Μυστικές συμφωνίες του Λουξεμβούργου με πολυεθνικές

Μυστικές συμφωνίες του Λουξεμβούργου με πολυεθνικές Facebook Twitter
1

Σε δύσκολη θέση έχει περιέλθει ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πριν καλά-καλά αναλάβει το πόστο του. Αιτία οι αποκαλύψεις ότι το Λουξεμβούργο επί Πρωθυπουργίας Γιούνκερ, έκανε ειδικές μυστικές συμφωνίες με πολυεθνικές για να φορολογούνται αυτές στο κρατίδιο και να μην πληρώνουν φόρους στις χώρες τους.

Ο συνολικός τζίρος αυτού του deal υπολογίζεται σε ποσό περίπου όσο δυο ΑΕΠ της Ελλάδας.

Μετά τις αποκαλύψεις που έγιναν από τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) μέσω 28.000 εγγράφων, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε τόνισε: «Μετά από αυτές τις αποκαλύψεις, αποδεικνύεται ότι το Λουξεμβούργο πρέπει να κάνει μεγάλη προσπάθεια για να προσαρμοστεί στους διεθνείς όρους».

Τη δυσαρέσκεια του εξέφρασε και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν λέγοντας : «Τέτοιου είδους συμφωνίες δεν είναι αποδεκτές για οποιαδήποτε χώρα. Ελπίζω να μην χρειαστεί να ασχοληθούμε με τέτοιου είδους υποθέσεις στα επόμενα χρόνια».

Πυρά όμως για τις πρακτικές του Λουξεμβούργου και στην ουσία του Γιούνκερ, εξαπέλυσε και  ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισεμπλαουμ : «Πολλές χώρες παρέχουν φορολογικές ελαφρύνσεις . Οι μυστικές συμφωνίες του Λουξεμβούργου αποτελούν μια σαφή παραβίαση των διεθνών προτύπων. Έχουμε πολλή δουλειά ακόμα», είπε.

Δεν χαρίστηκε όμως στον επικεφαλής της Κομισιόν ούτε και η πρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής Οικονομικών Μάργκαρετ Χότζ, καθώς είναι γνωστή η κόντρα Γιούνκερ-Κάμερον. «Παρόλο που ήταν επικεφαλής του κράτους που εκμεταλλεύτηκε περισσότερο από όλα τις φορολογικές ελαφρύνσεις , ο κύριος Γιούνγκερ εκλέχτηκε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», τόνισε.

Η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο να ερευνήσει εις βάθος τις αποκαλύψεις.  

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρινάκης: Στις 4/3 η προανακριτική για Τριαντόπουλο, στις 5/3 η συζήτηση για τα Τέμπη

Πολιτική / Μαρινάκης: Στις 4/3 η προανακριτική για Τριαντόπουλο, στις 5/3 η συζήτηση για τα Τέμπη

Την απόλυτη εμπιστοσύνη του στη δικαιοσύνη διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας σε ερώτημα για αν εξετάζεται σοβαρά η υπόθεση των Τεμπών
LIFO NEWSROOM
«Πληθαίνουν τα ανησυχητικά σημάδια για το πολιτικό σύστημα»

LiFO politics / «Πληθαίνουν τα ανησυχητικά σημάδια για το πολιτικό σύστημα»

«Συστημικά κόμματα, που έχουν κυβερνήσει τη χώρα, στην προσπάθεια τους να προσεγγίσουν το αντισυστημικό ακροατήριο, θολώνουν τη γραμμή τους και παθαίνουν ζημιά» αναφέρει στην Βασιλική Σιούτη ο διευθυντής της εταιρείας Δημοσκοπήσεων Opinion Poll, Ζαχαρίας Ζούπης.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η Κωνσταντοπούλου καταθέτει μήνυση και αγωγή κατά της Κανέλλη: «Μου ρίχνουν λάσπη οι επαναστάτες του καναπέ»

Πολιτική / Η Κωνσταντοπούλου καταθέτει μήνυση και αγωγή κατά της Κανέλλη: «Μου ρίχνουν λάσπη οι επαναστάτες του καναπέ»

Ανακοίνωσε ότι καταθέτει μήνυση και αγωγή εναντίον της κυρίας Κανέλλη, κατηγορώντας την για συκοφαντικά ψεύδη και επίθεση με σκοπό να αποδυναμώσει την πολιτική της δράση
LIFO NEWSROOM
Εξαιρούνται οι αμυντικές δαπάνες από το Σύμφωνο Σταθερότητας -«Κρίσιμο βήμα για την ασφάλεια της ΕΕ» λέει ο Μητσοτάκης

Πολιτική / Εξαιρούνται οι αμυντικές δαπάνες από το Σύμφωνο Σταθερότητας -«Κρίσιμο βήμα για την ασφάλεια της ΕΕ» λέει ο Μητσοτάκης

«Αυτό θα επιτρέψει στα κράτη-μέλη να αυξήσουν σημαντικά τις αμυντικές τους δαπάνες, αλλά με ελεγχόμενο τρόπο και υπό όρους», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή θα προτείνει ένα ευρύτερο πακέτο εξατομικευμένων εργαλείων, προσαρμοσμένων στις ανάγκες κάθε χώρας
LIFO NEWSROOM
Σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο για τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης – αποχέτευσης

Πολιτική / Σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο για τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης – αποχέτευσης

Στο πλαίσιο των ρυθμίσεων, προβλέπεται επιδότηση έως 70% των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Δ.Ε.Υ.Α. προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και η θέσπιση κοινού κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας, τιμολογιακής πολιτικής και σχεδίων ασφάλειας τροφοδοσίας νερού
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: Σκοπός να έχουμε 900 λεωφορεία έως τα μέσα του 2025 και πιο συχνά δρομολόγια

Πολιτική / Μητσοτάκης: Σκοπός να έχουμε 900 λεωφορεία έως τα μέσα του 2025 και πιο συχνά δρομολόγια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το αμαξοστάσιο των Οδικών Συγκοινωνιών ( ΟΣΥ ) στον 'Αγιο Ιωάννη Ρέντη όπου στεγάζονται καινούργια ηλεκτρικά λεωφορεία και λεωφορεία φυσικού αερίου
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Οι επικριτικες αναφορες στην Ελβετια ειναι συχνες.Με την βασικη (...και βασιμη)"κατηγορια"οτι εγινε παμπλουτη "with other people's money".Ως "παγκοσμιος τραπεζιτης".Το αδικο στην κατηγορια αυτη ειναι οτι δεν συνοδευεται απο συμπληρωματικη αναφορα στο οτι η Ελβετια "παραγει"και αλλα αξιολογα "προιοντα",πλην των χρηματοπιστωτικων υπηρεσιων.Και δεν ειναι μονον τα διασημα ρολογια,αλλα εχει και εταιρειες υψηλης τεχνολογιας,και κτηνοτροφια σημαντικη,και τον υψηλοτερου οικονομικου επιπεδου τουρισμο παγκοσμιως,κ.α.Για το Λουξεμβουργο ομως,κατα κανονα επικρατει "μουγγα".Και μιλαμε για την χωρα με το υψηλοτερο κατα κεφαλη εισοδημα στον κοσμο.Η οποια,αν και διαθετει και εκμεταλλευεται και αρκετα ορυκτα(σιδηρομεταλλευματα)και καποιες συναφεις βιομηχανιες,το συντριπτικα μεγαλυτερο ποσοστο του ΑΕΠ της οφειλεται στις Τραπεζες της ,στον χρηματοπιστωτικο τομεα.Εχοντας σε αυτον πολυ μικροτερη ιστορια απο την Ελβετια.Το πως το πετυχε αυτο ειναι προφανες.Με "πολιτικη"και μεθοδευσεις οπως αυτη για την οποια εγκαλειται τωρα ο Γιουνκερ.Και αυτα μονον "αγνωστα"δεν ηταν."Βουιζε η πιατσα" εδω και δεκαετιες.Αποτελει "κοινο μυστικο" το οτι ,εδω και πολλα χρονια,στην Ελβετια "εβγαζαν τα λεφτα τους"οι αστοι και οι νεοπλουτοι.Αντιθετα τα "παλια και χοντρα λεφτα" ειχαν "προστρεξει"προ πολλου στην "θαλπωρη"των Λουξεμβουργιανων Τραπεζων.Οχι,λοιπον,να κανουμε τωρα "τς τς τς,παιδι μου" και να "πεφτουμε απο τα συννεφα"!!!