Στην κατάμεστη αίθουσα του αμφιθέατρου του υπουργείου Πολιτισμού ξεκίνησε στις 11 το πρωί του Σαββάτου η παρουσίαση των ευρημάτων της ανασκαφής στον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης. Στην συνέντευξη τύπου παρευρέθη ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας ο οποίος συνόδευσε την επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας Κατερίνα Περιστέρη.
Στη συνέχεια η επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας Κατερίνα Περιστέρη ξεκίνησε την ενημέρωση προς τους παρευρισκόμενους, με την ανυπομονησία να φτάνει στο αποκορύφωμα. Αυτή είναι άλλωστε η πρώτη επίσημη παρουσίαση των αποτελεσμάτων της ανασκαφής στον Τύμβο Καστά, από τις 10 Αυγούστου.
"Ξεκινήσαμε το 2012 από μια τοπική φήμη. Ότι στον Τύμβο Καστά υπήρχε ο "Τάφος της Βασίλισσας" ήταν τα λόγια με τα οποία ξεκίνησε την ομιλία της η κα Περιστέρη. Στην συνέχεια παρουσίασε την πλήρη εξέλιξη της ανασκαφής, παρουσιάζοντας φωτογραφικό υλικό και αναφέροντας πως βρέθηκαν ίχνη ακόμη και από έναν αρχαίο γερανό, με τον οποίον αφαιρέθηκαν κομμάτια του περιβόλου για διάφορες εργασίες, οδοποιίας ενώ το τμήμα του περιβόλου που έχει βρεθεί και παραμένει ανέπαφο είναι σχεδόν 80 μέτρα, από τα 497 της συνολικής περιμέτρου.
Η κα Περιστέρη ολοκλήρωσε την παρουσίασή της αναφέροντας: "Δεν γνωρίζουμε ποιος ή ποια είναι ο νεκρός", προκαλώντας έτσι αντιδράσεις από το πλήθος των δημοσιογράφων που την "βομβάρδισαν" με ερωτήσεις για τον σκελετό και τους λόγους που δεν υπάρχει νέα πληροφόρηση. Ωστόσο δεν έδωσε καμία περαιτέρω πληροφορία, ενώ τόνισε πως θα πρέπει όλοι να περιμένουν ανακοινώσεις από το ΥΠΠΟ την ερχόμενη εβδομάδα. Το μόνο που ανέφερε ήταν ότι ο σκελετός βρέθηκε κάτω από δύσκολες συνθήκες και μεταφέρθηκε με μεγάλη προσοχή για να αρχίσει η εξέταση.
Σχετικά με το κατεστραμμένο πρόσωπο της Καρυάτιδας η κα Περιστέρη εκτιμά πως αιτία στάθηκε μάλλον η πτώση ενός μαρμάρινου δοκαριού από το επιστύλιο στο εσωτερικό του τάφου, συνεπώς καταρρίπτονται οι θεωρίες για βανδαλισμό του αγάλματος.
Ενδιαφέρον προκάλεσε η δήλωση του αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαντζή ο οποίος όταν στη συνέχεια πήρε τον λόγο ανέφερε πως το τελευταίο διάστημα τα ευρήματα αυξάνονται ως δια μαγείας, κάτι που πιθανόν να συμβαίνει επειδή οι κάτοικοι επιστρέφουν στο σημείο τμήματα και ευρήματα από τον περίβολο που κρατούσαν κρυμμένα στα σπίτια τους.
σχόλια