Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών έκανε προσωρινά δεκτή την αίτηση χορήγησης διεθνούς προστασίας μιας Κενυάτισσας και των τριών ανήλικων παιδιών της, η οποία υποστήριξε ότι ανήκει στη φυλή Kikuyu που υποβάλλουν σύμφωνα με τις παραδόσεις τις γυναίκες στην πρακτική της κλειτοριδεκτομής. Υποστήριξε επίσης ότι ελλοχεύει κίνδυνος να βασανιστούν τα παιδιά της.
Είναι η πρώτη απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης που με αφορμή αίτημα χορήγησης διεθνούς προστασίας, σύμφωνα με την Σύμβαση της Γενεύης του 1951, ασχολήθηκε με τον ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων των γυναικών (Female genital multilation - FGM).
Η Κενυάτισσα είχε έρθει αεροπορικώς στην Ελλάδα το 2002 λόγω οικονομικών δυσκολιών και προβλήματος του ενός παιδιού της στα πόδια. Από τότε έκανε δύο αιτήσεις, μια στο περιφερειακό γραφείο ασύλου Αττικής και μια στην αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Αν και απορρίφθηκαν και οι δύο ως προς το σκέλος του καθεστώτος του πρόσφυγα, είχαν παραπέμψει το θέμα σε άλλη αρμόδια αρχή για να συζητηθεί η άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους.
Η Κενυάτισσα προσέφυγε στην Δικαιοσύνη υποστηρίζοντας ότι εάν επιστέψει στην Κένυα θα υποστούν αυτή και τα παιδιά της «ανεπανόρθωτη βλάβη που συνίσταται για την ίδια στην υποβολή σε βασανιστήρια ή απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση και για καθένα από τα παιδιά της στην υποχρεωτική στρατολόγηση από εγκληματική οργάνωση (για το πρώτο), σε πιθανή αρπαγή από τις εγκληματικές οργανώσεις (για το δεύτερο) και σε κίνδυνο δίωξής του (για το τρίτο), γιατί είναι νόμιμο τέκνο Αμερικανού πολίτη.
Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών έκανε δεκτή προσωρινά την αίτησή της και αποφάνθηκε ότι η επαναπροώθηση τους στην Κένυα ενδέχεται να τους προκαλέσει βλάβη ανεπανόρθωτη, "συνιστάμενη σε έκθεση σε κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας".
σχόλια