Αύριο, 21 Μαρτίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης που καθιερώθηκε από την Unesco το 1999.
Γι'αυτό το λόγο στη Θεσσαλονίκη γίνονται πέντε πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις:
Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος στον Ιανό
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης παρακολουθείστε σε απευθείας μετάδοση από τον ΙΑΝΟ στην Αθήνα την βραδιά ποίησης με τον Ντίνο Χριστιανόπουλο.
Παράλληλα ποιητές και λογοτέχνες της Θεσσαλονίκης απαγγέλουν στο πατάρι του ΙΑΝΟΥ ποιήματα του βραβευμένου ποιητή.
Συμμετέχουν οι Μαρία Κέντρου-Αγαθοπούλου, Ρούλα Αλαβέρα, Βασίλης Αμανατίδης, Θοδωρής Βοριάς, Μελίτα Καραχάλιου-Τόκα, Κατερίνα Καριζώνη, Ελευθέριος Ξάνθος, Μανόλης Ξεξάκης, Νόρα Πυλόροφ Προκοπιου, Σωτηρία Σταυρακοπούλου, Περικλής Σφυρίδης, Χρίστος Τσολάκης.
Συντονίζει η Αλεξάνδρα Μπακονίκα.
Η εκδήλωση ξεκινάει στις 19:00
Ποίηση και Φωτογραφία: Οι Τέχνες στο Δημόσιο Χώρο
To Intellectum και το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης σας καλούν σε μία ξεχωριστή δράση, για να σμίξουμε τις δύο αυτές τέχνες την βραδιά της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης στο Kafe Bazaar, στις 19:00.
"Καλούμε τους φωτογράφους να φέρουν την ημέρα της παρουσίασης σε ψηφιακή μορφή (USB stick), από 20 έως 50 φωτογραφίες που επιθυμούν να προβληθούν.
Επίσης, καλούμε τους φίλους της ποίησης να φέρουν τα ποιήματα, δικά τους ή τρίτων, που θα θέλανε να διαβάσουν και να μοιραστούν μαζί μας σε μια ελεύθερη βραδιά.
Η μεγάλη παρέα που πιστεύουμε ότι θα δημιουργηθεί, θα ανατρέψει τα στερεότυπα της «κατ’ ιδίαν κοινωνίας» του θεατή ή αναγνώστη με τα δύο αυτά είδη τέχνης, καθώς και το σύνηθες φαινόμενο των «προκαθορισμένων ομιλητών-συμμετεχόντων».
Δεν θα λειτουργήσουν επιτροπές επιλογής των φωτογραφιών ή πρόκρισης ποιημάτων, ούτε λίστα ποιητών. Σε αυτή τη βραδιά, όλοι θα έχουν τη θέση και το χρόνο τους.
Ο καθένας προσέρχεται με την ευθύνη της δικής του επιλογής και προσφέρει στους υπόλοιπους το άυλο πνευματικό του δώρο."
7η Γιορτή της Ποίησης
Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, σας προσκαλούν στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 19:00 στο Κέντρο Μουσικής της Διεύθυνσης Μουσικών Δραστηριοτήτων της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού Δήμου Θεσσαλονίκης (Κουντουριώτου 17, απέναντι από το Λιμάνι ).
Η Γιορτή της Ποίησης είναι αφιερωμένη στους «Ποιητές του αιώνα της Θεσσαλονίκης», στο πλαίσιο του Έτους Εορτασμού «Θεσσαλονίκη 2012–100 χρόνια από την Απελευθέρωση».
Scrabble, ή αλλιώς: Ποιητική Νοημοσύνη στο Κουτί.
Ένα διαδραστικό παιχνίδι με εγκιβωτισμένες λέξεις.
Δέκα κυνηγοί λέξεων σε ένα ποιητικό Scrabble.
Εγκατάταση - Δέκα δημιουργοί σας καλούν να γράψετε ποίηση με κουτιά.
Γνωστοί ποιητές και άνθρωποι του θεάτρου της πόλης παίζουν το «παιχνίδι των λέξεων» με σκοπό να φτιάξουν το «παγκόσμιο ποίημα»- με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης .
Η εκδήλωση, που διοργανώνεται από το βιβλιοπωλείο και εκδοτικό οίκο “Σαιξπηρικόν” και υποστηρίζεται από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού, θα συνοδεύεται από Jazz-Swing κουαρτέτο και προβολή βίντεο και ποτό.
Μια «ζωντανή εγκατάσταση» με ανθρώπους γράμματα και λέξεις.
Λαμβάνουν μέρος οι: Γιώργος Αλισάνογλου, Θωμάς Ιωάννου, Δήμητρα Κατώνη, Έλσα Κορνέτη, Δημήτρης Λεοντζάκος, Ορέστης Μεσοχωρίτης, Νόπη Ράντη, Γεωργία Τρούλη.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Γενί Τζαμί, στις 20:30.
7+1 ποιητικά/θεατρικά αναλόγια
Οκτώ ποιητικά-θεατρικά αναλόγια περιλαμβάνει η εκδήλωση που οργανώνει το περιοδικό «Εντευκτήριο», ώρα 9 μ.μ., στον χώρο του (Underground Εντευκτήριο, Δεσπεραί 9, περιοχή Διεθνούς Εκθέσεως) συμμετέχοντας για μια ακόμη χρονιά στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης.
Για τον σκοπό αυτό στη φετινή διοργάνωση συμπράττει με οκτώ θεατρικές ομάδες της πόλης:
- Angelus Novus / Θέατρο ΟΡΑ (θα παρουσιάσει αποσπάσματα από τον «Νεκρόδειπνο» του Τάκη Σινόπουλου)
- Εργαστήριο Μουσικού Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. (μελοποιημένα ποιήματα του Σαίξπηρ, του Βύρωνα και του Χόφμαν)
- Θέατρο Τέχνης «Ακτίς Αελίου» (ποίηση Δημήτρη Δημητριάδη, Σταύρου Ζαφειρίου, Ματίνας Μόσχοβη, Βασίλη Παπαγεωργίου)
- Μαύρος Γάντζος (ποιήματα και τραγούδια του Μπρεχτ από τον «Καλό άνθρωπο του Σετσουάν»)
- Ομάδα Τέχνης Oberon (αποσπάσματα από τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» και τη «Γυναίκα της Ζάκυθος» του Διονυσίου Σολωμού)
- Passatempo (ποιήματα των Νίκου Παππά, Τάσου Λειβαδίτη, Γιάννη Ρίτσου, Κικής Δημουλά, Νίκου Εγγονόπουλου, Μίλτου Σαχτούρη και νεότερων)
- Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης» (ποίηση Γιάννη Ρίτσου)
- Σχήμα Εκτός Άξονα (αυτοσχεδιασμοί πάνω στο ποίημα του Νικηφόρου Βρεττάκου «Μικροί γαλαξίες»).
σχόλια