Ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, ο οποίος πέθανε τον Απρίλιο, υπήρξε ισχυρός επικριτής του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, με αποτέλεσμα να του είχε απαγορευτεί η είσοδος στις Ηνωμένες Πολιτείες για δεκαετίες, ακόμη και μετά το Νόμπελ Λογοτεχνίας για τα "Εκατό Χρόνια Μοναξιάς".
Μέρος της κληρονομιάς του Μάρκες, ο οποίος γεννήθηκε στην Κολομβία και έζησε μεγάλο μέρος της ενήλικης ζωής του στην Πόλη του Μεξικού, έχει «μετακομίσει στο Τέξας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ίδρυμα.
Το 'Harry Ransom Center' από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι το ίδρυμα απέκτησε το αρχείο του συγγραφέα το οποίο περιέχει σπάνια χειρόγραφα, σημειωματάρια, φωτογραφικά άλμπουμ, αλληλογραφία και προσωπικά αντικείμενα, μεταξύ των οποίων δύο γραφομηχανές Smith Corona και πέντε υπολογιστές της Apple.
Το αρχείο του Μάρκες θα στεγαστεί στο Κέντρο Χάρι Ράνσομ του Πανεπιστημίου του Τέξας δίπλα στα αρχεία των Τζέιμς Τζόις, Έρνεστ Χέμινγουεϊ, Φώκνερ, Χόρχε Λουίς Μπόρχες και άλλων προσωπικοτήτων με παγκόσμια αναγνώριση.
Το αρχείο, το οποίο αγοράστηκε από την οικογένεια του συγγραφέα, περιλαμβάνει υλικό που συνδέεται με όλα τα σημαντικά βιβλία του, από το ορόσημο "Εκατό Χρόνια Μοναξιάς" μέχρι και το ημιτελές μυθιστόρημα του, το οποίο υπάρχει σε μόλις δέκα αντίτυπα, ωστόσο η οικογένειά του αρνήθηκε να αποκαλύψει την τιμή της αγοραπωλησίας. Ο Γκονσάλο Γκαρσία Μπάρσα, ο ένας από τους γιους του Μάρκες, ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν του έκανε καμία προσφορά ή πρόταση για το αρχείο του πατέρα του, απαντώντας έτσι στις επικρίσεις όσων τον κατηγόρησαν για ξεπούλημα εθνικής κληρονομιάς. Το αρχείο περιλαμβάνει επίσης τις σημειώσεις από την επίσκεψη του Μάρκες στο Λευκό Οίκο το 1998, όπου και συνάντησε τον Μπιλ Κλίντον καθώς και περισσότερα από 40 άλμπουμ φωτογραφιών με εικόνες του Φιντέλ Κάστρο.
σχόλια