Όχι σε νέα μέτρα λιτότητας στη χώρα μας, λέει ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, επισημαίνοντας ότι οι αντοχές της κοινωνίας τελειώνουν και της οικονομίας έχουν εξαντληθεί.
Σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή», ο επικεφαλής του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη, τονίζει ότι το μόνο που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και κυρίως στη δημόσια διοίκηση.
Σε ερώτηση για το κατά πόσο ήταν επιτυχημένο το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόστηκε στη χώρα μας, ο κ. Γκουρία απαντά: «To πρόγραμμα που σχεδιάστηκε το 2010 έδωσε έμφαση μόνο στη δημοσιονομική προσαρμογή και απέτυχε στην επανεκκίνηση της οικονομίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την υψηλότερη επιβάρυνση του δημοσίου χρέους που οδήγησε στην αναδιάρθρωση το 2012. Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει με επιτυχία τη δημοσιονομική προσαρμογή και έχει περιορίσει σημαντικά το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών που αντανακλά μεγάλη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Τώρα κάτι πρέπει να κάνει με το χρέος της και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων που θα τονώσουν την ανάπτυξη, θα μειώσουν την ανεργία, θα προσελκύσουν επενδύσεις και θα κάνουν την οικονομία ακόμα πιο ανταγωνιστική».
«Οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιηθούν δεν πρέπει να έχουν αρνητική δημοσιονομική επίπτωση ή τουλάχιστον όχι σημαντική. Από την άλλη, η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει όλο το φάσμα των μεταρρυθμίσεων και κυρίως να μεριμνήσει για μια πιο δίκαιη κατανομή του κόστους της κρίσης», προσθέτει.
Σύμφωνα με τον κ. Γκουρία, «η δημοσιονομική προσαρμογή και οι όποιες μεταρρυθμίσεις έγιναν με τρόπο που έχει αυξήσει το αίσθημα της αδικίας». Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Οι απολύσεις και η εσωτερική υποτίμηση πραγματοποιήθηκε κυρίως μέσα από τον ιδιωτικό τομέα, τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους επιχειρηματίες. Ο δημόσιος τομέας θίχτηκε πολύ λιγότερο αν και εκεί έγιναν μεγάλες παρεμβάσεις. Οι αδικίες φαίνονται και από την αύξηση της ανισοκατανομής του εισοδήματος, όπου τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα επλήγησαν περισσότερο από τα μέτρα λιτότητας. Ταυτόχρονα, αυξήθηκε η αβεβαιότητα από την αποδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας, ενώ οι άνεργοι προήλθαν μόνο από τον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, οι αποδοχές στο Δημόσιο - στα χαμηλότερα κλιμάκια και με χαμηλότερα προσόντα - παραμένουν υψηλότερες από τις αντίστοιχες του ιδιωτικού τομέα, αν και οι αποκλίσεις έχουν περιοριστεί σε σχέση με το 2010. Με άλλα λόγια, το κόστος της προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων πρέπει να μοιραστεί δίκαια στην κοινωνία. Δεν μπορεί να πληρώνουν τη λιτότητα μόνο οι ίδιοι και οι ίδιοι».
Τονίζει ότι «το ενδεχόμενο “κουρέματος” του επίσημου τομέα δεν θα πρέπει να βγει από το τραπέζι», επισημαίνοντας ότι «η προσαρμογή θα ήταν πιο ανώδυνη για όλους αν είχαν προχωρήσει οι μεταρρυθμίσεις».
«Το μισθολογικό κόστος έχει μειωθεί περισσότερο από ό,τι είχε προβλεφθεί. Όμως, η υψηλή ανεργία και η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας θα επιφέρουν περαιτέρω πιέσεις μισθών χωρίς να αποφασιστούν νέα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά δεν είναι μόνο το μισθολογικό κόστος», λέει και σημειώνει: «Αν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις και περιοριστεί η φοροδιαφυγή, η γραφειοκρατία, και εκλείψουν οι στρεβλώσεις στην αγορά, τότε αυτομάτως θα πέσουν οι τιμές και το μοναδιαίο κόστος παραγωγής. Αυτό θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα».
900 χιλιάδες κόστισε η έκθεση του ΟΟΣΑ
Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΟΣΑ παρουσίασε έκθεση για την ελληνική οικονομία με προτάσεις για να διορθωθούν στρεβλώσεις στην αγορά αλλά και με προβλέψεις για την οικονομία που κάνουν λόγο για ύφεση 0,4% το 2014.
Το «Έθνος» γράφει σήμερα ότι η έκθεση αυτή που παρουσίασε χθες ο κ. Γκουρία μαζί με τον κ. Χατζηδάκη, κόστισε 900 χιλιάδες ευρώ στο ελληνικό δημόσιο και υπήρχε μόνο στα αγγλικά, δεν είχε δηλαδή προβλεφθεί ελληνική μετάφραση.
σχόλια