Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου
Συνηθίζουμε να ξεχνάμε την ανάγκη μας για ενυδάτωση, εκτός ίσως από αυτήν την εποχή που είναι επιτακτική, λόγω της αφόρητης ζέστης που εξαντλεί σώμα και πνεύμα. Ο εγκέφαλος και το κορμί μας αφυδατώνονται (ελαφρά) στους κλειστούς χώρους και αυτό αποσυντονίζει την λειτουργικότητα του οργανισμού.
Πειράματα επιστημόνων που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα έδειξαν ότι με ελαφρά πτώση στα επίπεδα ενυδάτωσης που χρειάζεται ο οργανισμός – και μόνο με 1% λιγότερο από το νερό που χρειάζεται να καταναλώσουμε - τα συμπτώματα που ενεργοποιούνται είναι: νευρικότητα, ακεφιά, εξάντληση στο σώμα, δυσκολία συγκέντρωσης.
Η μερική αφυδάτωση και η έλλειψη υγρών και νερού μπορεί να δημιουργηθεί άθελα μας, χωρίς να προσέξουμε καν ότι συμβαίνει. Κάποιο φάρμακο που παίρνουμε για άσχετο λόγο, τροφές που τρώμε ή αφεψήματα μπορούν να μειώσουν την επάρκειά μας σε υγρά, όπως συμβαίνει και μετά από άσκηση, ή απλώς ένα κουραστικό περπάτημα.
Οι επιστήμονες εξέτασαν εθελοντές μετρώντας την νοητική και σωματική τους απόδοση όπως και τις αλλαγές στην διάθεση σε σχέση με την ποσότητα νερού που καταναλώνει ένας οργανισμός. Ορισμένοι απο τους εθελοντές αφέθηκαν με μικρότερες ποσότητες νερού, ενώ για τις ανάγκες του πειράματος κάποιοι υποβάλλονταν σε έντονη σωματική άσκηση.
Στις περισσότερεςς φάσεις πρόσληψης νερού και υδάτωσης του οργανισμού , δεν υπήρχαν διαφορές ούτε στην διάθεση των εθελοντών, ούτε στην σωματική τους δύναμη ή αδυναμία, ούτε στην πτώση της νοητικής τους απόδοσης.
Στην κατάσταση όμως που η απαιτούμενη ποσότητα νερού μειωνόταν (1% σε σχέση με το απαιτούμενο), εμφανιζόταν σε όλους πονοκέφαλοι, απώλεια συγκέντρωσης της προσοχής, αίσθηση κόπωσης και πτώση στην διάθεση.
Σε εκείνους που υποβάλλονταν σε άσκηση , τα συμπτώματα εμφανίζονταν όταν είχαν έλλειψη νερού , είτε μετά την άσκηση είτε κατά την διάρκεια, που σημαίνει ότι η έλλειψη νερού μπορεί να ακυρώνει την ευφορική δράση της άσκησης, με πρώτη ένδειξη ίσως, τον πονοκέφαλο που αρχίζει να εμφανίζεται.
Τα 8, το λιγότερο, ποτήρια νερό την ημέρα που απαιτεί ο ανθρώπινος οργανισμός ισχύουν κατα μέσο όρο, αν και το κάθε σώμα έχει τον δικό του δοσομετρητή. Είναι ενδιαφέρον όμως ότι στο πείραμα η σχετική αφυδάτωση μετρήθηκε κατά 1%, που αναλογεί σε πολύ λιγότερο και απο μισό ποτήρι νερό για μία ημέρα. Φαίνεται ότι τα επεισόδια της απότομης πτώσης μπορεί να προέλθουν και μόνον αν μας λείψουν μερικές μονάχα γουλιές νερό.
Για να τσεκάρει κανείς το πόσο αφυδατωμένος μπορεί να είναι ο οργανισμός του, οι γιατροί προτείνουν τον έλεγχο στο χρώμα των ούρων. Όσο πιο σκούρο το χρώμα, τόσο περισσότερο νερό χρειαζόμαστε άμεσα.
Το νερό στον ύπνο και τον ξύπνιο μας βοηθά τον οργανισμό διατηρώντας την θερμοκρασία του σώματος σταθερή, λιπαίνει και προστατεύει τις αρθρώσεις, προστατεύει την ακεραιότητα της σπονδυλικής στήλης και των σημαντικών ιστών, καθαρίζει τα "εισερχόμενα",το πεπτικό σύστημα και τα νεφρά αποβάλλοντας περιττές και βλαβερές προσλήψεις από τις τροφές ή το περιβάλλον.
Μην ξεχνάτε το νερό: σε έναρξη πονοκέφαλου, τις στιγμές που κουράζεστε από την δουλειά και νιώθετε ότι πρέπει να σταματήσετε ( σωματικά ή πνευματικά), όταν απότομα “πέφτετε” ψυχολογικά.
σχόλια