Παιδικές ασθένειες περάσαμε, αλλά δεν φτάνει.

Facebook Twitter
0

 Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

 

Αν κοιτάξετε τον πίνακα που ακολουθεί , με έκπληξη θα διαπιστώσετε ότι πολλά από τα εμβόλια που συστήνονται -και υποχρεωτικά- για την ενήλικη ζωή, δεν μάθατε ποτέ ότι θα έπρεπε να τα είχατε κάνει. Η φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού που ολοκληρώνεται την Κυριακή 29 Απριλίου, στόχο έχει να θυμίσει στους μεγαλύτερους ότι η ηλικία δεν φέρνει φυσική ανοσία:

 

Για τον λόγο αυτό η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αναθεώρησε τους πίνακες αναγκαιότητας εμβολιασμού του πληθυσμού και τους απέστειλε στους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, με ένδειξη ανά ηλικία, ώστε να εφαρμόζεται ένα ενιαίο πρόγραμμα εμβολιασμών για παιδιά και ενήλικες. Τα εμβόλια που προτείνονται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποζημιώνονται 100% από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

 

 

H Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας δημοσίευσε φέτος τους επικρατέστερους Μύθους για τα εμβόλια, ώστε να αφυπνισθούν οι ενήλικες διεθνώς και να θυμηθούν πόσα πολλά δεν γνωρίζουν για την προστασία τους. Παραθέτουμε τους τρεις σημαντικότερους.

 

Μύθος 1. Η καλύτερη υγιεινή και αποστείρωση αρκούν για να προστατευθούμε από τα λοιμώδη νοσήματα.

 

To ΣΩΣΤΌ είναι ότι: Χωρίς τα εμβόλια, τα νοσήματα θα επανεμφανιστούν. Η προσωπική υγιεινή δεν αρκεί.

 

Μύθος 2 : Ακόμα κι αν είναι κανείς εμβολιασμένος, μπορεί να κολλήσει το αντίστοιχο νόσημα.

 

ΣΩΣΤΟ: Το 90% όσων μολύνονται δεν είναι εμβολιασμένοι ή δεν έχουν κάνει όλες τις δόσεις των εμβολίων.

 

Μύθος 3. Τα εμβόλια προκαλούν άγνωστες παρενέργειες και μπορεί να κοστίσουν τη ζωή.

 

ΣΩΣΤΟ: Καμία από τις παρενέργειες δεν είναι τόσο σοβαρή όσο τα νοσήματα από τα οποία προστατεύουν τα εμβόλια.

 

Η πολιομυελίτιδα λ.χ. οδηγεί στην παράλυση, η ιλαρά μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλίτιδα και τύφλωση, ενώ πολλά άλλα νοσήματα συχνά αποβαίνουν μοιραία.

 

 

SOS από τους ‘Έλληνες επιστήμονες για μηνιγγίτιδες και πνευμονόκοκκο 

 

• Η περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται «υψηλού κινδύνου» για την μόλυνση μηνιγγίτιδας στα παιδια τόνισε η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Τζένη Κρεμαστινού που ανέφερε ότι το 2012 καταγράφηκαν συνολικά 477 κρούσματα  τα περισσότερα εκ των οποίων αφορούσαν σε βρέφη και ηλικίες  9 ετών, καθώς και την εφηβεία.Τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας είναι έντονος πονοκέφαλος, υψηλός πυρετός, εμετός, αυχενική δυσκαμψία, πόνος στις αρθρώσεις, ζαλάδα ή σύγχυση, φωτοφοβία, εξάνθημα κηλίδων και, στο τελικό στάδιο, κώμα .Μηνιγγίτιδα είναι η φλεγμονή των μηνίγγων του εγκεφάλου, και μπορεί να προκληθεί από μικρόβια ή ιούς. Οταν προκαλείται από ιούς είναι λιγότερο σοβαρή και τα αντιβιοτικά δεν μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπισή της. Ο εμβολιασμός παραμένει το βασικότερο μέτρο πρόληψης .Τα πρώτα εμβόλια, ωστόσο, παρείχαν προστασία για δέκα χρόνια και δεν μπορούσαν να γίνουν σε παιδιά κάτω των 2 ετών. Στα μέτρα πρόληψης περιλαμβάνονται, επίσης, η τήρηση των ατομικών κανόνων υγιεινής. 

 

•Η πνευμονιοκοκκική νόσος χτυπά βρέφη και παιδιά μικρότερα των 5, αλλα και άτομα άνω των 50 ετών, καθιστώντας έτσι τη συγκεκριμένη νόσο μια από τις μεγαλύτερες απειλές θνητότητας, ιδιαίτερα στους ενήλικες. Υψηλού κινδύνου για την μόλυνση χαρακτηρίζονται άτομα που πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα, όπως η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, το βρογχικό άσθμα και ο σακχαρώδης διαβήτης.

 

 

 

Για τους ειδικούς, τονίζουμε, νοσήματα υψηλού κινδύνου για μολύνσεις απειλητικές για την ζωή όπως ο πνευμονόκοκκος είναι και ο χρόνιος αλκοολισμός και το κάπνισμα.

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM