Young,rich and restless

Facebook Twitter
0

Σήμερα το πρωί,  στην iefhmerida διάβασα την είδηση για τον πρωτότοκο γιο της οικογένειας Αγγελοπούλου. Αντιγράφω:«Στα 22 του χρόνια πλέον, στην τελευταία του χρονιά βασικών σπουδών στην Οικονομία και την Ιστορία, ο νεαρός πρωτότοκος γιος του γνωστού επιχειρηματικού ζεύγους επί δύο μήνες βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» στο τελευταίο της φύλλο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι σπουδαστές του Πανεπιστημίου επιχείρησαν πριν από λίγο καιρό να καταλάβουν τον κεντρικό προαύλιο χώρο του ιδρύματος αλλά οι αρχές είχαν κλειδώσει τις πόρτες. Μετά από διαπραγματεύσεις επετράπη η είσοδος μόνον σε όσους είχαν φοιτητική ταυτότητα. Οσοι πέρασαν μέσα κατασκήνωσαν επί αρκετές εβδομάδες στο προαύλιο συμπαραστεκόμενοι ουσιαστικά στο κίνημα Occupy Wall Street και μάλιστα μέσα στο Ιδρυμα που αναπαράγει τις τελευταίες δεκαετίες τον παγκόσμιο καπιταλισμό».

Στη συνέχεια έμαθα για την επιστολή που είχε στείλει το καλοκαίρι, με το ονοματεπώνυμο του σε free press, όπου κατακεραύνωνε το καπιταλιστικό σύστημα, για το ότι πέρασε όλο το καλοκαίρι στο Σύνταγμα γυρίζοντας την πλάτη του  στο  γιοτ της οικογένειας, που συνήθως περνούσε τα καλοκαίρια του («Λίγοι ενδεχομένως στη θέση του θα άφηναν την απόλυτη πολυτέλεια των διακοπών που θα τους έδινε ένα σκάφος 30 μέτρων φτιαγμένο από την κορυφαία στο είδος της εταιρεία Nautor Swan Yachts». Μετά απ αυτό γέμισα με αισθήματα ντροπής, που πέρασα μόνο μερικές απλές βόλτες απ το Σύνταγμα, και έκανα δέκα μέρες διακοπές.),  για το ότι αρθρογραφεί στα αγγλικά, στο free press The Boston Occupier, με υπογραφή Pan Angelopoulos («Pan, όπως Che» σχολίασε κάποιος), και για το ότι βοήθησε άστεγους στην Λατινική Αμερική.

Μερικές προσωπικές απόψεις πάνω στο θέμα:

1

Όλοι οι εικοσάρηδες  έχουν δικαίωμα(αν όχι υποχρέωση), απέναντι στον επαναστατικό τους εαυτό, ακόμα και ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος. Αν θέλουν να πάνε «κόντρα στο σύστημα» ας το κάνουν τώρα, για να μην τους μείνουν απωθημένα όταν μεγαλώσουν. Το timing λοιπόν σε αυτή την περίπτωση, είναι ολόσωστο.

2

Αν γεννήθηκες μέσα στο σύστημα το οποίο κατακεραυνώνεις(οι Αγγελόπουλοι είναι συνώνυμο του καπιταλισμού δεν είναι κάτι κρυφό), θα πείσεις δυσκολότερα για τις προθέσεις σου τους άλλους. Με απλά λόγια, o γιος του εργάτη πείθει ευκολότερα για το ότι θέλει ένα καλύτερο κόσμο, απ το γιο ενός πλούσιου. Στην πορεία «της αλλαγής του κόσμου» ο γιος του εργάτη, μπορεί βέβαια να αποδειχθεί  πιο πεινασμένος και πιο αδίστακτος για καπιταλιστικές ανέσεις απ τον πλούσιο. Τα παραδείγματα πολλά, αλλά αυτό θα το ανακαλύψουμε στο μέλλον.

3

Αν είσαι μέρος του καπιταλιστικού συστήματος, το επώνυμο σου πασίγνωστο, και οποιαδήποτε πληροφορία σε αφορά γίνεται είδηση, θα ήταν σωστότερο όλων, να κρατήσεις τους τόνους χαμηλά, όσο πιο χαμηλά γίνεται. Μόνο έτσι υπάρχει πιθανότητα να πείσεις για τις προθέσεις σου. Μείνει πράγματι ανώνυμος και όχι ο «ανώνυμος που ξενύχτησε στο Σύνταγμα, ο ανώνυμος που απαρνήθηκε το γιοτ, ο ανώνυμος που βοηθά άστεγους στην Λατινική Αμερική» που τον φωνάζουν Αγγελόπουλο. Το ότι η μάνας σου κάποτε, επιδείκνυε τον πλούτο της, μπορεί να μην σε καθιστά εσένα υπεύθυνο, αλλά κάνει δυσκολότερη την προσπάθειας σου, να πείσεις για τις προθέσεις σου.

4

Όταν αρθρογραφείς κατά του καπιταλιστικού συστήματος και την ανάγκη «για κάτι νέο» , είσαι είκοσι-κάτι τελειόφοιτος του Χάρβαρντ και ο πατέρας σου έχει την Χαλυβουργική καλό θα ήταν να το κάνεις με ψευδώνυμο. Οι κακοπροαίρετοι ίσως σκεφτούν, ότι προετοιμάζεις το μέλλον σου.

5

Αν θες να πείσεις ακόμα περισσότερο για τις προθέσεις σου περί «αλλαγής του κόσμου προς το καλύτερο», καλό θα ήταν να ξεκινήσεις απ τον εαυτό σου. Τι θα έλεγες να «φτύσεις» την πατρική περιουσία και με εφόδιο μόνο τις σπουδές σου, να ξεκινήσεις απ το μηδέν;

6

Κινήσεις όπως του Γουίλιαμ Μπάφετ , που προέτρεψε το Κογκρέσο να τον φορολογήσει έξτρα, εφόσον μιλάει περί «κοινών θυσιών», αξίζει να αντιγραφούν. Θέλει θάρρος, να τα βάζεις με τους όμοιους σου. Προϋποθέτει ξεβόλεμα. Αντέχεις;

 

Υ.Γ

«Είναι ευκολότερο να περάσει μια καμήλα απ την τρύπα μιας καρφίτσας παρά ένας πάμπλουτος  στις καρδιές  του φτωχού κόσμου» θα έλεγα παραφράζοντας λιγάκι, αυτά που λένε στα κατηχητικά για τον Παράδεισο.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ