Σφραγίστε το στόμα. ΕΠΕΙΓΟΝ

Facebook Twitter
0

 Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

 

 

Η πιο ALERT οδηγία για την την καθημερινή μας πρακτική, θυμίζει με μαύρα γράμματα αυτό που επανειλημμένως ακούγαμε επί πανδημίας.

Προσοχή: ΜΑΤΙΑ -ΜΥΤΗ- ΣΤΟΜΑ. Είναι οι οδοί προς το εσωτερικό του σώματος που μεταφέρουν, αερόβιους κυρίως, μεταδοτικούς ιούς όπως το κρυολόγημα και η γρίπη, συνήθως μέσω των χεριών που αγγίζουν ανυπολόγιστες μολυσμένες επιφάνειες κατά την διάρκεια της ημέρας.

 

Οι επιστήμονες του Yale δημοσίευσαν αυτή την εβδομάδα την έρευνά τους για τις πνευμονίες που βρέθηκε ότι προσβάλλουν σε μεγάλη συχνότητα άτομα με ουλίτιδες και προβλήματα στην οδοντική υγεία, αλλά και όσους απλώς δεν βουρτσίζουν τα δόντια τακτικά και κυρίως παιδιά και ηλικιωμένους..

 

                        

 

Η έρευνα έδειξε ότι ο πνευμονόκοκκος εισέρχεται απευθείας,  ευκολότερα και πολύ συχνότερα στον οργανισμό μέσα απο χαλασμένη ( μη στεγανή ) οδοντοστοιχία όταν το βούρτσιμα των δοντιών δεν γίνεται συστηματικά δύο φορές τουλάχιστον την ημέρα. Τα βακτήρια που αναπτύσσονται στο στόμα ειδικά σε περιόδους μεταδοτικών ιώσεων λειτουργούν ευνοϊκά προς τον ιό της πνευμονίας -και άλλους ιούς που φθάνουν απευθείας στην καρδιά- και βρίσκουν σήραγγες τις απολήξεις των δοντιών όταν είναι χαλασμένα ή τις πληγές στα ούλα.                          

                          

Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμη και ένα απλό κρυολόγημα μπορεί να επιβαρυνθεί ακραία από τα βακτήρια του στόματος και ότι οι περισσότερες πνευμονικές βακτηριακές μολύνσεις έχουν ως αιτία την επιβαρυμένη με βακτήρια αναπνοή.

 

Για την πνευμονία βρέθηκε από τους ερευνητές του Yale ότι σε υψηλό κίνδυνο τις χειμερινές περιόδους βρίσκονται παιδιά και ηλικιωμένοι, αν δεν βουρτσίζουν τα δόντια δύο φορές την ημέρα επι δύο λεπτά. 'Οσοι πάσχουν από ουλίτιδα κινδυνεύουν διπλάσια, τονίζει η μελέτη που δημοσιεύεται στην αρχή του φετινού κύκλου της γρίπης ο οποίος αναμένεται σκληρός.

 

Με ανησυχητικούς αναζωπυρωμένους και μεταλλαγμένους ιούς.

 

Για το εορταστικό πνεύμα των ημερών θυμίζουμε και άλλη, σχετική συμβουλή για τα σταγονίδια, τις γρίπες και την στοματική υγεία που απευθύνεται ειδικά στο εκρηκτικό της ιδιοσυγκρασίας του 'Ελληνα.

 

  

                 

 

Όχι Ανόητες αγκαλιές, ούτε Άσκοπα long play Φιλιά! Σας εκθέτουν ....

 

Καλή Πρωτοχρονιά !

 

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ