Επιδείνωση του χρέους και κενό βλέπει η Κομισιόν

Επιδείνωση του χρέους και κενό βλέπει η Κομισιόν Facebook Twitter
1

Για διάψευση της κυβέρνησης και του κ. Σαμαρά από την Κομισιόν με τη νέα της έκθεση για την ελληνική οικονομία, κάνει λόγο σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αναφέρει ότι με βάση αυτή την έκθεση έρχονται νέα μέτρα.

«Η κυβέρνηση και ο κ. Σαμαράς προσωπικά διαψεύδονται από την ίδια την Κομισιόν, η οποία προαναγγέλλει νέο πακέτο μέτρων – μνημόνιο ύψους 7,7 δισ. για το 2015-17- ενώ ανεβάζει το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας στα 14,9 δισ. για τα επόμενα χρόνια. Δεν μπορούν άλλο να κρύβονται. Η ώρα της κρίσης πλησιάζει και ο λαός δεν θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν την καταστροφική πολιτική για τη χώρα και την κοινωνία» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στην έκθεση προβλέπεται επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014, με ρυθμό +0,6%, ο οποίος θα επιταχυνθεί στο +2,9% το 2015 και στο +3,7% το 2016.

Παράλληλα όμως γίνεται λόγος για επιδείνωση της δυναμικής του χρέους. Ειδικότερα, η Κομισιόν αναμένει πως το χρέος θα διαμορφωθεί γύρω στο 125% του ΑΕΠ το 2020 και στο 112% του ΑΕΠ το 2022, ενώ στις προηγούμενες προβλέψεις οι δανειστές έβλεπαν το χρέος στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και «πολύ πιο κάτω» από το 110% του ΑΕΠ το 2022.

Αναμένεται όμως να τεθεί και θέμα αντιμετώπισης του "κενού πόρων" το οποίο δημιουργείται στο ασφαλιστικό σύστημα από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών τη σταδιακή κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων. Το Βήμα, αναφέρεται σε ανατροπές που έρχονται στο ασφαλιστικό, μέσα στο καλοκαίρι. Η Τρόικα θα ξαναθέσει και το θέμα της μεγαλύτερης «ευελιξίας» στην αγορά εργασίας με κύριο αίτημα την απελευθέρωση των απολύσεων.

Το υπουργείο Οικονομικών πάντως εμφανίζεται ευχαριστημένο από την έκθεση σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Η χώρα μας γυρίζει πλέον σελίδα και μπαίνει στο δρόμο της ανάκαμψης. Το παραδέχονται πια και επίσημα οι πιο αυστηροί κριτές, με τα πιο συντηρητικά κριτήρια».

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια