Μυστικές συμφωνίες του Λουξεμβούργου με πολυεθνικές

Μυστικές συμφωνίες του Λουξεμβούργου με πολυεθνικές Facebook Twitter
1

Σε δύσκολη θέση έχει περιέλθει ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πριν καλά-καλά αναλάβει το πόστο του. Αιτία οι αποκαλύψεις ότι το Λουξεμβούργο επί Πρωθυπουργίας Γιούνκερ, έκανε ειδικές μυστικές συμφωνίες με πολυεθνικές για να φορολογούνται αυτές στο κρατίδιο και να μην πληρώνουν φόρους στις χώρες τους.

Ο συνολικός τζίρος αυτού του deal υπολογίζεται σε ποσό περίπου όσο δυο ΑΕΠ της Ελλάδας.

Μετά τις αποκαλύψεις που έγιναν από τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) μέσω 28.000 εγγράφων, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε τόνισε: «Μετά από αυτές τις αποκαλύψεις, αποδεικνύεται ότι το Λουξεμβούργο πρέπει να κάνει μεγάλη προσπάθεια για να προσαρμοστεί στους διεθνείς όρους».

Τη δυσαρέσκεια του εξέφρασε και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν λέγοντας : «Τέτοιου είδους συμφωνίες δεν είναι αποδεκτές για οποιαδήποτε χώρα. Ελπίζω να μην χρειαστεί να ασχοληθούμε με τέτοιου είδους υποθέσεις στα επόμενα χρόνια».

Πυρά όμως για τις πρακτικές του Λουξεμβούργου και στην ουσία του Γιούνκερ, εξαπέλυσε και  ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισεμπλαουμ : «Πολλές χώρες παρέχουν φορολογικές ελαφρύνσεις . Οι μυστικές συμφωνίες του Λουξεμβούργου αποτελούν μια σαφή παραβίαση των διεθνών προτύπων. Έχουμε πολλή δουλειά ακόμα», είπε.

Δεν χαρίστηκε όμως στον επικεφαλής της Κομισιόν ούτε και η πρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής Οικονομικών Μάργκαρετ Χότζ, καθώς είναι γνωστή η κόντρα Γιούνκερ-Κάμερον. «Παρόλο που ήταν επικεφαλής του κράτους που εκμεταλλεύτηκε περισσότερο από όλα τις φορολογικές ελαφρύνσεις , ο κύριος Γιούνγκερ εκλέχτηκε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», τόνισε.

Η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο να ερευνήσει εις βάθος τις αποκαλύψεις.  

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαγραφή Σαλμά ζητά ο Μητσοτάκης - Τον παραπέμπει στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ

Πολιτική / Διαγραφή Σαλμά ζητά ο Μητσοτάκης - Τον παραπέμπει στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ

Μετά την ερώτηση στη βουλή για τα «κόκκινα δάνεια» και τις αιχμές του βουλευτή κατά του Κωστή Χατζηδάκη ότι «πρέπει να έχεις δουλέψει στη ζωή σου για να καταλάβεις τον πολίτη»
LIFO NEWSROOM
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης στην Άρτα την ώρα που συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή - Η «απάντηση» της Γεροβασίλη

Πολιτική / ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης στην Άρτα την ώρα που συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή - Η «απάντηση» της Γεροβασίλη

«Θα μπορούσε να επισκεφτεί την Άρτα μια άλλη ημέρα και όχι την ώρα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που θέλει να ηγηθεί» σχολίασε σε ανάρτησή της
LIFO NEWSROOM
Τζάκρη: Θα κάνω μήνυση εναντίον του Ραγκούση - Η απάντησή του

Πολιτική / Τζάκρη: Θα κάνω μήνυση εναντίον του Ραγκούση - Η απάντησή του

«Αναγκάζομαι να προσφύγω στη Δικαιοσύνη διότι παραδέχθηκε ότι άσκησε bullying εναντίον μου, αποδίδοντας τη συμπεριφορά του στην προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος» λέει η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Οι επικριτικες αναφορες στην Ελβετια ειναι συχνες.Με την βασικη (...και βασιμη)"κατηγορια"οτι εγινε παμπλουτη "with other people's money".Ως "παγκοσμιος τραπεζιτης".Το αδικο στην κατηγορια αυτη ειναι οτι δεν συνοδευεται απο συμπληρωματικη αναφορα στο οτι η Ελβετια "παραγει"και αλλα αξιολογα "προιοντα",πλην των χρηματοπιστωτικων υπηρεσιων.Και δεν ειναι μονον τα διασημα ρολογια,αλλα εχει και εταιρειες υψηλης τεχνολογιας,και κτηνοτροφια σημαντικη,και τον υψηλοτερου οικονομικου επιπεδου τουρισμο παγκοσμιως,κ.α.Για το Λουξεμβουργο ομως,κατα κανονα επικρατει "μουγγα".Και μιλαμε για την χωρα με το υψηλοτερο κατα κεφαλη εισοδημα στον κοσμο.Η οποια,αν και διαθετει και εκμεταλλευεται και αρκετα ορυκτα(σιδηρομεταλλευματα)και καποιες συναφεις βιομηχανιες,το συντριπτικα μεγαλυτερο ποσοστο του ΑΕΠ της οφειλεται στις Τραπεζες της ,στον χρηματοπιστωτικο τομεα.Εχοντας σε αυτον πολυ μικροτερη ιστορια απο την Ελβετια.Το πως το πετυχε αυτο ειναι προφανες.Με "πολιτικη"και μεθοδευσεις οπως αυτη για την οποια εγκαλειται τωρα ο Γιουνκερ.Και αυτα μονον "αγνωστα"δεν ηταν."Βουιζε η πιατσα" εδω και δεκαετιες.Αποτελει "κοινο μυστικο" το οτι ,εδω και πολλα χρονια,στην Ελβετια "εβγαζαν τα λεφτα τους"οι αστοι και οι νεοπλουτοι.Αντιθετα τα "παλια και χοντρα λεφτα" ειχαν "προστρεξει"προ πολλου στην "θαλπωρη"των Λουξεμβουργιανων Τραπεζων.Οχι,λοιπον,να κανουμε τωρα "τς τς τς,παιδι μου" και να "πεφτουμε απο τα συννεφα"!!!