Είναι γεγονός ότι όλοι κρύβουμε ένα τέρας μέσα μας. Ιερό; Ποιος ξέρει; Πριν όμως αυτό το ιερό τέρας ξυπνήσει μέσα σου, ξεκινάς δεμένος. Δεμένος από όλα εκείνα που η κοινωνία και οι τρίτοι έχουν επιβάλει πριν καν εσύ αποφασίσεις όχι μόνο για τη ζωή σου αλλά και για το ποιος είσαι.
Μέσα από μια παράσταση μοναδικής απλότητας και αλήθειας η Γαλλίδα χοερεύτρια SYLVIE GUILLEM και ο Ινδός AKRAM KHAN, τα «ιερά αυτά τέρατα» του χορού, μας καθήλωσαν και μας ταξίδεψαν σε μια αναζήτηση στο είναι μας. Στην παράσταση Sacred Monsters οι δύο χορευτές με τη δική του προσωπικότητα και ιστορία ο καθένας, ενώνουν δυο διαφορετικά είδη χορού, το μπαλέτο και το καθακ, δυο κλασικά είδη χορού εκφρασμένα μέσα από τη δυναμικότητα του σύγχρονου χορού. Με μια μοναδική ευρηματικότητα και απλότητα ενώνουν τη διαφορετικότητά τους πάνω στη σκηνή έχοντας ως κοινό σημείο αναφοράς την αγάπη για την τέχνη τους, την προσωπική τους αλήθεια και την ανάγκη να βρουν απαντησεις στα ερωτήματα που έχουν θέσει στον εαυτό τους.
Ο όρος Sacred Monsters χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Γαλλία του 19ου αιώνα για να χαρακτηρίσει τα μεγάλα αστέρια του θεάτρου σηματοδοτώντας την απαρχή της σύγχρονης εποχής στην ανάδειξη αστεριών στον κόσμο του θεάματος όπου το λόγο παίρνουν πια τα ΜΜΕ και το κοινό.
Για δύό ώρες περίπου δεν μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από τους δύο χορευτές περιμένοντας να δεις την επόμενη κίνηση, τι έχουν να σου πουν μέσα από το σώμα τους. Με αποτέλεσμα στο τέλος να θέλεις κι άλλο. Να θες να βρεις τις δικές σου απαντήσεις μέσα από τη δική τους προσπάθεια. Μέσα από την επαφή, τον πειραματισμό, την πάλη, την επιμονή, το παιχνίδι, την προσπάθεια οι δυο χορευτές μας πήραν από το χέρι στην αναζήτηση των δικών τους απαντήσεων και της αλήθειας τους. Ή μήπως της δικης μας;
Όπως όμως είπε και ο AKRAM KHAN, “οι απαντήσεις βρίσκονται μέσα μας και εκεί πρέπει να κοιτάξουμε για να βρούμε την αλήθεια μας”. Όχι στους τρίτους, όχι στην μίμηση- απομίμηση και πόσο μάλλον όχι στην έτοιμη λύση. Κάπου εκεί έξω υπάρχει αυτό το ερέθισμα που θα ξυπνήσει το κοιμισμένο τέρας που κρύβουμε μέσα μας. Είτε αυτό είναι η Sally Brown, η αδερφή του Charlie στο Snoopy για την GUILLEM ή ο θεός των Ινδών, Krishna για τον KHAN.
Λίγο πριν τα Χριστούγεννα και μετά από ένα δύσκολο φθινόπωρο μπερδεμένο στους αριθμούς και τις εξισώσεις της ζωής που δεν βγαίνουν, η SYLVIE GUILLEM και ο AKRAM KHAN μας χάρισαν ένα διάλειμμα από όλα αυτά που μας απομακρύνουν από τον εαυτό μας και την αλήθεια μας και μας θύμισαν ότι πρέπει να βρούμε από μόνοι μας το χρόνο να κοιτάξουμε για λίγο μέσα μας, εκεί που κρύβεται αυτό το «τέρας» και ας μην είναι ιερό.
Κι ενώ η SYLVIE GUILLEM προσπαθεί με δυσκολία να περιγράψει με παραδείγματα τι σημαίνει emerveille στον συγχορευτή της και κατ’ επέκταση σε μας μη μπορώντας να βρει αντίστοιχη λέξη σε άλλη γλώσσα, θα ήθελα να της πω ότι emerveille είναι αυτό που νιώσαμε όλοι εμείς βλέποντάς τους.