ΚΙΝΗΣΗ

Το τέλος του «απολιτίκ» και το άγχος της e-τοποθέτησης. Από την Άλκηστη Γεωργίου

Facebook Twitter
0

Tης Άλκηστις Γεωργίου, (via pepper / εικόνα via)

Κάποτε ο Έλληνας διακατεχόταν από το κόμπλεξ να μη τον πούνε φτωχό, αντιδρώντας για χρόνια με συμπεριφορές (όχι μόνο καταναλωτικές) που όλοι  θυμόμαστε. Και αρκετοί από εμάς, μπορεί και να υιοθετήσαμε. Σήμερα, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως, ναι, είμαστε πια φτωχοί. Έτσι ο νέος, ηλικιακά κυρίως, Έλληνας, φοβάται τώρα μήπως τον πουν φτωχό στο πνεύμα. Μην τον χαρακτηρίσουν απολίτικο. Αδιάφορο για αυτά που συμβαίνουν γύρω του. Χωρίς άποψη και χωρίς, εν τέλει, εσωτερικό κόσμο. Το σύμπλεγμα αυτό τον οδηγεί τις περισσότερες φορές να βροντοφωνάζει την γνώμη του στα κοινωνικά δίκτυα, με ένα ενδιαφέρον όχι απαραίτητα υποκριτικό, αλλά σίγουρα με βραχεία ημερομηνία λήξης.

Μόλις συμβαίνει κάτι στο οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας όλοι νιώθουμε την ανάγκη να γράψουμε ένα βαθυστόχαστο κείμενο, να ποστάρουμε ένα οργισμένο ή πνευματώδες tweet, να ανανεώσουμε καταλλήλως το status μας στο facebook, να μοιραστούμε ένα link με το οποίο ταυτιζόμαστε ή το οποίο «τα λέει καλά», να πάρουμε, τέλος πάντων, μία θέση. Να πούμε «με ποιόν είμαστε». Γρήγορα. Χωρίς δεύτερη σκέψη.

Έκανε καλά ο Θεοδωράκης που έφερε τον Μιχαλολιάκο στους «Πρωταγωνιστές» ή όχι; Πήγαιναν γυρεύοντας οι πελάτες των οροθετικών ιερόδουλων που δεν χρησιμοποίησαν προφύλαξη, ή έπεσαν… θύματα;  Ορθώς ή κάκιστα δημοσιεύτηκαν οι φωτογραφίες των τελευταίων; Είναι ήρωες οι πολιτικοί αυτόχειρες ή όχι;  Καλά την έκανε την Τσαπανίδου ο Χριστιανόπουλος ή το παρατράβηξε;  Μας επέβαλε τελικά ο Κωστόπουλος και τα περιοδικά του ένα επιφανειακό  lifestyle, και ντροπή του, ή είναι κι αυτός θύμα της κρίσης; Οι αγανακτισμένοι ήταν τελικά το κίνημα της… καντίνας, ή η αρχή μιας λαϊκής επανάστασης;

Υιοθετούμε εύκολα λόγια ελαφρά τη καρδία. Βιαστικές μεγαλοστομίες που έχουν συνήθως αντίστροφη διάρκεια της βαρύτητας τους: Με όσο περισσότερο πάθος και αδιαλλαξία ταυτιζόμαστε με τη μία ή με την άλλη θέση, τόσο πιο γρήγορα ξεχνάμε το όλο θέμα. Ποιος θυμάται και ποιος νοιάζεται για την Τατιάνα Μπουκτογιάροβα σήμερα; Βλέπεις; Με το ζόρι αναγνωρίζεις το όνομα της. Κι όμως, δεν πέρασε ούτε μήνας από τότε που υπερασπιζόσουν με μανία τα δικαιώματα της στους προσωπικούς σου λογαριασμούς στο Facebook και το Twitter. Φαίνεται πως στις μέρες μας η εξυπνάδα, η καλλιέργεια, το χρέος μας έστω ως συνειδητοποιημένοι πολίτες, μετριέται με το πόσο γρήγορα παίρνουμε θέση μέσα στο υστερικό σύμπαν που λέγεται ελληνικά social media.

Η καλλιέργεια όμως δεν μεταφράζεται σε γρήγορα αντανακλαστικά, ούτε σε αυτάρεσκα κηρύγματα. Το μέγεθος του εσωτερικού κόσμου φαίνεται πιο καθαρά σε κάποιον που δεν φοβάται να σπάσει το νέο αυτό ταμπού της εποχής, τολμώντας να πει: Πραγματικά δεν ξέρω! Δεν μπορώ να αποφασίσω. Δεν έχω ξεκάθαρη άποψη για το τάδε ή το δείνα, και συνεπώς, δεν μιλάω! Τουλάχιστον όχι ακόμα.

Έχω το θάρρος της μη-γνώμης μου. Κάνω πίσω και ζυγίσω την κατάσταση, σκέφτομαι διεξοδικά, συνομιλώ. Δεν φοβάμαι να ρωτήσω. Διαλέγω την διαλλακτικότητα και όχι την πόλωση. Δεν προτρέχω να καταδικάσω, ούτε να θεοποιήσω γεγονότα, γνώμες, εκπομπές. Και από το να λέω μπούρδες, διαλέγω, τελικά, να μην πω τίποτα.

Αρχείο
0

ΚΙΝΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ