Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για το 9ο βραβείο ΔΕΣΤΕ

Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για το 9ο βραβείο ΔΕΣΤΕ Facebook Twitter
0
Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για το 9ο βραβείο ΔΕΣΤΕ Facebook Twitter

Το Βραβείο ΔΕΣΤΕ θεσμοθετήθηκε το 1999 ως μέρος της πολιτικής του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ για τη στήριξη και την προώθηση της σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα.

Το βραβείο ΔΕΣΤΕ απονέμεται ανά εξάμηνο σε έναν νέο Έλληνα καλλιτέχνη αποσκοπώντας να εντοπίσει και να αναδείξει το έργο της αναδυόμενης γενιάς των σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών οι οποίοι επαναπροσδιορίζουν ενεργά τις παραμέτρους της πολιτισμικής παραγωγής και συμβάλλουν με νέα θέματα στον εικαστικό λόγο.

Με το βραβείο, το Ίδρυμα ευελπιστεί να τονίσει το πνεύμα της εξερεύνησης, της εφευρετικότητας, και της φιλοδοξίας, που είναι απαραίτητοι παράγοντες για την ζωτικότητα της σύγχρονης τέχνης.


Οι έξι υποψήφιοι καλλιτέχνες για το Βραβείο ΔΕΣΤΕ 2015 είναι οι Ναταλί Γιαξή, Πέτρος Μώρις, Γιάννης Παπαδόπουλος, Άγγελος Πλέσσας, Σωκράτης Σωκράτους, και Μαρία Χασάπη.


Το έργο των υποψηφίων – που επιλέχθηκαν ανάμεσα σε είκοσι έξι προτεινόμενους καλλιτέχνες- θα παρουσιαστεί στην αντίστοιχη έκθεση που θα λάβει χώρα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, από τις 28 Μαΐου μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου του 2015.
Η απονομή του βραβείου θα πραγματοποιηθεί στις 7 Σεπτεμβρίου, ενώ ο νικητής που θα επιλεγεί από μία εξαμελή επιτροπή θα λάβει το ποσό των 10.000 ευρώ.


Οι έξι υποψήφιοι καλλιτέχνες
Ναταλί Γιαξή - Για την πολυφωνία και την παράδοξη ποιητική που μεταχειρίζεται τη ροή, καθώς και τον αυθόρμητο και επινοητικό τρόπο της πρακτικής της.

Πέτρος Μώρις - Για την εννοιολογική διαχείριση εφαρμοσμένων πρακτικών μέσα από τη λογική της λειτουργίας του διαδικτύου.

Γιάννης Ππαδόπουλος - Για τον τρόπο με τον οποίο ελαχιστοποιεί και απομονώνει τις δομές που διατρέχουν γνωστικά αντικείμενα.

Άγγελος Πλέσσας - Για την πρωτότυπη μορφοποίηση του ιδεών του διαδικτύου και την εφαρμογή τους στον κοινωνικό χώρο, καθώς και τη σύνδεσή τους με μια νέα πνευματικότητα.

Σωκράτης Σωκράτους - Για τη λυρικότητα και την αμεσότητα της επεξεργασίας των υλικών σε επανερχόμενες μορφές.

Μαρία Χασάπη - Για τον συνδυασμό κίνησης και χρονικότητας, τον οποίο μεταγράφει και εξάγει στην πόλη.

Η Επιτροπή Επιλογής αποτελείται από τους:
Ανδρέα Αγγελιδάκη (Καλλιτέχνης, Αρχιτέκτονας, Επιμελητής), Δάφνη Βιτάλη (Ιστορικός Τέχνης, Επιμελήτρια, ΕΜΣΤ), Αντρέ Ζιβανάρη (Διευθύντρια, Point Centre for Contemporary Art, Λευκωσία), Ευαγγελία Λεδάκη (Επιμελήτρια, Κριτικός Τέχνης), Δημήτρη Πασσά (Συλλέκτης), και Κώστα Σαχπάζη (Καλλιτέχνης, νικητής του Βραβείου ΔΕΣΤΕ 2013).


Και η Κριτική Επιτροπή του Βραβείου αποτελείται από τους:
Δάκη Ιωάννου (Πρόεδρος, Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ), Bernard Blistène (Διευθυντής, Centre Georges Pompidou, Παρίσι), Thelma Golden (Διευθύντρια και Επιμελήτρια, The Studio Museum in Harlem, Νέα Υόρκη), Max Hollein, (Διευθυντής, Schirn Kunsthalle Frankfurt, Φρανκφούρτη), Tom Morton (Συγγραφέας, Επιμελητής, Συντάκτης, περιοδικό Frieze), και Jakub Julian Ziolkowski (Καλλιτέχνης).


Η συνεργασία μεταξύ του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ και του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης εμπίπτει στα πλαίσια του προγράμματος "Bήμα στους Νέους" του τελευταίου, το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη της καλλιτεχνικής συζήτησηw με τις νεότερες γενιές, στην ενημέρωση του ευρέος κοινού για τη σύγχρονη τέχνη, και στην δημιουργία του απαραίτητου περιβάλλοντος για την εποικοδομητική ανταλλαγή ιδεών.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.