Μυστικές υπηρεσίες όπως η αμερικανική NSA και η βρετανική GCHQ χρησιμοποιούσαν εφαρμογές όπως το Angry Birds και το Flickr, που στέλνουν μη κρυπτογραφημένα τα προσωπικά στοιχεία χρηστών όπως την εκάστοτε τοποθεσία, το φύλο, την ηλικία τους, προκειμένου να υποκλέπτουν τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών-στόχων.
Αυτό μετέδωσαν σήμερα οι New York Times με εκτενές δημοσίευμά τους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης σε "διαρρέουσες" εφαρμογές, όπως το Angry Birds, οι οποίες στέλνουν στο παρασκήνιο, ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των χρηστών σε διαφημιστικές εταιρείες για να τους "σερβίρουν" στοχευμένες διαφημίσεις.
Τα κενά ασφαλείας αυτά, σε συνδυασμό με την ίδια τη χρήση ενός "έξυπνου" κινητού, αποτελούν πρώτης τάξεως δεξαμενές δεδομένων για τις μυστικές υπηρεσίες οι οποίες χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια κάθε δυνατό τρόπο υποκλοπής, αλλά φαίνεται πως η διεύρυνση της χρήσης των smartphones έκανε πιο εύκολη τη δουλειά τους.
Το δημοσίευμα κάνει λόγο για ένα κοινό κατασκοπευτικό πρόγραμμα, μεταξύ των δύο υπηρεσιών, που χρονολογείται από το 2008 που φέρεται να λέει ότι "κάθε χρήστης του Google Maps από Smartphone, είναι δυνάμει πληροφοριοδότης". Αντίστοιχα, ένα slide παρουσίασης που διέρρευσε από τα έγγραφα του Σνόουντεν στον Guardian, αναφέρει ώς "ιδανικό σενάριο" την περίπτωση όπου ο στοχοποιημένος χρήστης ανεβάζει μια φωτογραφία σε κάποιο κοινωνικό μέσο.
Μοναδικός τρόπος για να προφυλαχθούν οι χρήστες σύμφωνα με τους ειδικούς, όπως αναφέρει η Telegraph, είναι να διαβάζουν τα ψιλά γράμματα των όρων χρήσης, όταν εγκαθιστούν μια εφαρμογή ή να απορρίπτουν αιτήματα της εφαρμογής για υποβολή στοιχείων όπως η γεωγραφική τους τοποθεσία ή η σύνδεση με το Facebook, χωρίς προφανή λόγο.
Τέλος, δημοσίευμα του BBC κάνει λόγο για μεθόδους κατασκοπείας και υποκλοπής δεδομένων από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας που περιελάμβαναν παρακολούθηση των likes στο Facebook, των views στο YouTube και των επισκέψεων σε blogs της πλατφόρμας της Google με την ονομασία Squeaky Dolphin.
UPDATE: Πρίν από λίγο εκπρόσωπος της Φινλανδικής Rovio, που έχει αναπτύξει την εφαρμογή Angry Birds, δήλωσε ότι ουδέποτε η εταιρεία συνεργάστηκε με την NSA ή την GCHQ ή παρέδωσε προσωπικά δεδομένα χρηστών της σε αυτές.