Love like an addict

Love like an addict Facebook Twitter
0

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

Ο έρωτας μπερδεύει την αγάπη και τον πόθο στα χωράφια του μυαλού. Χαρτογραφώντας τον ανθρώπινο εγκέφαλο οι επιστήμονες θέλησαν να προσδιορίσουν πόσο πολύ έλξη χρειάζεται για να ερωτευτεί κανείς...
Πού τελειώνει ο πόθος και αρχίζει η αγάπη;
Ή πού ξεχωρίζει, ίσως, ο έρωτας από τη σαρκική έλξη;

Τα όρια αλληλο-επικαλύπτονται, κατέληξε η μελέτη, που τόνισε ότι «η έλξη είναι αναγκαία για να μείνει μια αγάπη ζωντανή».

 

Με δυο λέξεις, στα Αγγλικά, το ερώτημα είναι “love or lust και απαντήθηκε επιστημονικά με την συγκριτική μελέτη πολλών χιλιάδων εγκεφάλων, όλων των σύγχρονων μελετών, που είχαν απεικονίσει την εγκεφαλική δραστηριότητα ατόμων τα οποία, κατά την διάρκεια των πειραμάτων, παρατηρούσαν είτε ελκυστικές σέξι εικόνες είτε μια φωτογραφία του ερωτικού συντρόφου τους.

«Στον ανθρώπινο εγκέφαλο δεν μπορείς να έχεις το ένα χωρίς το άλλο», δήλωσε ο επικεφαλής, καθηγητής του πανεπιστημίου Concordia Jim Pfaus, παρουσιάζοντας την hot έρευνά του που έδειξε επικάλυψη στις περιοχές του εγκεφάλου που διεγείρονται από την ερωτική αγάπη, και τη σεξουαλική επιθυμία.

 

Απόλαυση και Επιβράβευση χτίζουν «με πόθο το πάθος»

Είτε καυτούς /ες υποψήφιους ερωτικούς/ές παρτενέρ παρατηρούσαν στις φωτογραφίες οι συμμετέχοντες σε συνολικά 20 πρόσφατες έρευνες εγκεφαλικών απεικονίσεων, είτε τον ερωτικό τους σύντροφο, ο εγκέφαλος «άναβε» στην περιοχή του spectrum που βρίσκεται πίσω από το μέτωπο.

  • Είναι η περιοχή που διεγείρεται από τη σεξουαλική επιθυμία και συνήθως ενεργοποιείται από ό,τι προκαλεί φυσική απόλαυση. Όπως το φαγητό, αλλά και το σεξ.
  • Ο έρωτας, η ερωτική αγάπη, πάλι, ενεργοποιεί την περιοχή που κινητοποιείται από τις στιγμές που συνδέονται με την ανταμοιβή ή την ευχαρίστηση.

 

«Στον κεραυνοβόλο έρωτα, για παράδειγμα, είναι δυνατόν να μην επιζητούμε το σεξ ανά πάσα στιγμή; ”I don’t think so”, δήλωσε ο Jim Pfaus στα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η αγάπη και η επιθυμία διακλαδώνονται στον εγκέφαλο από διαφορετικές κατά τα άλλα διαδρομές.

«Ο έρωτας δεν προεξοφλείται σε ποσότητες ή ποσοστά, δεν επιτυγχάνεται με την μέγιστη, π.χ. σφοδρή ερωτική επιθυμία δεκάτου βαθμού», σπεύδει να τονίσει ο Pfaus.

 

Love is dope

  • Τα συναισθήματα της ερωτικής αγάπης, όταν ο έρωτας βιώνεται ως σχέση, κινητοποιούν το μηχανισμό που εξασφαλίζει την παραγωγή οκυτοκίνης, γνωστή ως ορμόνη της αγάπης, η οποία απελευθερώνεται μετά τον οργασμό,και- σε όλα τα θηλαστικά - από τους δυο γονείς όταν γεννήσουν και μετά το παιδί τους, προς αυτό και μεταξύ τους.
  • Κινητοποιούν όμως και την περιοχή της ντοπαμίνης, που ελέγχει τα κέντρα ανταμοιβής στον εγκέφαλο, όπως ΚΑΙ τα κέντρα αναψυχής.

Εδώ η έρευνα εξέπληξε ερευνητές κάθε ειδικότητας όταν ταυτοποίησαν πιο επιστημονικά από ποτέ το μονοπάτι που πάει από τον έρωτα στις εξαρτήσεις.

Ή ίδια περιοχή που ενεργοποιείται από την ερωτική αγάπη συνδέεται επίσης με τον εθισμό.

«Όταν ο εραστής ή η ερωμένη σας ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να σας ξαναδεί, δεν θα πείτε “θα βρω αυτομάτως αντικαταστάτη"» «Αν σας ανακοινώσουν κάτι τέτοιο, θα αρχίσετε να αντιδράτε ως τοξικομανής. Θα κάνετε το παν για την «δόση» του έρωτά σας, θα παρακαλέσετε, ακόμη, γι αυτό

Love is…

Ο Pfaus περιγράφει, σύμφωνα με τα δεδομένα που απεδείχθησαν από τον ανθρώπινο εγκέφαλο, ότι η ερωτική αγάπη είναι στην πραγματικότητα μια συνήθεια που διαμορφώνεται από τη σεξουαλική επιθυμία, η οποία επιθυμία ανταμείβεται σε διαρκώς ανανεούμενους κύκλους… 

...a drug

«Λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο στον εγκέφαλο, όπως τα ναρκωτικά που εθίζουν διεγείροντας -μέσω ντοπαμίνης- τα κέντρα ανταμοιβής και αναψυχής.

 

Οι εθισμένοι

Οι «ραγισμένες καρδιές», είναι στην πραγματικότητα εγκέφαλοι που στερήθηκαν, αναγκαστικά και ίσως αιφνίδια την «ντόπᨻ του έρωτά τους και δεν κατάφεραν να προσαρμόσουν τα επίμαχα κέντρα του εγκεφάλου τους, όπως ο ίδιος ο εγκέφαλος καλύτερα ξέρει.

 

Συνήθως σε μια ερωτική απογοήτευση ο εγκέφαλος μόνος του απευαισθητοποιεί τα κέντρα της χαράς και της ανταμοιβής ως μια πρόνοια σωτηρίας.

Ερωτευμένοι που μπορούν να φθάσουν μέχρι το φόνο, είναι εκείνοι που στερούνται, λίγο ή πολύ, την ευελιξία στα εγκεφαλικά τους κύτταρα «να κλείσουν τους αισθητήρες» του πάθους που τους καίει, όπως ο ανθρώπινος εγκέφαλος συνήθως προνοεί να διαθέτει.

Είναι οι εραστές, οι πιο εθισμένοι από όλους, στον ερωτικό τους σύντροφό τους.

Κάτι που ακόμη δεν αποκάλυψε η έρευνα,είναι το πώς η ερωτική απογοήτευση του “extra εξαρτημένου“ τον πάει λόγω στέρησης σ άλλη και άλλες πίστες, πολλών ακόμη εθισμών.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Υγεία & Σώμα / Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Νέα μελέτη δείχνει ότι μειώνονται οι μεταστάσεις και οι θάνατοι από καρκίνο όταν τα πιο καινοτόμα φάρμακα, οι ανοσοθεραπείες, χορηγούνται νωρίς. Παράλληλα, εξοικονομούνται πολύτιμοι πόροι για το σύστημα υγείας χάρη στην αποφυγή των επιπλοκών και των υποτροπών της νόσου.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ