Καθώς οι γιατροί και οι ειδικοί της υγείας προτρέπουν να τρώμε περισσότερα ψάρια, οι περιβαλλοντολόγοι προειδοποιούν ότι η ανεξέλεγκτη αλιεία οδηγεί την θαλάσσια ζωή στο χείλος του γκρεμού και της εξαφάνισης.
Μερικά από τα πιο δημοφιλή στις διεθνείς κουζίνες είδη έχουν πλέον αρχίσει να μειώνονται απότομα προειδοποιούν οι ειδικοί οι οποίοι όπως αναφέρεται στο ΝΒC έχουν αναπτύξει εφιαλτικά σενάρια για το μέλλον.
Μερικά από τα πιο αποθαρρυντικά νέα αναφέρουν πως αν δεν αλλάξουμε τους τρόπους διατροφής μας, μπορούμε να οδηγήσουμε τα ψάρια σε απόλυτη και μη αναστρέψιμη εξαφάνιση. Σύμφωνα με μια δυσοίωνη εκτίμηση, οι ωκεανοί ενδέχεται να αδειάσουν από ψάρια έως το 2050, λέει η Jillian Fry, διευθύντρια του προγράμματος του κέντρου Johns Hopkins για ένα βιώσιμο μέλλον.
Η τάση που θέλει τους ανθρώπους να τρώνε περισσότερα ψάρια βασίζεται σε έρευνα που δείχνει ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στο ιχθυέλαιο μπορούν να βοηθήσει στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και την ανάπτυξη του εγκεφάλου των βρεφών, οπότε και η ίδια η Jillian Fry παραδέχεται πως δεν μπορεί κανείς να προτείνει στους καταναλωτές να αποφύγουν τα ψάρια από την διατροφή τους. Ωστόσο όπως λέει και η ίδια, ο κόσμος πρέπει να στραφεί σε είδη τα οποία έχουν πολύ ταχύ ρυθμό αναπαραγωγής όπως οι ρέγγες, οι σαρδέλες και ο γαύρος, τα οποία είναι μια εξίσου υγιεινή επιλογή με τον τόνο που είναι ένα από τα είδη που απειλούνται.
Η πρόβλεψη του κέντρου Johns Hopkin για την ημερομηνία εξαφάνισης δεν βρίσκει σύμφωνους όλους τους επιστήμονες. Αλλά, όλοι οι εμπειρογνώμονες συμφωνούν ότι πολλά είδη βρίσκονται σε κίνδυνο. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science προειδοποίησε ότι οι μαζικές εξαφανίσεις θαλάσσιων ειδών θα απασχολήσουν το μέλλον μας αν δεν γίνουν δραστικές αλλαγές. Στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, τα ψάρια του ωκεανού έχουν μειωθεί συνολικά κατά σχεδόν 40 τοις εκατό, αναφέρουν οι ερευνητές.
Αν και το πρόβλημα μοιάζει πως μπορεί να λυθεί με τις ιχθυοκαλλιέργειες, ο τρόπος σίτισης των ψαριών που παράγονται σε αυτές επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα. Η ωκεανολόγος Theresa Sinicrope Talley του πανεπιστήμιου του Σαν Ντιέγκο αναφέρει πως η πρακτική του να ταΐζεις τα ψάρια με μικρότερα ψάρια οδηγεί σε αδιέξοδο και προτείνει πως πρέπει να στραφούμε σε φυτικές ιχθυοτροφές.
Μεγάλο μερίδιο ευθύνης στο πρόβλημα αποδίδεται όμως και στις ΗΠΑ οι οποίες έχουν μεν πολύ αυστηρούς κανονισμούς στην αλιεία, αλλά προμηθεύονται σχεδόν το 90% των ψαριών που καταναλώνουν από εισαγωγές ενώ εξάγουν το 60% της δικής τους παραγωγής. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΝΒC, αυτό συμβαίνει επειδή τα είδη που τρώνε οι Αμερικανοί είναι λίγα και δεν έχουν καταφέρει να βάλουν στο τραπέζι τους αυτά που μπορούν να αλιεύσουν ή αυτά που παράγονται στην χώρα τους.
Συμπερασματικά, και ενώ όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν πως εκτός από τις διατροφικές μας συνήθειες, πρέπει να γίνουν και αλλαγές στην παγκόσμια νομοθεσία για την αλιεία, το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής είναι για όλους ένας ακόμη παράγοντας που θα πρέπει να τεθεί σοβαρά υπόψιν όλων των χωρών και να αντιμετωπιστεί επιστημονικά.
σχόλια