10πλάσιες καρκινογόνες ουσίες περιέχουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα

10πλάσιες καρκινογόνες ουσίες περιέχουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα Facebook Twitter
1

Μπορεί το 'vape' ή "άτμισμα" να ψηφίστηκε ως η λέξη της χρονιάς από το Λεξικό της Οξφόρδης, όμως μια νέα έρευνα από την Ιαπωνία αποκάλυψε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να περιέχουν έως δέκα φορές μεγαλύτερες ποσότητες ορισμένων καρκινογόνων ουσιών σε σχέση με τα κανονικά τσιγάρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, αναφέρει το ΑΠΕ, που γίνονται όλο και πιο δημοφιλή διεθνώς, ιδίως μεταξύ των νεότερων ανθρώπων, λειτουργούν θερμαίνοντας ένα υγρό με γεύση, το οποίο συχνά περιέχει νικοτίνη, δημιουργώντας έναν ατμό που εισπνέεται.

Όμως οι Ιάπωνες ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, με εντολή της Ιαπωνικής κυβέρνησης διαπίστωσαν ότι ορισμένοι τύποι υγρών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ατμού από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, περιήχαν έως και δεκαπλάσιες ποσότητες καρκινογόνων ουσιών, όπως η φορμαλδεΰδη, από όση περιέχεται σε ένα συμβατικό τσιγάρο, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας, στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ο επικεφαλής ερευνητής Ναόκι Κουνουγκίτα δήλωσε ότι οι μεγαλύτερες ποσότητες φορμαλδεΰδης παράγονται, όταν υπερθερμαίνεται το σύρμα που εξατμίζει το υγρό στο εσωτερικό του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Αξίζει να σημειωθεί, πως όσο η μάχη μεταξύ υποστηρικτών και πολέμιων του ηλεκτρονικού τσιγάρου συνεχίζεται, οι καπνοβιομηχανίες έχουν ριχτεί σε ένα σαφάρι εξαγοράς εταιρείών που παράγουν ηλεκτρονικά τσιγάρα, αφού ο τζίρος τους αγγίζει πλέον τα 3 δισ. δολάρια, παγκοσμίως.

Τech & Science
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Τις τελευταίες ημέρες διαδίδεται από τα ΜΜΕ ένα άρθρο υπό τον άκρως τρομακτικό τίτλο «Έρευνα - σοκ! Tα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να περιέχουν έως δεκαπλάσιες καρκινογόνες ουσίες». Το άρθρο αυτό ξεκίνησε από την Βρετανική φυλλάδα Daily Mail που πρωτοστατεί στην εκστρατεία παραπληροφόρησης κατά του ηλεκτρονικού τσιγάρου αν και έχει αναγκαστεί σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις να ζητήσει συγγνώμη από τους αναγνώστες της.Περιέργως, το σώμα του άρθρου που διαδίδεται, δεν αναφέρεται σε καρκινογόνες ουσίες (πληθυντικός) αλλά σε μία ουσία την φορμαλδεΰδη.Περιέργως επίσης, οι καλοί δημοσιογράφοι δεν έκαναν τον κόπο να βρουν την δημοσιευμένη έρευνα πάνω στην οποία βασίζεται η δήλωση του Ιάπωνα. Θα την έβρισκαν εδώ : http://www.mdpi.com/1660-4601/11/11/11192/htmΜάλιστα στον πίνακα 1 φαίνονται και όλα τα αποτελέσματα. Σας τον παραθέτουμε για ευκολία :Μια απλή ανάγνωση των αποτελεσμάτων, δείχνει ότι η δήλωση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Διότι ακόμα και για την φορμαλδεΰδη, μόνο ένα από τα 13 διαφορετικά ηλεκτρονικά τσιγάρα που ελέγχθηκαν, έδειξε τιμές φορμαλδεΰδης 6 φορές μικρότερες από τον καπνό του τσιγάρου. Και φυσικά, το τσιγάρο δεν περιέχει μόνο φορμαλδεΰδη, αλλά πολύ περισσότερες καρκινογόνες ουσίες. Επιστημονικά δεν επιτρέπονται γενικεύσεις, αλλά αντίθετα πρέπει να χρησιμοποιούνται οι μέσοι όροι, ώστε να αποκλείεται περίπτωση λάθους. Οι μέσοι όροι εδώ δείχνουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα (που εξετάστηκαν) παράγουν κατά μέσο όρο 4.2μg φορμαλδεΰδης, σε σύγκριση με τα 200μg του καπνού των κανονικών τσιγάρων δηλαδή 50 φορές λιγότερηΠροφανώς, πρέπει να διαπιστώσουμε επίσης, ότι η επικέντρωση της συζήτησης σε μία από τις δεκάδες καρκινογόνες ουσίες που υπάρχει στον καπνό των τσιγάρων, είναι παραπλανητική. Ακόμα και αν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα παρήγαν τις ίδιες ή και μεγαλύτερες ποσότητες φορμαλδεΰδης δεν παράγουν την πλειοψηφία των υπόλοιπων τοξικών και καρκινογόνων ουσιών του κανονικού τσιγάρουΑποδεικνύεται λοιπόν για άλλη μια φορά, ότι η παραπληροφόρηση για το ηλεκτρονικό τσιγάρο συνεχίζεται. Και θα συνεχίζεται για πολύ καιρό ακόμα με σκοπό να διατηρήσει στην ζωή το παραδοσιακό τσιγάρο, τον μεγαλύτερο γνωστό δολοφόνο, που σκοτώνει πρόωρα και αποδεδειγμένα 1 στους 2 καπνιστές.