250 χρόνια Gothic λογοτεχνίας στη Βρετανική Βιβλιοθήκη

250 χρόνια Gothic λογοτεχνίας στη Βρετανική Βιβλιοθήκη Facebook Twitter
0

Το "τρέιλερ" της έκθεσης λέει: Μπείτε αν τολμάτε...

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Μεγάλης Βρετανίας φιλοξενεί αυτή την περίοδο μια μεγάλη έκθεση με θέμα τα 250 χρόνια Gothic λογοτεχνίας. 

Ο «Φρανκενστάιν» της Μέρι Σέλεϊ και ο «Δράκουλας» του Μπραμ Στόκερ είναι ίσως τα πιο διάσημα μυθιστορήματα αυτού του λογοτεχνικού είδους, που ξεκίνησε το 1764, από τον βρετανό Χόρας Γουόλπολ και το έργο του «Το Κάστρο του Οτράντο», που είχε τον υπότιτλο, «Μια Γκόθικ ιστορία».

Η Gothic λογοτεχνία έχει στοιχεία ρομαντισμού, φαντασίας, τρόμου, αλλά και μελοδράματος.

250 χρόνια Gothic λογοτεχνίας στη Βρετανική Βιβλιοθήκη Facebook Twitter

Λέει ο Tim Pye, ο κύριος επιμελητής της έκθεσης:

«Ένα από τα κεντρικά εκθέματα είναι ένα χειρόγραφο του «Δράκουλα» από τα ίδια τα χέρια του Στόκερ. Είναι μια δραματοποιημένη εκδοχή που έφτιαξε για να προστατέψει τα πνευματικά δικαιώματα της ιστορίας του. Διάβασε αυτό το χειρόγραφο πάνω στη σκηνή, λίγες εβδομάδες πριν κυκλοφορήσει το μυθιστόρημα. Αποδεικνύει ότι ο Στόκερ ήξερε ήδη ότι η ιστορία του θα γινόταν δημοφιλής» δήλωσε ο Τιμ Πάι, επιμελητής της έκθεσης.

Ανάμεσα στα αντικείμενα της έκθεσης είναι και αρκετές αφίσες από ταινίες που έχουν να κάνουν με δράκουλες, βρικόλακες και λυκάνθρωπους, ή έχουν τον τρόμο ως βασικό στοιχείο τους. Ούτως ή άλλως τα θέματα που απασχόλησαν τη gothic λογοτεχνία δεν άργησαν να περάσουν σε άλλα είδη όπως τη μουσική, την τέχνη, τη μόδα και τον κινηματογράφο.

«Μία από τις βασικές ενότητες της έκθεσης ασχολείται με την περίοδο από το 1900 μέχρι σήμερα. Βλέπουμε ότι στη σύγχρονη εποχή, το Gothic ακολουθεί εντελώς διαφορετικές κατευθύνσεις. Δεν περνάει σχεδόν εβδομάδα χωρίς ένα ακόμη φιλμ τρόμου, που έχει πολλά στοιχεία Gothic». 

Η έκθεση «Terror and Wonder: The Gothic Imagination» στη Βρετανική Βιβλιοθήκη διαρκεί μέχρι τις 20 Ιανουαρίου. [euronews]

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ