλιώς θα περνούσε απαρατήρητη.»

Συμμετοχές

Η κ. Βελισσάρη πίστευε πως οι συμμετοχές δεν θα ξεπέρναγαν τις 30. Αντίθετα, ούτε λίγο, ούτε πολύ μαζεύτηκαν 42 λογοτέχνες, οι μισοί πεζογράφοι και οι μισοί ποιητές. Η επιλογή δεν έγινε από το ΕΚΕΒΙ αλλά από τα ελληνικά λογοτεχνικά περιοδικά «Έτσι ήταν και το σωστό αφού τα λογοτεχνικά περιοδικά ήταν σε όλες τις χώρες το φυτώριο νέων ταλέντων.» Κριτήρια ήταν να είναι μέχρι 35 ετών και να έχουν εκδώσει τουλάχιστον δύο έργα.» Χαρακτηριστικό τους είναι σύμφωνα με την κυρία Βελισσάρη ότι «αντιδρούν στο στην κρίση της εποχή μας υιοθετώντας μια εσωστρεφή στάση. Η γραφή λειτουργεί ως καταφύγιο και ταυτόχρονα εκφράζει την επιθυμία ανοίγματος προς ενδιαφέρουσες λογοτεχνικές αναζητήσεις.» Η Έρση Σωτηροπούλου εντυπωσιάστηκε από «την ποσότητα αλλά και από την ποιότητα αυτών που έχω διαβάσει ως τώρα. Στην Ελλάδα η λογοτεχνία αντιστέκεται. Και υπάρχουν εξαιρετικοί νέοι ποιητές.» Το κριτήριο της δεν διαφέρει εξαιτίας της ηλικίας. «Για μένα τα κριτήρια δεν αλλάζουν είτε πρόκειται για νεώτερους λογοτέχνες είτε για μεγαλύτερους σε ηλικία. Είναι το ταλέντο, η έμπνευση, η ικανότητα να γράψει κανείς με οργανικό τρόπο και ταυτόχρονα με μια ελευθερία από επιρροές και μόδες.  Εκείνο που ψάχνω στους νεώτερους είναι η "προσωπική" φωνή, αυτό που τους διακρίνει από τους υπόλοιπους και υπόσχεται ένα νέο βλέμμα.»


Το «νέο αίμα» είναι οι

Αραβανής Σπύρος, Αρβανίτης  Παναγιώτης, Γεννάρης Μιχάλης,  Γιαλένιος Κυριάκος, Γκανάσου Τζούλια, Γκίτση Αναστασία, Γκιωνάκης Γιώργος, Γκολίτσης Πέτρος, Γρίβα Άννα, Δημουλή Αγγελική, Δούκας Γιάννης, Ερηνάκης Νίκος, Ευαντινός Νικόλας, Κάββαλου Στέργια, Καλλέργη Λένα, Κατιώνη Δήμητρα,  Κατσού Ναταλία, Kούκης Χρήστος, Κουμασίδης Ιορδάνης, Λαμπράκος Γιώργος, Λουλαδάκης  Βαγγέλης, Μελιδώνης Ανέστης, Μιχαήλ Χρήστος Α., Μπέκας Βαγγέλης, Νησίδης Νικόλας, Ξυλούρη Μαρία, Παλαβός Γιάννης, Παλούκης Σπύρος, Παναγιώτου Ευτυχία, Παπαχαράλαμπος Κωνσταντίνος, Πέτσα Βασιλική, Ρακόπουλος Θοδωρής, Ρήτος Τάσος, Σουργιαδάκη Ειρήνη, Τανούδης Δημήτρης, Τζανακάρη Βάσια, Τζατζιμάκη Ελένη, Τσακίρης Στέργιος, Τσίρκας Ιωάννης, Φακίνου Μαρία, Χριστοπούλου Μάγδα.

(Το πρόγραμμα με τους νέους Έλληνες συγγραφείς θα είναι από την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, 17.30 -20.00 μέχρι το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 11.00 -18.00): 
Οι Έλληνες συγγραφείς

Παράλληλες Εκδηλώσεις

Συζητήσεις

 «Η κρίση, μια στιγμή αλήθειας. Μήπως η κρίση είναι και κρίση αξιών;»

Οι «νέοι» συζητούν και θέτουν ερωτήματα στους «παλιούς»: Νάνο Βαλαωρίτη, Νίκο Παναγιωτόπουλο, Αμάντα Μιχαλοπούλου.
Παρασκευή 9/12, ώρα: 20:30-22:00, στην αίθουσα του αμφιθεάτρου

«Bookcrossing - Τι είναι;» Μια διεθνής τάση εξαπλώνεται και στην Ελλάδα

Έλληνες bookcrossers θα μιλήσουν για το bookcrossing, όλες τις δράσεις και διαστάσεις του (διαδικασία, συναντήσεις, συνέδρια, challenges, δράσεις) με ταυτόχρονη προβολή slide show φωτογραφιών και μικρά happenings ενδιαμέσως. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης θα προβληθεί η ταινία «Προηγείται το αίμα», διάρκειας περίπου 20 λεπτών, σε παραγωγή των Ελλήνων Bookcrossers για το 2ο Συνέδριο που διοργανώθηκε το 2006 στην Αθήνα. Θα ακολουθήσει ένα μικρό κυνήγι κρυμμένων βιβλίων.

Σάββατο 10/12, ώρα:12:00-14:00, στην αίθουσα Black Box

«Συγγραφείς και media»

Οι Μητροπολιτικές Ιστορίες /Metropolis καλούν για συζήτηση τους δημοσιογράφους Νίκο Βατόπουλο, Ηλία Κανέλλη και Κώστα Τσαούση. Μέσα από τη συζήτηση θα τεθούν ερωτήματα και θα δοθούν απαντήσεις για το πόσο τα νέα μέσα μπορούν να προαγάγουν τη λογοτεχνία. Μπορεί ένας εκδότης να ανακαλύψει ένα καινούργιο ταλέντο μέσα από ένα ιστολόγιο; Μπορεί ένας νεαρός συγγραφέας να εξελιχθεί μέσα από το Διαδίκτυο;

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης η Violet Louise (Λουίζα Κωστούλα) θα διαβάσει με το δικό της μουσικό τρόπο κείμενα που έχουν δημοσιευτεί στις Μητροπολιτικές Ιστορίες.

Σάββατο 10/12, ώρα:13:00-15:00, στην ΑΙΘΟΥΣΑ 1

WORKSHOPS

Εργαστήρια δημιουργικής γραφής (με εγγραφή) 

Και επειδή όλες οι τέχνες διδάσκονται, το φεστιβάλ οργανώνει τέσσερα δωρεάν εργαστήρια δημιουργικής γραφής (workshops): ο Χρήστος Χρυσόπουλος για το μυθιστόρημα , ο Στρατής Πασχάλης για την ποίηση, οΝίκος Παναγιωτόπουλος για το σενάριο και η Ελένη Πέγκα για τη θεατρική γραφή, παραδίδουν μαθήματα συγγραφικής τέχνης σε νέους επίδοξους συγγραφείς.

(Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης σεμιναρίου).

Τα εργαστήρια είναι κλειστά και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή έως την Κυριακή 4/12, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Μαραθώνιος γραφής «8 ώρες - 1 ιστορία» (με δηλώσεις συμμετοχής)

Οι Μητροπολιτικές Ιστορίες /Metropolis καλούν πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς 18 έως 30 ετών, χωρίς έκδοση βιβλίου, για έναν οχτάωρο διαγωνισμό γραφής. Οι είκοσι πρώτοι που θα δηλώσουν συμμετοχή, θα πρέπει παραβρεθούν την Παρασκευή 9/12, στις 10 το πρωί στον χώρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, όπου θα κληθούν να παραδώσουν μέσα σε 8 ώρες ένα διήγημα με θέμα που θα τους δοθεί επί τόπου.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΩΝ «Δεν το έχουμε δει το έργο… όλων των Νέων Καλλιτεχνών»

Το 1ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών προσκαλεί όλες τις μορφές Τέχνης σε ένα κείμενο. Και το κείμενο αυτό είναι η ομιλία του Γιώργου Σεφέρη «Ανήκω σε μία χώρα μικρή», κατά την τελετή απονομής του Νόμπελ Λογοτεχνίας (48 χρόνια σαν σήμερα, στις 11 Δεκεμβρίου 1963). Η πρόσκληση και η πρόκληση του Διαγωνισμού είναι καλλιτέχνες από όλους τους χώρους να προσφέρουν τη δική τους «μετάφραση», στέλνοντας μία φωτογραφία, ένα βίντεο, μία μελωδία, ή κάποιο στίχο ή κείμενο, το οποίο να συμπυκνώνει το μήνυμα του Γιώργου Σεφέρη προς την ανθρωπότητα, για την Ελλάδα και για τον κόσμο.

Δηλώσεις συμμετοχής έως τις 9 Δεκεμβρίου στην ηλ. διεύθυνση [email protected], ή στο τηλ.: 210 9200325

Δείτε το υπόλοιπο πλούσιο πρόγραμμα του φεστιβάλ εδώ 


0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ