Τα smartphone "προδίδουν" την τοποθεσία μας

Τα smartphone "προδίδουν" την τοποθεσία μας Facebook Twitter
0

Μια νέα έρευνα του τμήματος υπολογιστών του Πανεπιστημίου του Ιλινόις των ΗΠΑ, βρήκε νέα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι αισθητήρες στα smartphone μας, οι οποίοι συλλέγουν φαινομενικά ακίνδυνο δεδομένα, μπορεί να τα κάνουν ευάλωτα σε κυβερνοεπιθέσεις.

Μάλιστα ο καθηγητής υπολογιστών Romit Roy Choudhury και η ομάδα του, υποστηρίζουν ότι ακόμα και αν ο χρήστης επιλέξει να μην επιτρέψει σε μια εφαρμογή να συλλέξει στοιχεία που σχετίζονται με τη γεωγραφική του θέση, δεν είναι αρκετό για να προστατέψει τη συσκευή και τα προσωπικά δεδομένα σε αυτή, από πιθανές παρακολουθήσεις.

Αισθητήρες όπως τα επιταχυνσιόμετρα (accelerometers) οι οποίοι αντιλαμβάνονται τις κινήσεις ενός smartphone στις τρεις διαστάσεις και χρησιμοποιούνται από εφαρμογές fitness μέχρι απλά παιχνίδια, μπορούν να καταγράψουν και να αφήσουν μοναδικά, ανεξίτηλα ψηφιακά αποτυπώματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση της συσκευής. "Η μοναδικότητα αυτών των ψηφιακών αποτυπωμάτων, είναι αποτέλεσμα μικρών κατασκευαστικών ατελειών στην κατασκευή ενός smartphone", αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ερευνητική ομάδα.

Με άλλα λόγια, η ίδια μέθοδος ελέγχου μιας εφαρμογής όπως το Flappy Bird, θα μπορούσε με κακόβουλη παρέμβαση, να ανιχνεύσει τη γεωγραφική σας θέση, υποστηρίζει η ομάδα που κατάφερε να εντοπίσει διάφορες συσκευές, μέσω αυτών των στοιχείων με ακρίβεια 96%. Και το χειρότερο; Το ψηφιακό αποτύπωμα παραμένει "ακόμα και αν σβήσετε από τη συσκευή σας μια εφαρμογή, η επανεγκαταστήσετε το λειτουργικό της".

Η έρευνα καταλήγει ότι ακόμα και με την παρούσα ισχύ που διαθέτουν τα σημερινά smartphone, δεν είναι σε θέση να προστατευτούν από αυτό το σοβαρό κενό ασφαλείας.

[via]

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

AI: Όλο και πιο διαδεδομένες γίνονται οι εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων που παράγονται με τεχνητή νοημοσύνη

Τech & Science / AI: Όλο και πιο διαδεδομένες οι αληθοφανείς εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων που παράγονται με τεχνητή νοημοσύνη

Το Internet Watch Foundation αναφέρει ότι το υλικό που παράγεται με AI είναι τόσο αληθοφανές που δεν μπορούν να το ξεχωρίσουν από πραγματικές περιπτώσεις κακοποίησης
LIFO NEWSROOM
Αγγεία ηλικίας 4.500 ετών στη Συρία είναι προϊόν παιδικής εργασίας λένε αρχαιολόγοι

Αρχαιολογία & Ιστορία / Αγγεία ηλικίας 4.500 ετών στη Συρία φτιάχτηκαν από 8χρονα παιδιά, λένε αρχαιολόγοι

Οι αρχαιολόγοι ανέλυσαν 450 αγγεία που κατασκευάστηκαν στην Τελ Χάμα και διαπίστωσαν ότι τα δύο τρίτα των αγγείων κατασκευάζονταν από παιδιά ηλικίας επτά και οκτώ ετών
THE LIFO TEAM